hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道 ...
開啟左側

[其他] 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道

dominic023 發表於 2020-7-31 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-7-31 12:24
咁要睇九巴想點
荃威以前撐到30X十幾分班,荃中都據說係熱門上車盤,肯用心做,尤其用230X個編號洗底話唔 ...

未改路前,30x上繁可以講荃威荃中呢兩個站揹起大約60-70%出九龍嘅客仔。可能而家最多先60%
Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-31 17:49 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-31 12:24
咁要睇九巴想點
荃威以前撐到30X十幾分班,荃中都據說係熱門上車盤,肯用心做,尤其用230X個編號洗底話唔 ...

一方面如果拆完線後地區上唔會受30+班次亦唔想放棄長沙灣道同彌敦道沿線
另一方面老九車就點都唔加或者仲想減
所以我先講拆線其實某程度好難出到世

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-31 17:50 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-7-31 12:53
其實跟返時間表 30X 大部份時間應該係 20-25 分鐘一班,
而九巴借啲野搞到條線得返 25-30 分鐘一班應予 ...

就算本應該係20分鐘一班都好
拆完線想20+20都基本上好難講得通

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Ricky403 發表於 2020-7-31 18:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-31 17:49
一方面如果拆完線後地區上唔會受30+班次亦唔想放棄長沙灣道同彌敦道沿線
另一方面老九車就點都唔加或者仲 ...

如果我住荃威,坦白講30X減到60分班換230X全日30分班出到油尖旺,無論230X經唔經楊屋道,我都會支持
230X始終有用過30X,如果要兩條都班次OK,咪要放棄條30甚至39A搞囉
唔係荃威出錢租車,咁邊有得得一想二,想保住30+30X又拆得好230X
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-31 20:03 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-31 16:00
問題係,將條234P拉入去深井,亦唔見得會比開深井尖沙咀特快吸引
要學你話講求競爭力,不如爭取261B全日
...

越講越遠
今時今日,又有轉車站加持
無可能justify一條由屯門碌下路碌到深井先上路嘅261B轉全日
嫌唔夠用車多?

要全日,252B全日合理過261B
起碼用車少,九巴又想趕曬小欖前班客轉車站見
出佐敦做到60X同價,同趕走60X唔入轉車站,改善下轉車站塞車問題

唔係講競爭力,係講競爭對手
就算261B深井走亦唔見得唔會同轉鐵撞客
過海962B同48P去沙田/234C去東九龍又有咩關係?
就算有關係嘅話,咁點解掉轉又justify深井直出油尖旺特快?根本前後矛盾

有新服務出尖沙咀已經唔錯,
但仲要直出未免太貪心吧?
出埋荃灣沙咀道上但西廊抵銷返,出旺角同52X唔差得多
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-31 20:05 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-31 18:51
如果我住荃威,坦白講30X減到60分班換230X全日30分班出到油尖旺,無論230X經唔經楊屋道,我都會支持
230X ...

60分鐘一班嘅線不如直接收擋好過
S3bl430 發表於 2020-7-31 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-31 20:03
越講越遠
無可能justify一條由屯門碌下路碌到深井先上路嘅261B轉全日

問題係,你搵一條深井開大涌道上公路既線,如果有客,你估玩旺/玩佐小巴會點樣爭食依個客源呀啦,紅小完全係點對點服務,睇住ETA專門在巴士到站前1分鐘截客都仲得,佢地九龍總站個位唔差,唔難吸走曬特快線班客

另外,如果開一條深井荃灣西約特快線,我諗九巴一定會將佢既定價定得比52X貴,到時小巴只要減少少價,條特快線只靠尖沙咀+紅小餅碎,錢景真係好有限囉
S3bl430 發表於 2020-7-31 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
另外,觀塘延線通車之後30X九龍段基本上貼住地鐵咁行,直接改由沙咀道直出九龍都是折衷方法
大河道班客叫佢地搭地鐵就算
Ricky403 發表於 2020-7-31 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-31 20:03
越講越遠

你嘅個人睇法先撇開一邊,
但事實係962B喺轉車站開咗之後先延長加班,
掃管笏有新樓,即使九巴想252做哂,
深井要條252逆向去屯轉揀車,都有用過234P

講競爭對手,深井拉234P過黎做埋旺角,競爭對手仲多,除咗鐵路仲有自己人52X同紅小
尖沙咀特快,起碼同52X零重疊,同紅小得個佐敦道部分重疊,佐敦道仲要係紅小尾站,無乜人搭到咁遠
真係insist on要搞旺角特快,不如參考另一位站友提議,放手一博荃威開經麗城走,可憐下山上面班街坊,都好過深井冷手執個熱煎堆然後照上52X

至於48P/234C嗰到,我唔知你明唔明
睇落冇乜野,但連埋234P拉入去全日,
其他區見到嘅就係深井咁細個地方,攞完隔離邨半條234X仲搶埋40/48X/49X車去成全佢地,而佢地只不過係234A/B減咗啲班而已
咁係好事?

講真,除九西港島以外,眾安街站集中哂幾乎全部東九/城隧線,做轉車站位置靚到爆,堆線本身亦足夠吸引
深井非繁想去更遠,係我就揀送佢地出眾安街轉車,慳番功夫
佐尖非繁已經算比較多人會去,荃灣後直達佐尖再當半條短線補償轉乘優惠,咁都唔夠就咪鬼重組啦
學你話齋,競爭對手都少啲嘛,咁不如轉車算數,深井又唔係嬌生慣養未轉過車
Ricky403 發表於 2020-7-31 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-7-31 20:18
問題係,你搵一條深井開大涌道上公路既線,如果有客,你估玩旺/玩佐小巴會點樣爭食依個客源呀啦,紅小完 ...

紅小係咁有用嘅,52X今日仲擺緊欽州街
先唔講收費問題,
出九龍根本唔係你所講嘅點對點
我唔知你有冇真係坐過,定係你好彩,
除咗少數直通車班次外,其他車做完荃灣都要慢碌荔枝角道,然後再碌上海街碌到尾
更加唔駛講沿途等客/兜客嘅極差觀感

麗城深長荔紅小就有哂時間表,麗城特登安排喺234X前3-5分開,但其他紅小尤其佐元係咪咁識走位呢?唔係囉...