hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議
開啟左側

[舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議

miklcct 發表於 2020-8-3 20:51 | 顯示全部樓層

咁請問33A荃灣嗰段係唔係用30X代替?
進智公交
peterkwan 發表於 2020-8-3 21:18 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-3 18:26
你係驚 葵涌道荔景邨>長深荔 ,定 新區>葵涌道荔景邨 無車到?

如果講出九龍,同站仲有36A

新區/大窩口去荔景邨.
S3BL100 發表於 2020-8-4 00:06 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-3 19:25
用返九巴ETA數據

33A
非繁一單確實可以喺40分鐘內完成

一單或者可以,但一單連休唔可能,我真係睇唔到非繁你條 33A 派四部車可以做到 20 分一班

根據而家九巴慣例,你想一單連休 40 分搞掂既話,ETA 數據要 32 分鐘之內跑得完全程先可以。但根據你畀出來既數據估算,兩個方向 ETA 行車時間分別要 39.1 同 36.5 分,換言之四部車的確做唔到廿分班

或者可以參考下我早兩個月寫既 33A 拆線方案,我條 33A 擺欽州街,葵涌大窩口段做循環,寫果個建議既時候 check 過對應路段 ETA 數據係 65-66 分(按:打呢篇回應既時候未再 double check 過),咁就可以四部車廿分班,但繁忙時間我都要加部柯打落去

同理,37 你改行荔枝角道上海街都慳唔到時間,或者至少慳唔到足夠時間畀你減車。你可以比較下例如 52X 265B 同 37 68X 由美孚去到旺角街巿既時間分別,亦唔好忘記你仲拉左條 37 落柏景灣,本身已經比起擺奧運站長多 3-4 分左右。唔使塞菜街,但荔枝角道其實慢過長沙灣道

37 係早年轉定點後近年無再加過非繁行車時間既一條路線,對比起其他一單連休一粒鐘既路線已經唔算好做,就算改道都唔可能再削減行車時間

fb.com/scientisthk2usa/
Ricky403 發表於 2020-8-4 00:23 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-3 19:25
用返九巴ETA數據

33A

葵涌邨/葵興站兩者好似都差唔多咁逼,擺邊個總站無意見
不過我自己計劃入面就唔會擺多咗線入呢兩個總站

攞人口數字黎講可以,但當區居民點樣構成更加重要
葵盛以前都算風光,37 38 47X都有個位數班次,朝早仲有337過海,
甚至仲好過荃景圍 (主要依賴兩繁邨巴)、荃灣西約 (234X雙位數+334僅兩班)
過咗二十年?337因為經荔景,98年東涌線通車就客量不足加有鐵路取消咗,
237A上座率一直唔理想,改完旺角特快再入葵涌邨,上座率依然唔理想,
如果一個葵涌邨足夠趕走大部分乘客,何解38上繁東行依然做緊個位數?
城巴930拉咗一班兜葵盛圈,但都係僅僅一班而已
究竟係九巴唔想做,定係葵盛出區需求最大嘅時代已過,心中有數

葵涌新區荃富街都叫做好啲,葵盛尤其西邨據聞人口老化相當嚴重
退休人士習慣咗搭47X行新城市,你塞條旺角特快237X佢地都唔會用得著
而新區33A拆線都相當勉強,我揀先飛起興芳路換拉長條線去到佐敦
大重組唔一定要一步登天,33A飛興芳路之後,客量夠好一樣有機會加車拆線

深長荔線搞單程特快循環,服務範圍可以延伸至旺角道,基本填哂中間位
要留意旺角特快回程,停唔到奶路臣街,亞太中間係完全唔就腳,等同放棄佢地
但係亦冇可能條條旺角特快都停奶路臣街,加劇彌敦道擠塞
深長荔線旺角邊皮都唔掂,本身客量容易不穩,畀我揀我寧願放棄少部分「強迫症」深水埗客換取旺角道客
286X/286P一樣先繞過長沙灣兜深水埗再番長沙灣,長沙灣客都唔係走好多
.
SE7378 發表於 2020-8-4 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
你一次過從葵芳手上抽走 33A 同 237A 而零補償,呢個可能先係最大阻力 ⋯⋯
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-4 13:07 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-3 20:51
咁請問33A荃灣嗰段係唔係用30X代替?

33A荃灣段主要都係做流水客,可以搭返43/34/930
荃灣出九龍其實無乜幾個真係會搭33A,有既叫返俾30X/238X
而新33A/237X會停荃富街,行埋過去都快過宜家

仍然等緊你既建議,俾你會點重組?
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-4 13:08 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2020-8-3 21:18
新區/大窩口去荔景邨.

呢段一日唔知有無50個?
真係要直車有32H,有人嘈再補轉乘

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-4 16:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-4 00:06
一單或者可以,但一單連休唔可能,我真係睇唔到非繁你條 33A 派四部車可以做到 20 分一班

根據而家九 ...

如果33A葵涌邨開車,合葵樓行去總站上車,一單可以再減5分鐘
就貼近你一單32連休40既要求

我心目中太子基隆街只係定時點,早到就稍作停留穩定班次,唔會落車休息
做雙向總站,好處係朝早逆向可以隔班私返葵涌邨開車,抵消返塞車既影響
執一執更表,同40X互跳,早繁/日中應該可以四部車搞掂
只係下繁出九龍本身會有客,要維持返兩邊20,可能要加架order,但呢個本身唔會點影響建議可行性

同理,37 你改行荔枝角道上海街都慳唔到時間,或者至少慳唔到足夠時間畀你減車。你可以比較下例如 52X 265B 同 37 68X 由美孚去到旺角街巿既時間分別,亦唔好忘記你仲拉左條 37 落柏景灣,本身已經比起擺奧運站長多 3-4 分左右。唔使塞菜街,但荔枝角道其實慢過長沙灣道

區議會換屆之後,大角咀基本上都變曬天,37或者可以唔入柏景灣都過到關
同時如果葵芳唔介意,荔枝角道>塘尾道可以再快多兩三分鐘

我覺得你低估咗汝州街既威力
我知你未必有機會落場睇,但汝州街因為北河街行人專用區班人唔跟燈號過馬路,基本上日中任何時間都可以塞到拉手制
如果37宜家維持到班次,飛走汝州街減一車,非繁下繁個行車時間係唔會緊咗好多
而朝早逆向減落25,應該可以早繁放一架車出來
所以37係減到車,問題純粹係一架定兩架

講真,237X保守估計都至少做到三四千個新客
以前37/33A減落咁多車,加返一兩部落去係應分

或者可以參考下我早兩個月寫既 33A 拆線方案,我條 33A 擺欽州街,葵涌大窩口段做循環,寫果個建議既時候 check 過對應路段 ETA 數據係 65-66 分(按:打呢篇回應既時候未再 double check 過),咁就可以四部車廿分班,但繁忙時間我都要加部柯打落去

無理解錯,你將條33A改咗做——
33A 欽州街>葵興>大窩口站>大窩口邨>葵涌邨>葵興>欽州街 循環
33X 荃灣>新區>太子旺角>新區>荃灣

你呢個做法,會略為好過Ricky403上面個自殺方案,但都係唔理想,原因有三——

一、

你搞完一大輪,服務範圍完全無擴大過,旺角以南仍然係真空
條33X單靠旺角,亦無可能塞滿一架車
建議你不妨望下41A北行,彌敦道堆站,尖沙咀/佐敦油麻地/旺角,客量各佔三分一
學701咁循環,客量就會好似701咁,非常一般
我個方案唔同,三條線客量都好穩陣,237X更加係大有發展潛力

留意到你理論上仲有37/237X個拆線方案,但你個版本既237X亦只係做到尖沙咀外圍
二拆四之下,客量亦毫無保證

二、

33A其中一個好大既問題,係荃灣/大角咀頭尾段各自有塞車位
結果多客既長深荔<>新區一段,班次又疏又唔穩定
你個方案完全無解決過呢個問題,朝早新區班字軌客要等你部車從欽州街開過來隨機到,好影響吸引力
同樣係四部車,我個方案葵興站/葵涌邨準點開車,做到238X邨巴個效果,吸引力會高好多

三、

你個方案好似用車無咁緊
原因係因為你殺咗37M、抽43車
但呢個本身唔係given,尤其 葵興芳<>新區<>荃灣 改完之後係少咗車,43再減其實講唔通
如果37M係可以就咁殺既,我個方案都唔會有任何用車問題
tonychow 發表於 2020-8-4 18:20 | 顯示全部樓層
無留意過你開咗呢個 post
依家 237A 都唔係特別多客,你咁拆法,葵盛搭 237X 就算唔計荃灣路塞車都唔會快得過 237A
葵盛 37 加埋 37M 已經有 13 架車
假如葵盛接受到 37 減班,例如減到全日 20,自己拆 5 架車全日落佐尖都得啦,點解仲要同大窩口拆?
你口中嘅 18 架車,好簡單,正如我隔離 post 講,同 32 合併加拉直走線先係理想拆法
目標係 33A 全日開 20,喺拉直走線、微調逆向班次下,目標 6 架車搞掂
路線係石圍角開,經大窩口新區葵涌道落美孚,長沙灣道落旺角
個人傾向內街或者逼入旺角東站
回程葵涌道直行,光輝圍後經健全街上新區,最後返石圍角
象山傾唔掂數就拉 36B 上去,必要時加 1 車
淨返嘅 6 架車梨木樹開,落山後經健全街上大窩口,荃富街落公路後直落佐尖,全日 20 應該夠車有突
咁拆法,得 3 個位要補
一個係石圍角 - 象山一段,一日 30 個客都唔知有無
另一個係楊屋道出市區,但就算唔揾 30X 補位都可以 238X 延長,甚至依家已經大把人行去 238X 或者西鐵
最後一個係茘枝角道,亦傾向加個 BBI 算數
YY487 發表於 2020-8-4 19:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽