hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議
開啟左側

[取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-16 01:19 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2020-8-12 23:36
3. 26X 對於寶馬山來講一定有用,依家25朝早都做得好好,快左係更加吸引。對於勵德邨來講,23B行皇后大道東 ...

堆曬機,慢慢覆

先講朝早
我估你都認同朝早特快落中上環係有得做,純粹係覺得東行唔掂
我會覺得,26X朝早東西行班次唔一定要一致
反正循環點喺寶馬山,東行大可以做返基本班次20分鐘一班
然後寶馬山開特車,夾時間開10分鐘一班做 寶馬山/勵德邨>中上環

然後非繁
灣仔北非繁固然少客,但中上環則不然
實際上,788日間中段客量唔差得過8P,中上環不論時段方向都有街客上車

最後下繁
搞清楚,中上環金鐘放工客/夜歸客本身係多
連大西北都可以一邨一線,甚至好似X962咁一站入西隧
寶馬山勵德邨咁多人返中上環,依家搞成咁,係25/26食唔正
上環一段電車路,25做唔到,26就更加因為荷里活道包袱而走咗上山
如果條線快,行多兩步路都尚可接受,但偏偏兩條線都慢到嘔
特別係25,一路塞到落天后站,仲要俾興發街車流連累,極之難頂
26X放低荷里活道包袱,用最快既方法返勵德邨/寶馬山,我有信心吸到唔少地鐵>小巴客回流

Bottom line,我見唔到原因要25A/23B/25/26喺銅鑼灣累鬥累
講真,銅鑼灣班客想搭小巴既一早搭緊小巴,26落去執雞唔會做多咗嘢
何文田41/45就話無咗一條班次唔掂,25A班次密底下無理由唔選擇分工

最後荷里活道問題
其中一個解決辦法,係新25加多架車擺中環碼頭變兩邊總站
西行:寶馬山>大坑>電車路至上環>中環碼頭
東行:中環碼頭>上環>荷里活道>花園道飛落金鐘>電車路至天后>寶馬山

你覺得點?
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-16 02:20 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-8-13 00:02
5仔執之前收3.4
大坑本身有平線
不過比運輸署郁左

5X取消大坑確實會反對
而事實上西港島線同大坑無關,佢地俾人cut係好無辜
我個方案塞返條新25(大坑<>電車路<>荷里活道)落去,加之2繼續做灣北中環,係合理替代
反而格硬用條2做曬大坑>電車路同大坑>灣北,我覺得效果好差,亦會做漏嘢

至於價錢
大坑>電車路,自從5取消,間接被加價
但我估巴士公司都唔會收返,再重組都只會按5X基準收費
何況5X本身並唔貴,對比埋對面岸九記堆流水就直程係平

新城重組cut完咁多車,堆流水線客量都係唔合格
我都同意唔應該擺返cut出來堆車落去
呢點係我地既共識

西區重組,唔係cut過龍,而係cut得唔合理
有價值既位遭殃,但開完刀之後,載客率仍然係唔得
18重新半全日,嘗試做返好本身有客既北角<>灣北中上環,我覺得係踏出正確既一步
問題係既然你開得18,就唔應該留18P
因為18P有價值既位,18基本上做曬,而灣北<>堅尼地城根本拉一拉條2/18已經補埋

西區死攬5X/18P本身唔係完全無道理
如果你落場數下客,就知兩繁呢兩條線堅尼地城<>中環<>灣仔北一段,載客率係可以接受
問題係堅尼地城<>灣仔/銅鑼灣/北角,所謂特快已經無價值
與其同西區區議會拉鋸,不如用兩部車,俾返2俾堅尼地城、18俾西營盤,做甜頭
咁至少區議員條氣都順啲,而新城又減到車

boco1211 發表於 2020-8-16 02:40 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-16 01:19
堆曬機,慢慢覆

先講朝早

咁講啊,你直接比較一個區同另一個區嘅,點都覺得26X做到大西北、小西灣咁勁,冇嘢可以講

原本26兩繁唔係差,非繁勉強合格,25兩繁交到功課,仲有獨市客,而家變到26朝早好,朝早後必死,25朝早靠大坑,朝早後靠執餅仔等死,獨市客少咗,上寶馬山無謂,仲要推客上平綫25A同綠van

26X朝早做到10分鐘唔難,非繁扒低都似,788多人係因為轉車客多,但其實8P非繁仲多,82更多。根據你嘅邏輯直接比較小西灣,咁係咪81/85應該更密?都係個句,勵德邨係老人邨,會唔會去中環買餸?去灣仔北買餸?明明人地只係想落去最近地方買餸,點解係都要冇咗㗎車

銅鑼灣班巴士客回流咗好多,小巴25越做越差,21A/M又會塞車,巴士客多一架就多啲車執多啲客,推上25A係會好full隨時仲差。銅鑼灣冇咗25上雲景道,冇咗26上勵德,25A假期繁時一定爆煲,區會一定反對

仲有,中上環真係咁多客?勵德邨人口老化,寶馬山已經接近俾到最多客出嚟,仲做大到?下繁返勵德邨要搭巴士嘅,唔搭26都上11,又係咪咁多客?11下繁灣仔前坐大半,灣仔銅鑼灣填爆佢,反映到勵德潛力唔大。再對比下小西灣,8萬幾人獨霸788先多客,仲要唔係好似寶馬山咁高級住宅區個個有車揸,寶馬山、勵德邨大約兩萬五人,人口老化,高尚住宅區,真係做到咁大?

你咁鍾意用小西灣嚟比,我又用小西灣比較下站位嘅問題。而家8P/789東行行灣仔內街,一架灣仔道,一架軒尼詩道,明明8P要停天后,點解8P灣仔長期有人等?好簡單,班次已經係一個問題。26X東行咁嘅樣,有冇人等都係一個問題,快都冇用,789都快點解唔等789?唔好同我講話全部人等8P落天后

荷里活道,一係定時點,一係唔好掂
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-16 14:05 | 顯示全部樓層

4437 發表於 2020-8-13 21:09
既然條線應該取消但取消唔到,個mindset梗係唔係夾硬諗佢點賺、點sell概念,純粹係諗點去止蝕;所以只要IF ...

既然將2拉去堅尼地城+25經大坑,差唔多唔使加車,已經可以取代5X主要功能
以止蝕為目標既,點解仲要留條5X喺度?

東鐵過海,會展站開通,巴士公司唔應該坐以待斃,我絕對認同
但加密7字頭線,期望班客會展上返地面轉巴士,我覺得唔係答案
當然耀東/小西灣或者有理由咁做,但呢個搭車方法只限單向東行,難以普及
而東區大部分位置,要東鐵轉巴士既,就算東鐵過海,都係紅隧快

要應對東鐵過海,最實際既方法,係開長途線,直接點對點送班居民去目的地
我一直覺得應該開三條過海線,去做返呢班客——

989:筲箕灣<>北角<>[中灣繞/西隧/青沙]<>大圍<>沙市<>火炭
930C:筲箕灣<>北角<>[中灣繞/西隧]<>葵興芳<>荃灣
638C:柴小<>[東隧大隧]<>沙市<>[城隧]<>荃灣

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-16 14:35 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-8-13 22:20
你都係冇理到現實..就算我明知極度唔合理亦極度唔認同..咁DC9反對你耐佢何?
都話囉..你係咪又用番運吉行政 ...

我呢個方案寶馬山/勵德邨多咗條26X,北角/砲台山條18重新全日,大坑2/25又補曬位
東區本身係有著數,威菲路道一個區議員反對,唔影響大局
何況威菲路道<>中上環灣仔,本身係有合理替代,佢會唔會反對都成疑問

ok,原來你講緊 2X/8P/8 東行唔夠載
實際上,速度計,東行返威菲路道班客,可以搭18既,一定會搭18
剩低既客打散落2A/77/99/38/42/2X/8P/8不等,唔見得會有幾大問題
到佢地出聲,加架車拉條72A過去已經係solution,威菲路道<>黃竹坑/深灣本身亦有機會出到客

我之前都有問過..點解係槍18P而唔係18..點解係用2補18P個位而唔係補18個位

答咗你
2/18P都做唔到 中上環電車路>砲台山北角,另外北炮>上環會慢咗
如果你覺得成車六七十個客倒落去7字頭轉18P係合理替代,咁我無嘢好講

2仔太快既問題,我覺得你係誇張咗
皇室堡落橋,兜銅鑼灣再塞英皇道,本身係相當慢
722早繁東行碼頭直飛鰂魚涌,點計都快過2九條街
下繁東行問題明顯喺722度,你要解決個問題應該係去加快722
而要拖慢條2本身都有方法,既然樓上話要灣仔碼頭>東區,塞條2落去未嘗不可

我講緊慢遊去金鐘既係26西行..你就同我講26X
你話26條線慢咁我咪話堆客應該去晒cwb廢鐵轉車..你又話去金鐘方便..搬夠龍門未
你又知788/9係去中環金鐘轉鐵?
你又無視個度小西灣條垃圾綠小朝早要靠82M執屎?
仲有請分清楚灣仔道同灣仔..有1仔直車去點解仲要搭10仔咁傻行幾條街..過海線當流水搭係得廢老先咁做架姐..我又唔係2蚊

你都識講啦,26無人搭去金鐘轉車,係因為26要電車路漫遊
結果縱使轉荃灣線/東涌線要轉多次車,都一個二個銅鑼灣落跳車
如果26變26X,直插金鐘,班客自自然然會肯去金鐘/中環轉地鐵/巴士,right?
小西灣轉荃灣線/東涌線,或者大西北9字頭,個個都會出金鐘中環轉,出柴灣果班係另一班人
何況我又無取消到25A,勵德邨寶馬山要出銅鑼灣,仍然有密車

1/1P朝早頂閘,好明顯主要係靠跑馬地班客
灣仔道/大道東固然有客,但同101/111/109/113/10/15/6/6X鬥搶之下,1/1P明顯處於下風

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-16 17:50 | 顯示全部樓層
louis2018 發表於 2020-8-14 16:52
其實港島北流水線全部應重新構思,全部都自有問題
應該開一條新線專做大坑,來往銅鑼灣、灣仔、中環、上環 ...

願聞其詳
開新線做大坑,再加密8H入大坑,最後會唔會又係用返咁多車?
且因為銅鑼灣道行單向,新線似乎一樣會面對東行食榖種既問題?

brianso198 發表於 2020-8-16 18:58 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-16 14:35
我呢個方案寶馬山/勵德邨多咗條26X,北角/砲台山條18重新全日,大坑2/25又補曬位
東區本身係有著數,威菲 ...

2號同722比,
2號輸就輸緊,
不過同一時間722埋完西灣河站之後係會見返架2號...

即使你中間有提過大方向點搞722,

但你無提出過方案, 變左大家只可以用而家呢條走線既722睇...

cruisesnet 發表於 2020-8-17 23:20 | 顯示全部樓層
竟然會有人提議炮北去金鐘要轉乘????‍♂️????
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-18 17:07 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-8-16 02:40
咁講啊,你直接比較一個區同另一個區嘅,點都覺得26X做到大西北、小西灣咁勁,冇嘢可以講

原本26兩繁唔 ...

你誤會咗,我無話過26X可以做到小西灣788咁多客
上面講788,係回應你話住宅區<>中上環非繁無客
實際上,中上環本身除咗商廈office之外,仲有唔少舊區商舖,撇開疫情夜晚亦有蘭桂坊/Soho
灣仔北非繁係無客,但中上環唔係

都係個句,勵德邨係老人邨,會唔會去中環買餸?去灣仔北買餸?明明人地只係想落去最近地方買餸,點解係都要冇咗㗎車

銅鑼灣班巴士客回流咗好多,小巴25越做越差,21A/M又會塞車,巴士客多一架就多啲車執多啲客,推上25A係會好full隨時仲差。銅鑼灣冇咗25上雲景道,冇咗26上勵德,25A假期繁時一定爆煲,區會一定反對

勵德邨係老人邨,但寶馬山唔係
更何況,勵德邨就算人口老化,你望返人口普查數據,都只係得三成係退休人士,其餘七成係要出街
唔通四順人口老化就只需要29M唔使26/27?條數唔係咁計......

更何況,銅鑼灣客仲有25A,我個方案對佢地影響好細

你話銅鑼灣少咗架車不可接受,我又問你
以前銅鑼灣<>勵德,有23A/23B/25A/25C/26,家陣得返25A/26
如果按你個邏輯,勵德邨無咗三架車,服務差咗,係咪?咁點解班客反而會回流?
根本線多係無用,銅鑼灣上勵德,一條密車線,好過幾條疏車線鬥執雞,然後趕走曬班中上環客
25A正正常常開足車,出返雙層,係唔會爆滿
就算爆滿,處理方法應該係加密25A,而唔係搵26X兜銅鑼灣累鬥累

仲有,中上環真係咁多客?勵德邨人口老化,寶馬山已經接近俾到最多客出嚟,仲做大到?下繁返勵德邨要搭巴士嘅,唔搭26都上11,又係咪咁多客?11下繁灣仔前坐大半,灣仔銅鑼灣填爆佢,反映到勵德潛力唔大。

最簡單,你企喺上環站,你會唔會行過去搭25/26?
唔好話上環,你企喺中環,如果唔係咁好彩有車,跟本落地底再轉小巴仲快到
26X上環開返一個穩定既班次出來,飛走軒尼詩道堆燈,點會無客回流?

荷里活道,一係定時點,一係唔好掂

我都想做定時點,但可以擺邊?
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-18 17:18 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2020-8-17 23:20
竟然會有人提議炮北去金鐘要轉乘????‍♂️????

619/10唔計?
講真,2兜大坑行內告,慢過619,實際亦快唔過10好多
我唔認為事必要補償

實際上
2/5X/18/18P/25/26呢幾條線,客量係全部都唔合格
前幾年新城靠其他線賺錢,拉上補下都尚可以接受
來緊幾年新城連紅隧線都無得做既時候,呢啲無效率既安排係要執
攞返堆車開拓下 港島東<>荃葵、港島東<>沙田 之類既長途線市場

我又問你,俾你做,會點做?