hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 呢個「旺角」巴士站,吸客定趕客?
開啟左側

[臨時改動] 呢個「旺角」巴士站,吸客定趕客?

gu9434@24 發表於 2020-6-8 23:19 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2020-6-8 16:31
20引證到九龍區收費平+正常班次 (大部分班次15分鐘內)既短途路線係有得做既, 果間話大部分短途路線都係蝕本 ...

單睇20梗係有得做 但要記著20/22/608係一組咁招標

20同608明顯得兩繁有客 其他時間客量只能叫一般

我都幾肯定20/22/22M/608 成組加埋要蝕錢
10598C 發表於 2020-6-8 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-6-8 21:48
咁當年24唔係跟27走但旺角道西行經常受到紅小頂死而改成依家咁
之但係只停水務署根本吸唔到客
若果跟27走 ...

24無論站位(好心當日入啟德就將24兜返過菜街)定班次(日中開埋啲13~23分鐘嘅班次),都貫徹九巴 “平線是臭的” 嘅概念

而家成個啟德巴士線嘅班次,睇得過眼嘅得5M 20 108

不過20都仲可以越加越密
24就越做越頹(明明旺角舊客實大過油麻地)
九巴真係反省吓
S3BL100 發表於 2020-6-9 01:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-8 23:33
24無論站位(好心當日入啟德就將24兜返過菜街)定班次(日中開埋啲13~23分鐘嘅班次),都貫徹九巴 “平線 ...

旺角客多過油麻地,但有D位,尤其近登打士街/廣華醫院,20 比 24 仲就腳,特別係回程啟德方向

20 仲有一堆大角咀往來油麻地流水客,比 24 好做唔出奇

雖然係咁,20 一單應該都要有 60 個全費客先回到本,條線頂盡只會係微賺

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2020-6-9 02:03 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-6-9 01:08
旺角客多過油麻地,但有D位,尤其近登打士街/廣華醫院,20 比 24 仲就腳,特別係回程啟德方向

20 仲有一 ...

或者咁講,24全程客多,20流水同半獨市位多,變相20個客量盤都唔細

但20呢條線近乎係救埋22 22M 608全家
如果20都只係微賺,其他三條想回本睇嚟都有排捱
louis19910701 發表於 2020-6-9 06:39 | 顯示全部樓層

水務署個站經常搬黎搬去,又疏車,只到旺角邊皮,旺角中心地帶要行一段路先搭到,
各種不利因素下好難吸引人特登去搭,既然要行何不等1A, 2A, 13D,16,27堆線密密黎,去到啟德附近再行?
更何況個站咁近旺角/旺角東站,行去搭鐵好過喺度乾等。
tunghang 發表於 2020-6-9 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-6-9 01:08

20 仲有一 ...

車程20一程等於24一轉,做到兩水客
出車24會比20少,隨時24仲好做
psypericarp 發表於 2020-6-9 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層

雖然兩繁都係差,不過608 明顯儲起左班客,早繁下繁雙向坐滿兼企少少,非繁則有待改善
 樓主| kaiyip24 發表於 2020-6-9 09:06 | 顯示全部樓層

能夠係呢個站等24真係要好高EQ,面對海量27/2A/16/小巴密密有車,你都可以無動於衷;架24最後姍姍來遲,睇住ETA逐分逐分
加上去,話等3分最後變等6分,有幾多人仲有下次?

單講24呢個case,我始終認為九巴當年只係「理想地」希望24原本先達
班客改搭2A/16,目標係賺多啲,因為在九巴的角度,班客唔搭24,咪又係
左手交右手。

不過佢唔係唔知有條小巴食咗佢24四分之三的客量?仲要擺去水務局
方便人地食飽啲?

那個「避塞車」的理由八年來都冠冕堂皇,但我認為猶如自殺,睇返
2012-2013那一年內改路之後未入啟德之前,客量有無因為呢個
「最佳理由」有所改善?我當年只係見到下繁每班都未必有
十個人等車,分分鐘小巴有位上到仲少咁幾個。

到啟德入伙,未有20爭食,又未通地鐵,變返仲有少少獨市,
先至好彩多返些少人等,當年勉勉強強仲有對面大廈擋吓
太陽,有人肯等,加上換晒12米車,咁就令人以為條線
「嗱!而家咪做得幾好?」呢種虛火錯覺出現。

結果20一開,亞皆老街返啟德班客俾人哋食晒,地鐵一通,
更無誘因山長水遠行到去呢個「旺角」巴士站,我相信
疫情過後24好快會cut車兼減班。

如果你問我點樣在有限資源下救返生,第一要諗清楚
24可以做到咩客,有乜競爭對手,又點樣可以爭到最多客?

本身24個客量pool已經細,唔同27有成個四順大獨市(而家仲要
送個安泰!!),卅幾年前齋做旺角其實已經唔掂,不過當年
諗住抄27K成功例子定佐碼大碼無位?過咗去再諗無意思,
諗吓今時今日有乜空間做到。

最好就梗係延長在西九龍一帶的服務範圍,但當前來說太複雜,
所以第一件事係執返旺角站位,要吸客一定要就腳!24應該繼續
直行太子道,停旺角警署,再入返西洋菜南街,停13D/16,
先達可以唔停,但其實廿年前都有停,當年兩個站足以坐滿
一架12米熱狗!伊中和水務處就算吧啦,夜晚靜英英無人等,
等的都係由原本旺區行過去。

呢個時候又會有人話「會塞車影響班次」喎!但係去得旺角
預咗塞,213D/2A又唔怕塞?而家24係「唔塞」但無客呢!
咁條巴士線開黎有乜用?6架車下繁15分鐘一定夠行,有機會
做到12分班添,市區線仲要去旺角日光日白俾盡應該
要15分一班,超過15之後根本無人願意死等。

另一方面,就係全日延長到九龍灣企業廣場開,好似107咁行,
過咗麗晶商場入返啟德,就算唔係,特班都應該改,
九龍灣大大個客倉唔識搵食,特車又用一個最蠢的方法行,
衝去食消防局燈陣。

最後總結,以24呢類無乜獨市位的路線來講,停站,特別是
上車位一定要就腳,否則只係陰乾、等死!

paul2357paul 發表於 2020-6-9 10:01 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2020-6-9 09:06
能夠係呢個站等24真係要好高EQ,面對海量27/2A/16/小巴密密有車,你都可以無動於衷;架24最後姍姍來遲,睇 ...

仲有亞皆老街醫院線既
jocosben 發表於 2020-6-9 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2020-6-8 18:35
24自沙中線通車後少咗好多客
但20客量亦唔見得標青,以九巴標準應該唔算賺錢線 ...

以九巴既客量標準,20客量只會開到20分鐘一班