hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 608脫班
開啟左側

[經歷分享/報告] 608脫班

dennis28a 發表於 2020-6-19 00:21 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-6-19 00:18
朝早過九龍同夜晚返港島就真係多人
但反方向啟德站開左客量明顯跌,年頭早繁 608 都仲企人過港島,近日見 ...

因為啟德班人頂唔順 608 兜九龍灣加上觀繞、東隧塞車。
他日屯馬綫全通只會跌得更勁。
惡意回復是不道德的行為。
tunghang 發表於 2020-6-19 01:08 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-19 00:21
因為啟德班人頂唔順 608 兜九龍灣加上觀繞、東隧塞車。
他日屯馬綫全通只會跌得更勁。 ...

啟德站未開,608下繁都係半車返九龍
港島方向對啟德而言已經算靚走線
michlui0718 發表於 2020-6-19 01:52 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-19 00:16
兩件事,唔係飛,而係精簡行法。
既然兩繁有客,無必要一條 608 做晒全部野去送死?

「608 兩繁嚴重過鐘,回程回唔切」其實你知唔知問題係繁忙時間觀繞成日出事
落megabox可以塞你15分鐘
出東隧塞觀塘出口更加可以搞到15分鐘一班都變拖卡
請問關啟德乜事呢?

「啟德道路網害死全部巴士線,沐泰街去東隧口時間足以嚇死人」都未起好你急乜嘢?依家非繁忙時間盛德街開14-16分鐘已經到輔警總部,點嚇死人法?
繁忙時間?輔警總部一個站可以上60-70個客,飛咗直去KITEC咁輔警總部班客點?

「主力做下路又唔係」
明明兜新柳街只係因為受制於道路設計
有冇諗過條608根本就唔係要黎serve你地班土瓜灣人?
兜新柳街順便比埋$4.8九龍灣返土瓜灣特平服務仲想點?
仲想搶埋人地條線?

「主力做九龍灣又唔係,搶極都搶唔晒 606 班客」
依家606X同608下繁南行都雙雙頂閘,點樣睇?
繁忙時間九龍灣根本夠客打爆兩條線
而非繁忙時間606原本就冇客你搶,有冇諗過根本唔存在搶客問題?

「非繁九龍灣對 608 客量貢獻唔大」
我成日深夜搭見九龍灣上十幾個,但係啟業之前得小貓三四隻,仲要係兩蚊客多,點樣睇?
你講到九龍城咁多客,不如我盛德街直接不停站去東隧好冇?

「加上 608 就算行觀繞,一樣受到觀塘、九龍灣不定時塞車影響」
咁608唔行觀繞你想點?叫部車跳落海游水嗎?
9 ^
「除左兩繁,城巴基本已經半放棄心態去做 608」

講咗咁多,我都唔明你重點想講乜,不如你具體講下608可以點樣改先唔「半放棄」?

paul2357paul 發表於 2020-6-19 02:08 | 顯示全部樓層

michlui0718 發表於 2020-6-19 01:52
「608 兩繁嚴重過鐘,回程回唔切」其實你知唔知問題係繁忙時間觀繞成日出事
出東 ...

108出特班吧,
九龍灣居民真係嬲到唔想再要606系(包括606X),因為太慢:
https://www.youtube.com/watch?v=5pAoMwNXvPI
https://www.youtube.com/watch?v=7zWgIWVoASI

至於黃昏既606X港島方向雖然效果未必太差,
但仍未有耐上到爆滿:
https://www.youtube.com/watch?v=YDxdv323YKI
https://www.youtube.com/watch?v=nNUir1i0BIg
michlui0718 發表於 2020-6-19 02:26 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-6-19 02:08
108出特班吧,
九龍灣居民真係嬲到唔想再要606系(包括606X),因為太慢:
https://www.youtube.com/watch?v ...

今年5月初 點作準啊?就算606X依家冇客 咁都唔代表608九龍灣做唔到啦

108同606/608完全唔同概念wor
到底你想要啲去乜地方既路線?

dennis28a 發表於 2020-6-19 03:48 | 顯示全部樓層
michlui0718 發表於 2020-6-19 01:52
出東 ...

當你睇開我寫既文,我好明顯唔係土瓜灣人。

606X 下繁南行都雙雙頂閘,依點我更加唔認同。
如果你係認真睇過我寫既文,我做過統計,606X 下繁出現咁多年黎,兩班車拉均頂多半滿多少少離開九龍灣。
606X 下繁頂閘返港島,竟然要夾埋觀塘藍田貢獻一半客源。

「我成日深夜搭見九龍灣上十幾個,但係啟業之前得小貓三四隻,仲要係兩蚊客多,點樣睇?」
我唔認同,根據近兩年黎我對 608 做既統計,東隧口數客,好多次雙位數都未必過到。

608 本身非繁日間大部份時間做緊 20 分鐘一班,因為過鐘、客量少,已經收到 30 分鐘一班。

非繁忙時間盛德街開 14-16 分鐘已經到輔警總部,
其實今時今日有一半班次都做唔到,過多半年開埋啟德幾支燈口,入埋沐寧街更加做唔到。
去到東隧口已經 25 分鐘,早繁仲要塞多 10 分鐘車,

更何況我上面無講點改線,更加無提要飛輔警總部。
再者,輔警總部一個站可以上 60-70 個客(我數過 10 次,其實平均得 50 個人鬆)。

更加係時候要深思,啟德、啟麗九龍灣應唔應該夾埋同一條線做?
長遠更加出現既係,應該 602A 或 616,由慈雲山、鑽石山、啟德、觀繞(將來改上 T2)東隧真特快線。

而 608 揀 1-2 個重點去做,唔係土瓜灣、啟德、啟麗、九龍灣咩都做,而搞到三不像。

惡意回復是不道德的行為。
ATE78 發表於 2020-6-19 05:05 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2020-6-19 01:08
啟德站未開,608下繁都係半車返九龍
港島方向對啟德而言已經算靚走線

邊止半車,樓上都坐滿至少一半路口位
michlui0718 發表於 2020-6-19 15:50 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-19 03:48

其實你明唔明我想話你乜?
608本身對比起619/606嗰啲線定線已經好直接
明明條608唔夠客正正就係因為覆蓋面太少
你仲要飛走埋啲僅餘既客倉係咪想推條線去死?

「東隧口數客,好多次雙位數都未必過到。」如果真係冇客,咁係咪非繁忙時間應該兜耐啲做多啲其他地方(e.g.觀塘)
而唔係將原本客源都飛走埋啊
; z% K# Z: v/ x* y4 H+ f

「因為過鐘、客量少,已經收到 30 分鐘一班」
算把啦,巴士公司自己收車賴乜鬼過鐘姐
非繁忙時間盛德街可以有兩部車同時泊緊你同我講過鐘?好唔好笑啲啊?

「非繁忙時間盛德街開 14-16 分鐘到輔警總部一半班次都做唔到」
咪玩啦,我成年以來搭咗咁多次要幾耐我會唔清楚?
30分盛德街開睇住ETA 45-46分到輔警總部仲嫌唔夠快?
你不如搭返的士啦

「去到東隧口已經 25 分鐘」
條線明明做緊啟德同九龍灣客
啟德15分鐘、九龍灣10分鐘內到東隧口,邊忽慢啊?
你不如搭返的士啦

「輔警總部一個站可以上 60-70 個客」、「平均 50 個人鬆」
上面兩句句子有衝突咩?拉埋平均50個客,咁都唔叫多客點樣先叫多客?
「無提要飛輔警總部」?咁既然你都唔諗住飛咁你嘈乜嘢?仲可以有咩加速空間?

「長遠更加出現既慈雲山、鑽石山、啟德、觀繞(將來改上 T2)東隧真特快線」
我再講多次,608由開線至今重點都係啟德同埋九龍灣
今時今日608繁忙時間最多客係東區往返九龍灣既返工客
麻煩唔好當東區返工客冇到
你飛走九龍灣,就不如叫608轉返兩繁算,不過就準備比港島東鏟到你上天花板

608喺盛德街只係攞黎擺車唔係攞黎做九龍城客
更加唔應該延長做埋啲唔關事既慈雲山(既然你話過鐘點解仲要拉?你不如叫佢拉去深圳灣?)
慈雲山既麻煩你乖乖地搭返302A或者116

「而 608 揀 1-2 個重點去做,唔係土瓜灣、啟德、啟麗、九龍灣咩都做,而搞到三不像。」
齋講咗咁耐,你肯建議吓條608實際應該點走未?
行T2路?條路影都未見你喺度咁緊張做乜嘢?

tunghang 發表於 2020-6-19 17:14 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-19 03:48

608 本身定位就係服務沐安街沐泰街堆新樓,土瓜灣、九龍灣只係怕無客而回程兜多少少
甩唔到沐安街沐泰街情況下,順住承啟道落土瓜灣算合理,上埋慈雲山只會令走線更重口味

2076 發表於 2020-6-19 17:19 | 顯示全部樓層

試過608 EMAX去太古坊只需15分鐘車程,肯定車程上贏哂
但係班次不足搞到EMAX下繁上唔到車就真係倒客走
抗議962B重組
還我962全日服務