hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 鑽石山站加建樓梯
開啟左側

鑽石山站加建樓梯

樓主| DIH 發表於 2020-9-20 13:38 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-9-14 19:47
迷底半解開,現階段唔係加裝自動梯。

今晚黃昏見到,於地面巴士站望過去,之前封左約 1/3的位置,已經 ...

早幾日我行A出口樓梯時發現換了防滑級邊,我諗B出口都係做緊呢樣。
ml927 發表於 2020-9-26 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
hkaiw 發表於 2020-8-26 14:14
修正早期系統有不少車站的扶手電梯是在轉8卡時才加上(後加的是 Cnim 而不是 Otis),例如:尖沙咀、佐敦 ...

最近看到荔枝角那條電梯的標誌換回舊款,但踏板坑紋仍為原先的橫條,而非像其他已翻新的電梯般。
letter_li 發表於 2020-10-9 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
個入口好細
kei_hk 發表於 2020-10-9 09:41 | 顯示全部樓層

唔好比我睇死﹐過多一排間壽司鋪租約夠期﹐就會收鋪重整位置﹐擴闊整個空間﹐善用後面整個空間再增加鋪位。

樓主| DIH 發表於 2020-10-10 10:34 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-10-9 09:41
唔好比我睇死﹐過多一排間壽司鋪租約夠期﹐就會收鋪重整位置﹐擴闊整個空間﹐善用後面整個空間再增加鋪位 ...

由於冇用到大堂預留空間,觀塘線月台的電梯(escalator)分布並唔平均,偏向西面。

以月台上大堂計,西行第1卡位置有電梯,但最後一組電梯在第6/7卡之間,換言之,最尾兩卡所有人都谷在東端這一條電梯,下繁上大堂經常塞人,下班車來到都未清得晒。將來屯馬線全線通車,下繁呢個位會有「返鑽石山屋企 + 轉屯馬往沙田 + 轉屯馬往土瓜灣」三重人流,人頭湧湧。

如我在#9所言,如果可以善用大堂預留位,在東端加多一組電梯(與原有預留相反,由月台東端向上往而家樓梯口售票機的方向咁行;若要夾埋樓梯要求,可以一條上行電梯一條樓梯),同時重劃收費區,就可以多一個位分流。但結果佢只係起條樓梯仔。
kei_hk 發表於 2020-10-10 11:09 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2020-10-10 10:34
由於冇用到大堂預留空間,觀塘線月台的電梯(escalator)分布並唔平均,偏向西面。

以月台上大堂計,西行第 ...

問題就係現時新加的樓梯位﹐係通唔到去屯馬線月台/收費區。

如果有乘客用了此樓梯(或你建議的自動梯/電梯)進出收費區﹐就會入閘後要兜番去原有的收費區才可去屯馬線﹐或需要轉屯馬線錯誤出閘。

重劃收費區/非收費區﹐又遇到一個問題。
就係往返 B及C 出口﹐就要兜一大個運才可以做到﹐要兜去現時的預留空間尾端再拆返。

除非﹐現時預留空間入面﹐係有方法打通屯馬線的收費區﹐情況就即刻唔同晒。
這樣就B/C 出入口的乘客﹐用晒預留區域入閘。
原有觀塘線的入閘位都改埋做出閘機﹐就可以分散月台人流。

letter_li 發表於 2020-10-10 21:05 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-10-10 11:09

如果有乘客用了此樓梯(或你建議的自動梯/電 ...

得2部閘機, 我相信冇可能出閘用.
kei_hk 發表於 2020-10-11 11:38 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2020-10-10 21:05
得2部閘機, 我相信冇可能出閘用.

好老實這真係一個雞肋位﹐淨做入閘就當然係最簡單﹐完全解決轉線乘客錯誤出閘問題。
但係﹐又令到有乘客真係行樓梯上到大堂層﹐才發現中伏無得出閘﹐又引來不必要投訴。
**唔好當乘客一定會留意到條樓梯不可出閘。

去到正式使用時﹐再睇下佢點安排好過。

我估...... 部閘機係雙向的(最少1部)。
如果唔係﹐上面就唔需要2組指示燈牌(可以做到1出1入)﹐單向的就1塊牌就可以。

樓主| DIH 發表於 2020-10-11 12:08 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-10-10 11:09

如果有乘客用了此樓梯(或你建議的自動梯/電 ...

一諗梗係諗成套,我個plan就係來往B/C出口兜去預留區外圍*,電梯口大約在而家樓梯旁售票機後的位置,C出口直入個位做一排閘機,B出口通道劃一半做收費區而中途不設閘機(現在交通津貼拍卡機個位都入埋收費區,附近設施在擴建大堂重置),屯馬線那邊加幾部閘機^。而家咁樣另外兩部閘機落樓梯好低能,我亦極之懷疑有幾多人會用。

*若市民唔係搭鐵,來往B/C出口可以行地面過天橋(如天氣許可),來往A/B出口亦可以經屯馬線大堂,唔係搭鐵嘅人理論上都唔會極之趕時間,兜多少少只要預先factor in就不會惹來太大反響。正如我一向係由A出口去B出口搭龍翔道巴士,幾年前為了屯馬線而刪除觀塘線大堂南側的閘外通道,迫住要行北側兜遠路,閘外通道一直都唔算多人,對此我亦冇乜所謂。

^設想情況:兩線轉乘客有多半條通道,在屯馬及觀塘線月台及大堂人流都可較為分散;C出口入站去搭屯馬線,或B出口入站去搭觀塘線,可以視乎人潮多少而自行決定邊個位入閘,而來往B/C出口非收費區相對較悠閒,可能係區內返學買餸之類(B出口會起樓及有新PTI,以現在屯馬線近B出口的閒散情況,應可應付閘外通道闊度減半),應該唔會同繁時人潮同場出現。
kei_hk 發表於 2020-10-11 12:21 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-10-11 12:08
一諗梗係諗成套,我個plan就係來往B/C出口兜去預留區外圍*,C出口直入個位做一排閘機,B出口通道劃一半做 ...

按計劃﹐會有條全新的行人天橋取代用左幾十年的臨時行人天橋。

如果我無記錯﹐會駁到屯馬線新增的電梯的。

但係﹐好似未有任何消息﹐未有開工的日期。

或者﹐全新的天橋落成啟用﹐就有機會實現你的構想。