hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 鑽石山站加建樓梯
開啟左側

鑽石山站加建樓梯

kei_hk 發表於 2020-9-10 14:27 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-9-10 13:02
可能為了預備將來大磡村東部繼續有發展而加裝電梯

鑽石山呢輪真係好忙,今個星期開始直至明年春天(大 ...

電梯?
沙中線已經在此處加了電梯。
(知的人少﹐用的人應該更少﹐與電梯地面出口極有關係)

是否想講加自動扶手梯?

早幾日經過﹐唔見圍板有講做什麼工程﹐亦無講完成日期。
但以這樣封法﹐加建自動梯係最合理的估法。

而C出口方面﹐將會大修自動梯﹐谷晒D人去A1出口。
往返新蒲崗的人﹐可考慮經屯馬線的大堂﹐直達A2出口進出車站。

Quanta 發表於 2020-9-10 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-9-10 12:40
不另開新文 :

鑽石山站B出口﹐大堂層出發上地面﹐先會有一段自動梯﹐再有一段全樓梯﹐這樣才會到地面。

唔怪呀 基本上早年起嘅站大部分都係咁,例子多到數唔晒 深水埗各出入口 黃大仙A/E/D 油麻地B/C/D 都係
clivetock 發表於 2020-9-10 15:26 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-9-10 12:40
不另開新文 :

鑽石山站B出口﹐大堂層出發上地面﹐先會有一段自動梯﹐再有一段全樓梯﹐這樣才會到地面。

早期好多地鐵站出口都不設直達地面扶手電梯
kei_hk 發表於 2020-9-10 15:52 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-9-10 14:58
唔怪呀 基本上早年起嘅站大部分都係咁,例子多到數唔晒 深水埗各出入口 黃大仙A/E/D 油麻地B/C/D 都係 ...

有些情況﹐因為路面唔夠闊﹐令到最後一段連接地面的樓梯﹐要分成2邊方向﹐闊度會比原本有自動梯的一段窄大約一半。

但鑽石山站的情況唔同﹐唔係因為地面環境問題而不做晒自動梯。
因為這個出口﹐大堂層去到路面﹐係一條直路﹐闊度無改變過﹐約 1/3 的闊度係自動梯﹐餘下 2/3 係樓梯。
只是基於成本 及 成本問題﹐未有為這一段設立自動梯。

樓主| DIH 發表於 2020-9-10 21:08 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-9-10 14:27
電梯?
沙中線已經在此處加了電梯。
(知的人少﹐用的人應該更少﹐與電梯地面出口極有關係)

我自己的用法:
escalator = 電梯
lift/elevator = 升降機/[車立]

香港法例有《升降機及自動梯條例》(第618章) Lifts and Escalators Ordinance (Cap. 618),你叫escalator做自動梯都正確,但日常我唔會咁講。
htwong 發表於 2020-9-11 12:45 | 顯示全部樓層
AlexLee 發表於 2020-8-23 10:46
扶手電梯改樓梯
肯定比乘客鬧爆

其實月台至大堂只有大約32級樓梯,應該唔會有大問題。
與其加扶手電梯,不如地面到大堂,大堂到月台各加一部升降機。
hkaiw 發表於 2020-9-12 01:31 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-9-10 15:52
有些情況﹐因為路面唔夠闊﹐令到最後一段連接地面的樓梯﹐要分成2邊方向﹐闊度會比原本有自動梯的一段窄 ...

大窩口兩個出入口很闊,但是沒有扶手電梯由大堂往地面。

基本上只計1985年之前的車站(不計後期加建)只有數個車站是有扶手電梯往返大堂及地面:

中環站:A,B
荔景站:A1

至於鑽石山站A出入口最初設計是扶手電梯到了地面後還要左轉90度及有一段樓梯往巴士總站。
喵...
ml927 發表於 2020-9-14 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層
今日晚繁,鑽石山有一條由觀塘綫月台上大堂的電梯 (最近東面/C出口)壞咗,其他電梯疏導唔切已經有第二班車嘅客到達,個預留位只起樓梯一定唔夠用
kei_hk 發表於 2020-9-14 19:47 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2020-9-10 13:02
可能為了預備將來大磡村東部繼續有發展而加裝電梯。

鑽石山呢輪真係好忙,今個星期開始直至明年春天(大 ...

迷底半解開,現階段唔係加裝自動梯。

今晚黃昏見到,於地面巴士站望過去,之前封左約 1/3的位置,已經重新開放。
改左封中央區域,又係大約封 1/3的闊度。

由於我無入地鐵站,唔知整左乜嘢。

letter_li 發表於 2020-9-19 22:58 | 顯示全部樓層

今日見到, 已經加建了2部閘機.
好細個入口啊.