hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 608非繁客量討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 608非繁客量討論

paul2357paul 發表於 2020-6-27 05:24 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-6-27 04:36
每班 606 平均有 15-20 個過海前港島流水客,同 10-15 個過海前九龍流水客,依批客其實幾好搵。

608 有 ...

但早上確實唔可以觀市搭埋啟麗開606X,
因為過東隧實在太塞,唔會點樣sell到九龍灣居民過海:
https://www.youtube.com/watch?v=5pAoMwNXvPI
https://www.youtube.com/watch?v=7zWgIWVoASI
paul2357paul 發表於 2020-6-27 05:34 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2020-6-27 00:29
有幾多條過海線唔洗60-70一單?

108咪夠爽快囉
znc1911e 發表於 2020-6-27 05:50 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2020-6-27 00:32
據經驗,平日日中時段(大約十至四)都係開半個鐘一班
自從三月份開始已經係咁
...

夜晚收工時間未完七點打後都已經落30一班

平時工作需要日中東區去常悅道真係要預好時間
dennis28a 發表於 2020-6-27 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-6-27 05:24
但早上確實唔可以觀市搭埋啟麗開606X,
因為過東隧實在太塞,唔會點樣sell到九龍灣居民過海:
https://www. ...

606X 早繁死因係停埋筲箕灣對柴灣小西灣返工客而言仲係好慢。宜安街站頭等直通車去柴灣轉埋綠小去柴灣工業城,606X 先去到高威閣落緊山。

柴小班人無興趣要多條 694,而係想要 118 等級東隧特快線,606X 全日港島走線已經係唔少人容忍極限。

如果 606X 唔夠車全日走去整色整水搞西灣河上路當提速,唔好玩啦,要多條耀東版既東隧紅小仲咩?
tunghang 發表於 2020-6-27 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-6-27 05:34
108咪夠爽快囉

108啟德落銅鑼灣都要40-45
leungky0528 發表於 2020-6-27 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-27 00:10
唔係嫁,日日有人覺得行九龍灣商貿區前途無可限量嫁,非繁足以打救世人。
我成日都留名,等睇宏照道他日 ...

入夜見過33無廠客,都會接到班Megabox番去
比得上佢前面成段觀塘嘅客
離加班仲有好大距離,但維持目前班次絕對OK

呢方面608反而因著過海而無著數
類似嘅客更多係搭佢來回康山大古城,但都已經見頂
10598C 發表於 2020-6-27 13:44 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-6-27 00:12
唔覺得606好過608幾多
606話就話有流水客,但條線實在太長,計返成本條數唔會好得過608

大方向係贊成
606自拆A線X線各自全日(A線來回程唔入九商)
608經耀東拉落筲箕灣(仲可以補返鯉景灣)

不過606A無理由無啦啦唔做彩雲、坪石,倒不如全日跟606A南行,彩雲開行坪石三彩牛頭角

606X維持返柴小去九商會好啲
當然可以叫人觀塘道行返入去,但擺九龍灣可以慳番部車,畢竟唔見得兩巴有好多車擺落去拆606
brianso198 發表於 2020-6-27 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-27 13:44
大方向係贊成
606自拆A線X線各自全日(A線來回程唔入九商)
608經耀東拉落筲箕灣(仲可以補返鯉景灣)

西行608唔專登埋鯉景灣的話連西灣河都做唔到。
但拉埋入去,假如觀塘道唔塞車,九龍灣塞燈位,坐原606去九龍灣都快過608。

當大家成日嘈606要45分鐘先入到隧道,呢條新608洗唔洗35分鐘先入到隧道?
樓主條數最大獲係,嘉亨灣原來有批客。

當年613都係咁,好多人想條線反轉行,偏偏筲箕灣係客倉,飛唔走。
608好小小,但你唔埋西灣河無得傾。但耀東落山啲路一埋鯉景灣,筲箕灣批潛在客即時被趕。
我想講嘅係,608全日本身就係錯。

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
西九小確幸 + 3 精闢見解

查看全部評分

EX-TL 發表於 2020-6-27 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-6-27 14:14
西行608唔專登埋鯉景灣的話連西灣河都做唔到。
但拉埋入去,假如觀塘道唔塞車,九龍灣塞燈位,坐原606去九 ...

大鑊在西灣河縱向距離, 係由海皮嘉亨灣去到山邊興東邨, 有架車直接由嘉亨灣開出, 加上附近私樓 公營樓林立, 又有法院 健康中心 蘇豪區, 儲到客係應該, 唔止樓主呢次, 我記得之前有板友統計客量, 嘉亨灣上客數字同各站比較都唔係太樣衰(唔知有冇試過0).

而行人由嘉亨灣行出電車路嘅距離雖然唔算好長, 但無論之後係搭鐵定係巴士, 都仲要落幾層或者過對面西行線, 同興東邨自己有路線過海, 無需要落電車路, 上左車就喺山邊鏟過去太祥街落康怡類同, 啱路嘅客係會搭巴士.

只要一日興東邨有606, 電車路有站嘅608都好難話搶到606九龍灣客, 頂多係做番以前筲箕灣道 鯉景灣, 唔會行入惠亨街搭606而搭左鐵嗰班人, 因為問題仲有任何時間觀繞多車利用宏照道落橋位, 相比起常怡道天橋落同一個交界燈位, 606要轉入宏照道, 會比由觀繞落直去宏照道容易.

606過咗牛頭角上邨彎位之後, 行到地鐵橋上面前方視野變得清晰, 有經驗嘅車長就會知道踩油過唔過到常怡道/宏照道燈位, 情況等同非繁由電照街巴士站一轉綠燈踩行油會啱啱好轉埋上東廊過海一樣, 608觀繞落嚟就冇呢種優勢, 而且每轉燈, 在九龍灣商貿區, 特別係宏照道, 紅燈時間係零舍長.

觀塘塞車與否, 興東邨及之前上車去九龍灣唔搭地鐵嘅, 應該都搭咗606, 康怡至電照街兩飛之間選擇, 除左睇觀塘塞唔塞車之外, 班次都好緊要.

而家608非繁班次30分鐘起跳, 幾分鐘內有608就等得過, 否則如果606到站都唔上就笨. (事實上, 乘客好少理邊架嚟先, 通常見車就上.)

講返轉頭, 西灣河因為道路設計問題, 東行去興東邨要先經過鯉景灣, 但西行可以選擇唔經鯉景灣, 直接由太祥街去康怡, 除非想608性質同77 99一樣, 想填番以前84做山上-海皮短途客, 608係可以筲箕灣兜上山再落埋鯉景灣/嘉亨灣, 加設與77相同的短途分段, 究竟咁行係得不償失(筲箕灣嫌慢), 定係有出人意表嘅結果呢!

大方向正確, 但我諗10598C板友要認真諗諗啲細節位, 唔係話經「西灣河」就等於做到改路前嘅客, 要睇埋地理因素, 居民/乘客出行習慣.

舉個例: 24年前606改行耀興道之後, 趕晒西灣河去九龍班客落地鐵, 同惠亨街嘅地理位置有好大關係, 當年我喺太康街等606, 望出去電車路見到有車嚟緊(靠全廣/車型), 即使要等佢兜埋基利路 太古城中心, 佢幾時會轉番過嚟, 起碼我有數得計, 改行惠亨街落太祥街之後, 佢要我行上去一條靜英英嘅惠亨街等車, 我不如落地鐵站好過.

自此之後, 本來太康街上606過海班客, 九成以上唔再搭606, 我去親惠亨街等車, 一個起兩個止, 當時都未有694同小巴, 你可以諗吓班客去咗邊, 同時亦因為606往九龍唔再停太古城中心, 康怡廣場承接唔到太古城班客, 個個去晒搭地鐵.

所以, 我成日都話, 606要行番舊路用西灣河直出唔係唔得, 應該喺知道改行鰂魚涌 北角少咗客後即時修正用番西灣河出入東廊, 起碼班客仲記得直出有幾快而回心轉意, 儲落班鰂魚涌客之後又想行番舊路, 即係玩鰂魚涌客......, 不過606嘅嘢算啦, 用家先會明.

藉此希望喺FF 608改路的同時, 能夠吸取過去606改道的一些教訓, 因為我都想見到一個合用家心意嘅建議可以落實.

離題一講: 110由西灣河延至筲箕灣後, 往九龍不再繞經鯉景灣, 過咗咁多年, 海皮起好晒樓, 平日早繁開兩班特車110X由嘉亨灣開出, 太古城後直往尖沙咀 九龍站應該有得做.
castanopsis 發表於 2020-6-27 18:36 | 顯示全部樓層

limited 發表於 2020-6-27 03:16
606X聯營線, 九記點會無啦啦放棄九龍灣商貿區返放工過海市場, 仲要俾城巴分走觀塘道去樂富嘅客?
...

九龍灣商貿區兩繁有客,但非繁同夜晚真係完全唔掂
最致命既係,你做得九龍灣商貿區,就算再拉去黃大仙/九龍城之類,都唔會再有吸引力
望返堆新界線,大多數都要做埋彩虹黃大仙先夠客
以606X柴小個基本盤,單靠九商同觀市,係唔可能夠客養埋非繁

至於怕搶九巴既觀塘道樂富流水客,set貴少少個分段已經解決咗
不過,條11D做到咁既貓樣,曬氣啦,分分鐘搶曬佢摺埋條線九巴都唔會反對