hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道 ...
開啟左側

[其他] 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道

shakugan2005 發表於 2020-8-1 08:37 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-1 00:20
沙咀道左轉大涌道冇交通燈,不知幾暢順
個人亦未見過大河道以西沙咀道全部行車線塞哂
你所見到嘅塞車嘅源 ...

冇話沙咀道全部行車線塞哂, 但巴士一定要行慢線, 慢線係經常塞住喎!
AVD1 發表於 2020-8-1 09:23 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-31 16:41
似唔想做多,因為大河道真係有客上車
當年揀咗234X改直出大涌道,但其實30X食正荃灣市又有紅磡獨市,客量 ...

如果要講荃灣三條 X 線嘅歷史,
其實一直以黎 30X 都係待遇最差嘅一條。

以往講密車,肯定 238X > 234X > 30X;
用車新舊 234X > 238X > 30X。
用車數量 234X > 238X = 30X - 有段時間 234X 應該係有 13 架掛牌車。

而家密車線就肯定 234X > 238X > 30X;
用車其實三者差唔多;不過要比都係 30X 最舊。資料來源 1005 資料 (平均車齡) 234X (2.79) < 238X (4.96) < 30X (5.25)
用車數量 234X = 238X > 30X

而客量呢?
真心講以前 30X 客量唔係差;你話因為黃埔個埋客我唔否認,
以前基本上講客量三條 X 線應該係 30X > 238X > 234X;30X 做到兩水客,238X 吸到德士古一帶同埋長沙灣道去中港碼頭;反而 234X 基本上處處受敵,又港鐵又紅小又 30X。
但係當年就算係咁都好,30X 都係最疏個條線。

Overall 黎講根本九巴起荃景圍只係想做死條 39M 而已,其他線全部對佢都係雞肋。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2020-8-1 09:28 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-1 00:15
如果唔侵深井玩,就係30X/234X各自減車畀新線荃威麗城直剷尖沙咀全日,同自己早年個230建議差唔多
除咗234X ...

其實黃埔要搵條線過去唔難,
尤其前個幾年梨木樹成日都爭條線去紅磡;
既然佢地咁鐘意紅磡就成全佢地,比左黃埔佢地做飽佢。

AVD1 發表於 2020-8-1 09:29 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-7-31 22:59
其實我又真係會好好奇,30X+230X 如果非繁各自開 30 分一班,到底有幾難

當然我有睇過師兄你果兩個方案 ...

你要搶海濱堆資源倒轉海濱唔會放過你呢,
238X 話要經多一個地方都已經嘈到拆天,
我就覺得打 8A/8P 主意仲易過 238X。
AVD1 發表於 2020-8-1 09:34 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-31 12:24
咁要睇九巴想點
荃威以前撐到30X十幾分班,荃中都據說係熱門上車盤,肯用心做,尤其用230X個編號洗底話唔 ...

要班客回流唔係唔得,但係第一件事點都要飛起荃灣站 + 大河道。

我之前都有講過,
假如要兜路都要兜得有意義先得;
但係兜完客又冇仲要趕客走,兜黎把鬼咩。

30X 正正就係兜完冇客仲要趕客走,
兩個 Option 我就仍然建議條線應該改行大涌道 + 楊屋道;飛起大河道 + 荃灣站。
寧願博新區個邊有人用 30X 出旺角都唔好再死去荃灣站做乜。

就算荃景圍班客唔 buy 但係條線都叫有一定客量都可以養得起條線做全日 20 甚至 15 先。

真心講麗城班人都可以叫價叫到 234X 全日 15,
我就唔相信成條楊屋道甚至沙咀道養唔起條全日 15 對外嘅九龍線。
Ricky403 發表於 2020-8-1 09:36 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-8-1 09:29
你要搶海濱堆資源倒轉海濱唔會放過你呢,
238X 話要經多一個地方都已經嘈到拆天,
我就覺得打 8A/8P 主意 ...

佢係建議238X減一架車而已
如果30X入咗楊屋道,的確分走238X龍德街一批客,條238X至少逆向可以減
.
Ricky403 發表於 2020-8-1 09:49 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2020-8-1 09:23
如果要講荃灣三條 X 線嘅歷史,
其實一直以黎 30X 都係待遇最差嘅一條。

30X行緊66分一單嗰陣表列班次同234X差唔多,
但係唔想上班碌車正字軌仲有935柯打/60兼職字軌畀你坐,
935柯打派緊當時沙田係要兩黑三紅先有嘅綠蛋哂命車,
同有時仲出緊頭批ADS嘅234X迷你車比算唔錯

況且,234X喺西鐵延長至紅磡之後就已經減咗架蛇,
仲經常再收起一兩架,又畀得68分一單,甩班甩到無譜,
表列12-18分班,實際成日有兩班車隔半個鐘

當然,住荃威比較緊張30X服務不足之處都係正常,
但就算學你建議咁大河道站都唔停,假設靠楊屋道街市站做番班客,
麗城本身出咗天橋陣範圍偏安一隅都係夠支持234X 15分班而已,
30X多番客上,可能都只係夠延長15分班時段,仲可能要抽隔離238X車先得
.
Ricky403 發表於 2020-8-1 09:56 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-8-1 09:28
其實黃埔要搵條線過去唔難,
尤其前個幾年梨木樹成日都爭條線去紅磡;
既然佢地咁鐘意紅磡就成全佢地,比 ...

個人認為梨木樹要求拉長36A、36B其實前提係要加車,
不過今次36B抽車做36X過到,36B本身返梨木樹都被形容冇人會上,
可以提下30X/36B交換總站嘅
.
AVD1 發表於 2020-8-1 10:06 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-1 09:49
935 ...
935柯打派緊當時沙田係要兩黑三紅先有嘅綠蛋哂命車,
同有時仲出緊頭批ADS嘅234X迷你車比算唔錯

當年 234X 就已經用緊頭批 ATS,冇耐就已經全金,
然而同時間嘅 30X 仲有三架 S3M + AV 而已。

況且,234X喺西鐵延長至紅磡之後就已經減咗架蛇,
仲經常再收起一兩架,又畀得68分一單,甩班甩到無譜,  
表列12-18分班,實際成日有兩班車隔半個鐘

實情 234X 班次遠比 30X 穩定,
咁多年黎等 30X 嘅時候見兩架 234X 埋站真係易到好似食生菜咁,
我最勁試過等到 4 架 234X 先黎一架 30X。

不過我都係維持返我前幾頁個論述,
表列始終就係九巴白紙黑字寫出黎嘅承諾,
根本就應該拎呢個 12-18 為準。某程度上而家做 12-15 比以前係進步左。

反之條 30X 真係越做越不知所謂。

當然,住荃威比較緊張30X服務不足之處都係正常,
但就算學你建議咁大河道站都唔停,假設靠楊屋道街市站做番班客,
麗城本身出咗天橋陣範圍偏安一隅都係夠支持234X 15分班而已,
30X多番客上,可能都只係夠延長15分班時段,仲可能要抽隔離238X車先得

楊屋道就唔只楊屋道街市一個站,
何況個到成堆商場群,如果九巴打正個賣點好似 33 咁話入 Megabox 咁賣;分分鐘周末仲好客。

加埋楊屋道未段成堆新樓又唔係近天橋,就算區內三個港鐵站都唔係近嘅時候,
又,30X 咁嘅行車定線就係荃灣區嘅尾站,競爭力比起港鐵更高。
AVD1 發表於 2020-8-1 10:08 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-1 09:36
佢係建議238X減一架車而已
如果30X入咗楊屋道,的確分走238X龍德街一批客,條238X至少逆向可以減
...

但係人地會唔會比你咁樣減先?

你估個個區嘅區佬都好似以前荃威個女人咁廢咩