hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道 ...
開啟左側

[其他] 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道

HR1377 發表於 2020-7-26 13:16 | 顯示全部樓層

其實整個荃葵青要好似北區咁整一個區域性重組,一個for荃葵-東九龍,另一個則荃葵至油尖旺。

荃葵至油尖旺建議在美孚設立大型轉車站。
AVD1 發表於 2020-7-26 13:17 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-26 13:11
無服務同一個鐘一班唔同
一個鐘一班你仲有得揀,只要就到時間

要比哂 230X 做唔係問題,
但唔該 234X 縮返去西九龍站先。

如果唔係 230X 客路又少左,尖沙咀段又要同 234X 搶客,到頭黎未又係陰乾條 230X。

60X/63X 已經係例子。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Ricky403 發表於 2020-7-26 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2020-7-26 13:16
其實整個荃葵青要好似北區咁整一個區域性重組,一個for荃葵-東九龍,另一個則荃葵至油尖旺。

荃葵至油尖旺 ...

祈德尊轉車站都反對,美孚轉車站更加難搞
區域式重組有得加資源,或者地區建制佔多檯底講好哂數先好做
AVD1 發表於 2020-7-26 13:23 | 顯示全部樓層

不過我係想了解下,究竟而家上繁黃埔開入荃灣,
肺炎之前 30X 係唔係真係爆得咁誇張?
https://www.districtcouncils.gov.hk/kc/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/TTC/12059/KCTTC17_03cp.pdf

99.3% - 雖然就講緊係 2017 年頭嘅數據,但當時嘅黃埔站已經開左,
就算對比返肺炎之前應該唔會話相差好遠,因為由個陣到而家嘅相關重大交通變化都冇再出現過啦。

咁如果真係客量咁高,咁究竟呢班客嘅目的地起邊到?
Ricky403 發表於 2020-7-26 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-7-26 13:17
要比哂 230X 做唔係問題,
但唔該 234X 縮返去西九龍站先。

230X全日得就會行楊屋道,234X擦邊都唔係
會同234X爭都係力生福來邨愉景新城
要驚會分客嗰條應該係238X先係

再者63X頹,都有部分係因為停美孚,做唔到一站入屯門區
JC2048 發表於 2020-7-26 13:31 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-7-26 13:15
其實荃景圍就唔應該再 care 條 30,
對於荃景圍黎講 30 唯一一個用處就係用黎討價還價去換線換線。
何況 ...

結果某年九巴咪出咗招撤 30 換 39A 擺荃威+特快落西站囉
連荃景圍唯一討價還價嘅籌碼都想搶走埋

好彩推唔成

AVD1 發表於 2020-7-26 13:39 | 顯示全部樓層

JC2048 發表於 2020-7-26 13:31
結果某年九巴咪出咗招撤 30 換 39A 擺荃威+特快落西站囉

39A 荃威特快去西站呢個根本就係玩野之中嘅玩野,
美其名比條特快線你,但係其實佢要做早就拉 30 入西站就已經解決左呢個問題,之後回程做分段收平少少當打返和條數就算。

根本 30 就已經可以取代 39A,
我洗鬼要你條 39A 擺上荃威代替條 30 仲要比你拎走幾架車?

當年我點睇呢個建議都係絕對搵荃景圍人笨,
所以我仲係堅持當年乜都唔郁好過郁。
Ricky403 發表於 2020-7-26 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-7-26 13:11
呢個問題更加就突顯 30X 同 234X 個重疊問題,
老早就應該要解決但係九記一直以黎就冇諗過解決。

當年心態應該係想博一舖
始終234X仲用緊載得109人嘅迷你車
博唔到算數,反正觀塘線通到黃埔之後30X一定會減車
不過因為當年方案做少咗深長荔客,個人覺得減一架都尚算可以接受

某程度上好似某位青山道站友咁話,「蝦班客」囉
九巴地大,成日都想留車插旗,所以做到咁上下見增長唔多就倒減收手
40假日15變20都係一樣
Ricky403 發表於 2020-7-26 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
JC2048 發表於 2020-7-26 13:31

好似係同年定前一年
不過問題在於荃灣增長動力喺西南面,無論九巴城巴運豬都唔太擺心機落北面荃威
早前愉景田少出過聲想分西站港島東線部分班次,西站即刻同你企硬,情願嘈大交都要保總站
結果條線分分鐘等到疫苗出咗疫情完埋都未開
咁嘅形勢底下,荃威好難唔妥協
就算乜都唔改,最後咪又係其他區唔夠數就搵荃威祭旗

30換33唔係唔得,但33本身非繁客都少,又可能連累30X都要抽車開33,頹線換黎換去都係頹線...
Ricky403 發表於 2020-7-26 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2020-7-26 13:23
不過我係想了解下,究竟而家上繁黃埔開入荃灣,
肺炎之前 30X 係唔係真係爆得咁誇張?
https://www.distric ...

30X間唔中會因為甩班及/或咁啱行先而執到成車爆滿嘅
之前都有站友提過,兩繁柴灣角通勤客唔野少