hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中綫南北走廊通車後沙田區過海巴士的前途探討 ...
開啟左側

沙中綫南北走廊通車後沙田區過海巴士的前途探討

S3BL100 發表於 2020-6-28 00:10 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-6-26 12:28
仲有市中心唔會咁容易放走681,我都仲未計富安呢個factor。

之前我都講過,表面睇錦英山同市中心夾,難 ...

其實我從來唔覺得 681 拉上山係錦英利安特快既唯一 solution

除左馬鞍山巿中心反應之外,680 681 時段相反都係考慮因素

再睇闊少少 big picture,77 區而家仲未有全日過海線。多一事不如少一事之下,681 視乎客量減到非繁廿分班,同時 680 拆兩條,一條恆耀直出,一條頌安經 77 區、富安、濱景一城走,各廿分班,會係比較實際既做法,比起 681 延長或者 980X 全日更實際,而且 680 港島區覆蓋範圍比起 681 亦更切合非繁客流

評分

參與人數 2HugeC +10 收起 理由
Freezewinter + 5 精闢見解
ST4967@89D + 5 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
Ricky403 發表於 2020-6-28 00:11 | 顯示全部樓層
成個沙中線計劃落成通車後,應該吉到好多車出黎,307P/678唔好話各非繁30分鐘一班,各非繁20分鐘一班都仲得
不過九龍東主幹道繁時愈黎愈塞,導至有682X改988試中灣繞+西隧+青沙水溫,或者遲下307P雖然全日到,但繁時班次會有部分轉行西隧做907P
.
psypericarp 發表於 2020-6-28 01:54 來自手機 | 顯示全部樓層
182/982x 可唔可以非繁忙時間改類似大循環,沙田段用982x 模式, 然後用類似722 模式停一陣,譬如金鐘港鐵站,等車長休息一下,然後用182 模式返沙田!早上仍然保留182 做特班,晚繁亦可以跟現在情況!唔知有冇得唸
680X 發表於 2020-6-28 03:47 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-6-28 00:10
其實我從來唔覺得 681 拉上山係錦英利安特快既唯一 solution

除左馬鞍山巿中心反應之外,680 681 時段相 ...

與其要三條線齊齊鬥疏 咁點解唔喺非繁、假日時段將南行既 681改入維園、怡和街再行返軒尼斯道入中環
S3bl430 發表於 2020-6-28 08:36 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2020-6-28 01:54
182/982x 可唔可以非繁忙時間改類似大循環,沙田段用982x 模式, 然後用類似722 模式停一陣,譬如金鐘港鐵 ...

我覺得可行, 傍晚至深晚可考慮用港澳碼頭作班次調節點,
另外,我覺得182可以的話,
九龍區只停嘉輝台,醫療輔助隊總部,九龍塘會至映月台
錯字連篇
leo_ku 發表於 2020-6-28 09:49 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-6-28 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-6-28 00:10

除左馬鞍山巿中心反應之外,680 681 時段相 ...

其實我覺得680而家有少少係補緊681, 88R位
至少從乘客角度會係咁
(馬市、恆耀、沙一去中環灣仔我諗無乜人會揀681)

680嘅獨市位只限:
- 錦英、利安
- 濱景、亞公角、富安
- 北角(新都城一帶)、炮台山
- 天后、銅鑼灣、鵝頸橋(只限南行)
港運仲有682, 682B刷邊

680拆線後,最大得益者無疑係馬鞍山 - 北角 / 炮台山
但而家馬鞍山去北角(比起去到天后 / 柴灣)唔算太慢
市中心去灣仔、銅鑼灣(北行)只會繼續上681
山上繼續無直車去中環
77區有過海線,但一樣兜哂成個第一城、小瀝源

681拉上利安點都好過680
680獨市得炮台山天后一段,拆線後去灣仔都係慢
681南行停多個景隆街已經解決咗半個銅鑼灣

至於77區,
我覺得681P全日,經埋廣黃已經可以; 港島段跟673
按89D飛廣黃前同89C比較,89D係略快
廣黃過海用大老山東隧線搞,點都正路過182 / 982x
順手搞掂富安同亞公角呢個681嘅盲點

再講拆線(做馬鞍山 - 港島特快),
論車程(各個獨市位,assume 681會拉上利安, 681P全日),要拆點都拆682先
682成個東區都係獨市,但680得炮台山、天后同濱景係獨市
682 北角 > 小西灣點都耐過680 北角 > 天后
(680只計到天后係因為天后以西得往來濱景係獨市,車程尚算合理,但682北角 - 小西灣去到烏溪沙都係獨市)
先不論港島段定沙田段拆
682拆線後,北行學82咁出渣華道、南行上七姊妹道再落返電照街,已經解決咗北角

KW2523 發表於 2020-6-28 11:19 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-6-28 11:12
其實我覺得680而家有少少係補緊681, 88R位
至少從乘客角度會係咁
(馬市、恆耀、沙一去中環灣仔我諗無乜人 ...

我諗S3BL兄想做埋需求都唔細嘅炮北特快,呢度搭鐵肯定冇優勢

1. 經廣黃其實得觀感係快得多,舊89D同89C時間差距得分零鐘甚至幾十秒
2. 停景隆街同行怡和街時間差唔多
3. 跟673行東廊落天后下午非繁都會塞,南行唔係快得幾多,北行雖然非繁快到4-5分鐘,但下繁673行法係最慢
4. 682拆完咁樣兜係想趕走QB班客?

leo_ku 發表於 2020-6-28 11:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-6-28 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-6-28 11:19
1. 89D經廣黃所謂嘅略快時間差距以秒計
2. 加停景隆街用時同行怡和街差唔多

1. 但89D就算經廣黃,因為沙田醫院落大老山公路,觀感上好好多
歷史話比我地聽,d乘客比貴少少都肯上89D (當然仲有班次因素)
同埋經廣黃係順便做埋嗰度嘅過海線,第一城已經有88R同182, 680

2. 曾經見過某討論690 post 話有部分690司機無兜入加寧街直接切線埋景隆街站,唔知東廊落橋得唔得
就算唔得要塞加寧街,就好似怡和街咁塞
停景隆街後可以出返外告士打道,唔駛理軒尼詩道d燈都好好多
再講,TD唔會反對增加怡和街巴士流量?
3. 673行法唔係最理想,但可以做到希慎天樂里一帶 (始終新線唔清楚客量,直飛灣仔咁進取未必好)
下繁中環 - 77區已經有981P, 680x, 681下繁亦都係咁行

4. 假設沙田段拆(最簡單682B全日)
炮北 - 沙一特快: 680已經係
炮北 - 馬鞍山特快: 682

682就算跟82咁行北角兜入d, 唔經小瀝源沙一, 對QB都只係打返個和