hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解973沿線人口甚多,但都做唔掂?
開啟左側

[問題] 點解973沿線人口甚多,但都做唔掂?

Choi 發表於 2020-6-3 23:50 | 顯示全部樓層

53沿線人口仲多咪一樣兜走啲客
新造的人、如鷹展翅上騰。
chunglau 發表於 2020-6-3 23:51 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-3 23:46
黃竹坑都當佢無到就真
頭3班車兜入深灣
出到香港仔廿人都無

啱呀!有港鐵
 樓主| E21A 發表於 2020-6-3 23:58 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-3 23:32
尖沙咀未有西隧前
南區係搭4/7/71/91去碼頭坐船
想快少少可以70交廣行出去

973其實係西港島線未開之前都係開緊20分鐘一班,未算疏到趕客。
不過當年冇eta,架車係赤柱開到出黎香港仔時間不穩,呢方面可能係致命傷。

另外價錢方面唔太認同,往港島方向講得通,但往九龍方向有實惠分段

YoungMan 發表於 2020-6-4 00:02 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-6-3 23:32
尖沙咀未有西隧前
南區係搭4/7/71/91去碼頭坐船
想快少少可以70交廣行出去

當年碼頭位置邊會坐7、71。
一定係70
dydx 發表於 2020-6-4 00:42 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-3 23:46
黃竹坑都當佢無到就真
頭3班車兜入深灣
出到香港仔廿人都無

深灣去尖沙咀正路都搭港鐵啦
有早晨優惠又可以用兩蚊機
(973只係平日朝早頭三班車入深灣)
castanopsis 發表於 2020-6-4 02:00 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2020-6-3 23:20
當然唔係開任何線都得,但尖沙咀話晒都係本港其中一個重要商業及娛樂區
至於973唔上唔落既問題,我懷疑其 ...

同意,唔入邨先係致命傷
以華富置富既設計,你唔兜入去,班客係絕對唔會特登上落山搭你
憑973班次密度,就算瑪麗補差價轉車都唔會有吸引力

而香港仔田灣
無論係搭紅隧線落車行過去,定搭駁腳轉鐵,都明顯快/穩定過973

條線長,沿線不斷上落山,又行西隧,成本極高
咁既定位,真係唔使諗住可以有錢賺

貪多嚼不爛
平日簡簡單單改做 數碼港>華富>置富>山道天橋>西隧 咁行,做到入邨+避開紅隧線服務範圍
再微調/簡化尖沙咀走線,甚至轉循環節省成本
赤柱假日再開173R,改落旺角搶錢
成組線要賺到錢,絕對唔難

當然,現實中——

1. 黃竹坑/香港仔/田灣區議員會唔會死攬
2. 放棄流水客會唔會有人嘈

就係後話

hokachung 發表於 2020-6-4 04:55 | 顯示全部樓層

人口多唔算得咩,971去到油麻地、旺角添,咪一樣蝕到pa喺度
FBI2 發表於 2020-6-4 06:50 來自手機 | 顯示全部樓層
過海線去尖沙咀,乜線都死啦,110都係靠隧道口
qunow 發表於 2020-6-4 07:27 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-6-4 06:50
過海線去尖沙咀,乜線都死啦,110都係靠隧道口

但係點解260X之類又做得到?
kitarolo 發表於 2020-6-4 07:38 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2020-6-3 23:50
53沿線人口仲多咪一樣兜走啲客

正如九巴70咁
根本問題係定線模式過時
真心唔明西隧咁收費仲走去
做流水客,真係有信心到咁?

無錯,赤柱有人全價可一程車
去西環,但足以令條線唔蝕咩?
想開密啲或收費下調,又需顧及
隧道費問題,絕無可能去到城巴
10咁又密又便宜啦……