hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 開辦短途特快巴士/小巴路線之可能性
開啟左側

[其他] 開辦短途特快巴士/小巴路線之可能性

GD1570 發表於 2020-7-6 17:34 | 顯示全部樓層

區內線唔會無客架...
而且嗰頭好多人返工放工架..
你有你可愛,我有我好笑。
258X 發表於 2020-7-6 17:36 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-6 17:37 | 顯示全部樓層
13S死係因為收得比小巴貴
而且213M開辦之後,同樣路線但有轉乘
(唯一分別就係唔入寶達總站)
咁梗係唔坐13S啦
kitarolo 發表於 2020-7-6 18:01 | 顯示全部樓層

當S52大部分班次喺南環路
單層都做得晒但每日集中於
20班之內12.8米都唔夠載嘅
其實又無話唔得……雖然可以
話食咗部分嶼巴38嘅客,咁樣
可否開繁時來往屯轉/曾咀?

如果話現K52總站僅夠短雙
掉頭或K52唔開就會塞住,可
夾埋源區做,不過就變咗原本
免費但要收費嘅接駁 、星期二
開唔開同是否改為可walk-in參觀
遲啲曾咀骨灰場開埋更值得考慮,因
後人拜祭不一定清明重陽嘅特班服務日
Ricky403 發表於 2020-7-6 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層
照樓主個定義,31、32M、234A都係短途特快線
darrelclever 發表於 2020-7-6 20:13 | 顯示全部樓層
701邊忽成功?全日無幾多班車坐得滿、旺角仲要無限塞車,新巴做呢條線應該蝕唔少
wingho_cwh 發表於 2020-7-6 20:36 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-7-6 16:28
開架洪福邨-欖隧口綠小一定最啱你心水,最好加埋轉乘優惠。(你都係想我咁講姐) ...

梗係西環(香港大學東閘) <-> 西隧 <-> 旺角豪華戲院 <-> 洪水橋洪福邨啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cky + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
tommy14D 發表於 2020-7-6 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-6 17:37
13S死係因為收得比小巴貴
而且213M開辦之後,同樣路線但有轉乘
(唯一分別就係唔入寶達總站)

依家71A已經貴過213M
而且秀茂坪中有條四蚊都唔洗就可以去到藍田嘅60小巴,13S 嗰陣唔知開嚟做乜
GZ4031 發表於 2020-7-6 21:21 | 顯示全部樓層
短途特快係幾岩用響一D 交通本身有缺憾又唔近地鐵既地區
天北 寶達呢類都算係
咁就會吸到好多客想駁腳轉地鐵/市中心轉巴士
而如果條線又密又快, 好似K76咁, 就當然多客

不過問我自己喜好
我會寧願要一條跨區車程短既特快直出市區
例如 41A, 296A, 將來既98 797, 52X 深井起

因為好多時新界地區就算比你短途特快落地鐵站, 再轉地鐵既車程都唔算短
例如青衣去旺角, 如果冇41A 而真係用409去青衣站轉東涌線再轉荃灣線, 快唔到幾多仲要比多左錢
又例如深井去西九, 冇52X 而用96/96M 再轉荃灣線, 起碼都慢15分鐘
所以其實唔可以淨係用呢類短線就當比左特快
天北去西九, 265B慢過K76轉鐵既原因係因為前者兜, 而唔係後者真係好快, 反正西鐵仲要行先轉到荃灣線
JX9097 發表於 2020-7-6 21:30 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2020-7-6 21:07
依家71A已經貴過213M
而且秀茂坪中有條四蚊都唔洗就可以去到藍田嘅60小巴,13S 嗰陣唔知開嚟做乜 ...

當年冇記錯的話,應該係小巴平啲

咁60小巴又唔可以同13S比較
60做中秀(秀明道);13S做寶達
60去平田;13S直落藍田站
而且繁時中秀未必上到車