hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道 ...
開啟左側

[其他] 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道

Ricky403 發表於 2020-7-31 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-7-31 20:22
另外,觀塘延線通車之後30X九龍段基本上貼住地鐵咁行,直接改由沙咀道直出九龍都是折衷方法
大河道班客叫佢 ...

沙咀道兩年前都仲叫勉強行到,而家內街違泊唔清,一到假日就塞到班客情願提早落車行多幾步
個人相信30X行楊屋道對荃威已經係好大讓步
kay 發表於 2020-7-31 21:45 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-31 21:21
你嘅個人睇法先撇開一邊,
但事實係962B喺轉車站開咗之後先延長加班,
掃管笏有新樓,即使九巴想252做哂 ...

962B係因為有屯轉962X轉乘BBI
先拖到屯轉通左先重組

世界很簡單 人類很複雜
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-31 22:30 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-31 21:21
你嘅個人睇法先撇開一邊,
但事實係962B喺轉車站開咗之後先延長加班,
掃管笏有新樓,即使九巴想252做哂 ...

眾安街絕對唔會係一個理想嘅轉車站
除咗49X直係叫直上城隧之外
其他一眾城隧線一係兜梨木樹一係兜石圍角
40去東九龍要碌到葵芳先上路
一係要行去荃富街先有42C
再者234A/B根本就掂唔到眾安街

相反,比起上述一堆九唔搭八嘅替代
52X/234A/B轉鐵去旺角以南更加威脅所謂深井直出油尖旺特快
S3BL100 發表於 2020-7-31 22:59 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-7-31 18:51
如果我住荃威,坦白講30X減到60分班換230X全日30分班出到油尖旺,無論230X經唔經楊屋道,我都會支持
230X ...

其實我又真係會好好奇,30X+230X 如果非繁各自開 30 分一班,到底有幾難

當然我有睇過師兄你果兩個方案,亦知道你果兩個方案班次表背後既 reasoning

但而家 30X 非繁出緊八部車。如果 30X+230X,230X 尖咀止步,30X 荃灣方向改經紅磡站平台,135+165 一轉跳飛機,10 部車可以搞掂

朝早 230X 唔開北行時段,可以用少一部;傍晚後 230X 唔開南行,更有機會可以出少兩部

下繁 230X 要有大概 1.5-2 小時開廿分班,就要 12 部車先夠,比今日出多部,但可以直接打劫 238X 一部車

問題都係下午非繁同時有 30X+230X 雙向既時段,比今日要出多兩部。一部 238X,但其實蛇轉正難度比起加部車落去低唔少,好多線重組後都有做緊蛇轉正呢個動作

當然搞埋 30 39A 都係一條出路,但與其搞佢地,我寧願用呢兩條線釋放到既資源,換其他野,例如拉全日東九或新界東線上去。而家係講緊荃威去九龍東或沙田,39M 完全做唔到同站轉乘,對比起麗城有齊兩樣、深井有 48P 之餘亦可以同站轉乘,明顯更差。兩條各半粒鐘一班,都可以 share 30 果條坑

fb.com/scientisthk2usa/
Ricky403 發表於 2020-7-31 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-31 22:30
眾安街絕對唔會係一個理想嘅轉車站
除咗49X直係叫直上城隧之外
其他一眾城隧線一係兜梨木樹一係兜石圍角

停眾安街嗰條係我建議嘅新線
而新線出尖沙咀亦會停埋大窩口站,個人唔介意加埋42C單向轉乘
眾安街290/A聯合10分班去黃大仙又畀你無視咗?
與其不斷挑骨頭,不如諗下48P、234C就算有天降開全日,非繁會有幾吉,又可唔可以轉哂去新東同東九咁多地方先
FYI,疫情前234C下繁返深井,麗城前已經落剩單邊窗口位,過埋麗城更加吉

如果你認為52X、234A/B、小巴轉鐵係好大威脅,唔適合新線發展,其實你提議嘅旺角特快都一樣
基於呢個前提,深井就理應自己爭取261B全日算數
麗城唔搭深井,都仲有荃威唔會介意做頭站
用荃威搭麗城,點拆就好大空間探討:v
Ricky403 發表於 2020-8-1 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-31 22:59
其實我又真係會好好奇,30X+230X 如果非繁各自開 30 分一班,到底有幾難

當然我有睇過師兄你果兩個方案 ...

下午非繁其實行車時間係等於下繁
畀我計,我會計早更食飯同上下繁就算
當30X而家出11架車畀平均100分鐘一單連休
上繁同食飯時間,我當30X行90/82.5分,230X行60/67.5分,上繁至少要6+4+1=11架車,尚算可以
但到食飯時間,因為各開30,就要至少搵3個外援先夠人手開足車
下繁,我當30X行105/97.5分,230X行75/82.5分,至少要7+5=12架車,尚欠1架

如果九巴肯安排935固定柯打30X,咁就夠喺唔大幅改線下拆各30分班
問題係935柯打喺30X兩次減班後去哂邊...30X+230X係咪有同嗰條/堆線爭奪柯打車嘅實力呢?
shakugan2005 發表於 2020-8-1 00:04 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-7-31 21:37
沙咀道兩年前都仲叫勉強行到,而家內街違泊唔清,一到假日就塞到班客情願提早落車行多幾步
個人相信30X行 ...

沙咀道轉出大涌道未又唔係一樣塞住埋唔到祈德專個站, 依家又邊到唔係通街泊? 限速70公里既繞道一樣係亂咁泊哂D貨車係度!
Ricky403 發表於 2020-8-1 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層
如果唔侵深井玩,就係30X/234X各自減車畀新線荃威麗城直剷尖沙咀全日,同自己早年個230建議差唔多
除咗234X縮短去九龍站/西九龍站外,幾乎乜都唔使搞,車都唔洗抽啲唔關事嘅線,
30X開30分班,234X開20分班,夠條新線開30分班
想再做好啲,可以搵辦法處理黃埔問題,然後30X進駐九龍站/西九龍站同234X重新分配用車及實施聯合班次
Ricky403 發表於 2020-8-1 00:20 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-8-1 00:04
沙咀道轉出大涌道未又唔係一樣塞住埋唔到祈德專個站, 依家又邊到唔係通街泊? 限速70公里既繞道一樣係亂咁 ...

沙咀道左轉大涌道冇交通燈,不知幾暢順
個人亦未見過大河道以西沙咀道全部行車線塞哂
你所見到嘅塞車嘅源頭係荃灣廣場迴圈,沿住圓墩圍倒塞沙咀道,頂住大河道左轉沙咀道嘅車,包括但不限於30X
S3BL100 發表於 2020-8-1 00:34 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-1 00:01
下午非繁其實行車時間係等於下繁
畀我計,我會計早更食飯同上下繁就算
當30X而家出11架車畀平均100分鐘一 ...

我同你應該係本版少數真係會計埋時間表既版友,當然無實際更表喺手既話,有D野都係只能作粗略推算

外援其實唔重要,重要既係而家實際開緊幾多部車(包括埋外援),重組完又實際要開幾多部車

我既立場都係,要加一部車既話,首先考慮打劫 238X。只要解決到繁忙時間問題,非繁難度其實相對無咁大

fb.com/scientisthk2usa/