hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門南延線項目建議書
開啟左側

屯門南延線項目建議書

eternalflame 發表於 2021-1-24 22:21 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2021-1-23 15:14
唔用黃埔,用返海怡做例子,佢個月台可能係偷埋大廈樁柱位去起(下圖政府地圖無顯示月台+列車範圍,我用 ...

闊度方面就算行得通, 個深度同海怡半島站應有所不同
正如你所講海怡半島站係明挖隨填咁起, 但富健/龍門居就係河邊
即係鐵路隧道一定要係河底經過, 咁就需要再深啲

hokachung 發表於 2021-1-24 23:25 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-23 22:28
拆完起返嘅係咪一定係公屋先?
拆完讓位俾西鐵站嘅單位數量係咪一定多過依家先?
居民係咪真係想重建湖景 ...

畀個例子你,東頭(一)邨22座重建成東匯邨匯智樓期間係無影響過相連小學嘅運作https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1190951-1-1.html
ryandroid 發表於 2021-1-25 00:52 來自手機 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2021-1-24 23:25
畀個例子你,東頭(一)邨22座重建成東匯邨匯智樓期間係無影響過相連小學嘅運作https://www.hkitalk.net/ ...

22 座只不過係夾學校假期去施工去避免影響上堂咁啫
就算唔介意施工期拉長影響湖景路交通出入同環境
車站營運時嘅嘈音都要關注

車站冇冷氣唔密封但又可以隔到啲閘門聲、廣播聲
我就唔知龜鐵可以點樣設計啦

湖景邨重建又睇唔到加幾到幾多單位
加得少就嘥氣
加得多又變咗要起高啲密啲實被其他居民反對

湖景路起站又影響消防通道、單車徑同學校出入
為咗慳去A16 站 嗰兩三個輕鐵站車程就要勞民傷財
搞咁多嘢都睇唔到成本效益有幾大
Twinings 發表於 2021-1-25 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-25 00:52
22 座只不過係夾學校假期去施工去避免影響上堂咁啫
就算唔介意施工期拉長影響湖景路交通出入同環境
車站 ...

其實由A16轉輕鐵去碼頭區,都算係合理轉乘範圍,起碼近過兆康去良田
20160424 發表於 2021-1-25 12:43 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-1-24 22:21
闊度方面就算行得通, 個深度同海怡半島站應有所不同
正如你所講海怡半島站係明挖隨填咁起, 但富健/龍門居 ...

屯門河再深都肯定淺過青山灣,只係諗方法穿過一小短約100米既屯門河,總比政府打算穿過一公里既青山灣黎得容易。
如用沉管隧道挖起晒青山灣避風塘啲污泥,基本上個堆咖啡灣黃金沙灘全部唔駛要,
鑽挖長海隧更貴,用架空橋破壞景觀唔在講,黃金海岸信和都應該會反對,海入面起十幾個橋"等",工程難度一樣唔少,而且永久影響避風塘運作

再講碼頭區湖翠路好窄,如用呢個位起明日大嶼轉車站,
最窄既一段兆禧至海翠平台呢個位得28米內,最多起九龍灣觀塘果種窄月台,呢到起架空車站居民同鐵路距離仲壓逼過觀塘線,
或者落地底起銅鑼灣果款雙層側式加闊版,但作為一個未來多人流大型轉車站,咁既空間同佈局完全唔理想亦唔夠用。
擺湖山路,雖然空間夠大,但做唔到輕鐵轉乘,同現有屯馬線碼頭站選址有超過150米直線距離,車站有一半範圍係服侍湖山公園亦好浪費

所以都係有一大塊空地既16區站做轉車站最理想。

20160424 發表於 2021-1-25 13:31 | 顯示全部樓層
仲有一點要注意既係,現階段碼頭區新上任區議員表示無能為力去推翻延線,係因為此乃前朝民X联等人大力爭取既產物,
2014年早就拍左版,佢地只能同港鐵方面盡量談判爭取設計上對居民最小既影響,
但明日大嶼未上馬公布詳細設計就唔同,
佢地一定會大力反對係碼頭咁樣打横起多個擾民架空車站,
政府要諗定後備接駁方案,除非到時侯政府已經DQ晒佢地另計。
ryandroid 發表於 2021-1-25 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2021-1-25 13:31
仲有一點要注意既係,現階段碼頭區新上任區議員表示無能為力去推翻延線,係因為此乃前朝民X联等人大力爭取 ...

拍咗板都可以擱置
北環綫、北港島綫都可以拖咗廿年
港口鐵路綫直頭取消埋
2014 年份RDS 只係策略文件
根本唔係正式拍板

沙中綫拍板設計都設計咗10 年
屯門南延綫有需要嘅話都可以不斷研究再設計
依家舉手投降代表個區議員唔係無能同廢嘅話
就係唔想揹起責任
叫居民賴對手好過有人去鬧佢阻居民發達
20160424 發表於 2021-1-25 17:22 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-25 15:40
拍咗板都可以擱置
港口鐵路綫直頭取消埋

我去FB睇返議員面對居民尖酸既質問,議員既回應似乎就係無諗住出聲反對,要大家逆來順受,仲用前朝黎做擋箭牌
加上本身又真係有唔少業主贊成,佢地又唔想得罪呢邊既人,左右為難。
ArnoldC 發表於 2021-1-25 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層
話説彌敦道五站之中,旺角站最闊,內籠22m、施工期間掘開個窿25m左右。
eternalflame 發表於 2021-1-25 21:32 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-25 15:40
拍咗板都可以擱置
港口鐵路綫直頭取消埋

想當年十號幹線刊埋憲都一樣可以推倒重來
策略性文件並無binding話一定要跟
就好似RDS-2預計時間表同落實興建都唔同啦
又好似明日大愚呢一堆都唔係RDS-2014入面有
甚至明日大愚之前個大嶼山規劃, 鐵路公路佈局一樣唔同