hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【概念】新增 607,改善大埔至東區的連接(最新修訂見 # ...
開啟左側

【概念】新增 607,改善大埔至東區的連接(最新修訂見 #14)

dcyw 發表於 2020-6-10 09:02 | 顯示全部樓層

最後熱狗 發表於 2020-6-9 22:26
嵐山有冇路過富蝶邨?如果有可以做埋嵐山

沒有,中間相隔著一座小山。
HG6729 發表於 2020-6-10 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-6-10 06:17
你點知佢會蝕死?
我知鰂魚涌轉車超級麻煩,轉得車黎巴士都行咗幾個站囉 ...

咁多條隧道又遠 問心地鐵轉74X 快好多
 樓主| SE7378 發表於 2020-6-10 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2020-6-9 02:44
74X 其實係做埋M線轉港島東先咁多客某程度上可以叫74M 都得不過去觀塘咁解
港島東同大埔日中客唔夠咪又蝕 ...

其實我唔太認同 74X 做埋大埔轉車去東區先咁多客,
同一時間 89D 馬鞍山出九龍東客量都有番咁上下,
但其實馬鞍山已經有齊 680、681 同 682,出港島唔洗靠 89D 轉車,
就算嫌 680 同 682 慢都應該一早係大隧或東隧轉左車
(681 > 680;681 > 606/682/694?),
照計應該幾少人搭 89D 逼落觀塘車龍再轉鐵去東區,
但點解 89D 早繁出九龍、晚繁入新界依然可以同 74X 不相伯仲呢?

大埔來往東區日中係咪真係唔夠客?我有保留。
至少大埔大部分主要嘅住宅區都掃到,例如富善算係半個客倉,
而大埔多左條線直達東區,預計可以刺激大埔去東區行街需求上升,
290A 令觀塘山更多人願意去荃葵消遣,607 一樣可以,
太和站同大埔中心又可以俾東區居民轉車去林村谷、三門仔等郊外地方,
仲未計東區人可以搭 607 轉車去教大返學或工業邨返工,潛在客源未必咁細,
而且試全日太和尾站就係睇在地鐵響太和來往東區唔夠競爭力呢點,
算係抽走人哋條 71K 之餘又俾番舊對巴士公司同太和人黎講好味嘅餅,
只要唔學 71K/74A/74D 咁頹做,呢條線嘅前景真係唔會太悲觀。
 樓主| SE7378 發表於 2020-6-10 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2020-6-10 09:46

如果真係咁,其實大埔可以連 307 都唔使做,大家全靠 74X 轉鐵救全家就算,但現實又係咪咁?
GU9338 發表於 2020-6-10 18:34 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2020-6-10 09:46

有冇睇錯
74X 去到九龍灣個陣 307P 去到東隧口啦下話
請用文明來說服我。
HG6729 發表於 2020-6-11 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-6-10 10:54
如果真係咁,其實大埔可以連 307 都唔使做,大家全靠 74X 轉鐵救全家就算,但現實又係咪咁? ...

中西區灣仔用271轉鐵
 樓主| SE7378 發表於 2020-6-11 12:24 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2020-6-11 09:56
中西區灣仔用271轉鐵

Are you serious?
271 單係由狮隧口塞到窩打老道都可以搞成半粒鐘,
同一時間搭 307 都應該去到東隧口啦下話,仲未計金鐘站多人到喊 ......

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
 樓主| SE7378 發表於 2020-6-11 12:44 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-6-8 21:00
大埔返太和的分段應該係$5.5 wo....仲有,聯營過海線玩雙向分段會唔會有阻力?
...

因為今次 607 係食半條 71K,所以太和返富蝶分段跟番原 71K 收 $4.7,唔係 $5.5。

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
kmb71k 發表於 2020-6-11 21:00 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2020-6-11 09:56
中西區灣仔用271轉鐵

講得呢句我諗你未搭過271
一程271車程等於一程307
除非時間多過滯
否則無人會咁益智咁樣去轉車

以上回應,是否可行?是否合適?
271_N271 發表於 2020-6-11 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-6-11 21:00
講得呢句我諗你未搭過271
一程271車程等於一程307
除非時間多過滯

夜晚大把人搭船/鐵轉271