hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290X 車程
開啟左側

[經歷分享/報告] 290X 車程

Ricky403 發表於 2020-8-22 14:43 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-22 11:11
33因為運吉想咁做吧...

有條98都證明左觀塘道有冇新線都係官方意志

98係唔落觀塘道唔得嗰隻,且係配合將轉嘅駁腳車非長途車,待遇都唔同
新巴797開落偉業街,九巴98就唔會再行偉業街打大交,
98要唔落觀塘道,頂多去藍田站,但98定位唔係駁鐵,落藍田站係哂氣,亦轉少好多車

同一時間,上葵40P依然被以石圍角總站無位為由無得全日甚至延時
政治考慮,其他長途線應該都好難經觀塘道,否則無分到觀塘道全日線小區只會嘈得更加犀利
33一隻手掌拍唔響,本身定位已經係怪胎,而家居然仲有人要求條怪胎延時開七日
.
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-22 21:42 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-22 14:43
98係唔落觀塘道唔得嗰隻,且係配合將轉嘅駁腳車非長途車,待遇都唔同
新巴797開落偉業街,九巴98就唔會再 ...

待遇唔同
其實咪就係長官意志
唔想做既野就話觀塘道爆晒
想做既照入去
連一換一都唔使做

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ViviTse 發表於 2020-8-22 21:58 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-22 14:43
新巴797開落偉業街,九巴98就唔會再 ...

其實40P點解咁耐都未全日到嘅?除咗總站無位之外,係咪觀塘道太塞?定係客量問題?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
dennis28a 發表於 2020-8-23 15:19 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-22 14:35
偉業街九龍灣呢啲地方至少逆向係根本無客
因為逆向唔夠客而拉油塘落水,呢個係好差嘅做法
除非油塘唔會有 ...

既然係咁簡單,點解運輸署唔索性將 98 拉入九龍灣,之後咪招標由得兩間公司打過。
現實上 797 偉業街比 33 更畸呢嫁。

33 最失敗原因唔止偉業街無客、入九龍灣食塵,荃灣走線一樣好大問題,
龍德街非繁幾乎無客,非繁龍德街上緊既客仲少過觀碼,兩繁又比海濱花園部邨巴夾擊。何況現實上 33 觀碼係有客,依個站非繁客量唔差過九龍灣,依下先抵死。

油荃線本身想擺觀碼,只係油塘日嘈夜嘈要條荃灣線,運吉咪求其塞比佢,Day 1 設計條線根本無諗過行觀塘道。
你地個個大叫 33 拉番出觀塘道一樣無補於事。

以 33 咁不知所謂既走線,出入一轉九龍灣,行一轉龍德街,點改油塘客一樣唔會買帳,直上港鐵。
根本 33 需要改行係入茶果嶺依區三不像地區,由第一日開始根本唔應該經藍田,
之後唔該 40 搬離觀碼,跟 E22 出入麗港城,而唔係倒轉要 33 搬離觀碼行觀塘道。
每班 40 浪費 15-30 分鐘出入觀碼身上,唔係更反智?
惡意回復是不道德的行為。
Ricky403 發表於 2020-8-23 16:36 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-8-23 15:19
既然係咁簡單,點解運輸署唔索性將 98 拉入九龍灣,之後咪招標由得兩間公司打過。
現實上 797 偉業街比 33 ...

招標?兩條將轉接駁線一間分一條,不如你講下可以點招標去瓜分

回歸正題,既然你都識講33本身就唔入觀塘道
油塘要荃灣線,就33原封不動拉入去敷衍人
上葵40P,都係擺石圍角無位、拉落荃灣同33/40打,各種藉口
咁就即係唔會有觀塘道新長途線

嘈咗幾頁終於證明到觀塘道變相有quota
至於屯馬線全線通車後,有邊啲線可以減班,甚至取消,黎清走部分quota,到時再算

至於40,飛走觀碼係好事,不過如果要減車,相信地區都會留佢繼續入觀碼
但係撇得甩觀碼,都係撇唔甩美孚,觀荃吸引力依然有限,尤其兩繁
.
樂仔〞 發表於 2020-8-23 17:27 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-8-22 21:58
其實40P點解咁耐都未全日到嘅?除咗總站無位之外,係咪觀塘道太塞?定係客量問題?
...

運輸署討論中

另外,觀塘道無 quota 呢回事
ricky 發表於 2020-8-23 17:36 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-8-22 21:58
...

運輸署一直講的原因係,非繁時用31M/32M/36M/235M轉乘40/290/A/X/港鐵搞掂。但署方近來態度有所軟化,無講唔俾做全日,但一定唔俾40P拉去荃灣西站或如心廣場做總站,又指石圍角總站太細,叫路政署擴建總站,先搞全日。
不過上述相信都唔係主要原因,原因可能係40P沿途無新屋苑落成,未來無太大新增人口,唔似X42C,290X咁大誘因快快做全日。
前荃葵青區居民
ahken 發表於 2020-8-23 17:48 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-8-21 11:10
人講燈陣你又燈陣
將南燈陣個個都係十字路口,本身無明確主車流巴士又架架都左兜又兜,唔順燈而且紅燈時 ...

我明你講乜, 其實情況同102/106/112/116英皇道東行燈陣一模一樣, 好起上嚟好似你話齋, 停一陣咁多

但我搭過咁多次290/A/X出入將軍澳, 發現咩鐘數都有機會係可以接近盞盞停...

所以無可否認我係偏向行隧道(非真正隧道派人士, 因為我都好清楚明白隧道有佢嘅日日慢車問題, 但睇唔過眼行山派將山路講到無敵咁, 講到山路冇機會同隧道一樣慢車+燈陣)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2020-8-23 17:59 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-8-21 10:53
首先,我個人冇搭黨鐵好耐

其次,我嗰陣係搭緊98C,上咗車而且去到觀塘繞道先發現瀨嘢,冇得走,有得走 ...

其實行山唔係一無是處(我強調過幾次, 我只係偏向隧道, 但行山我唔會完全否定佢), 如果隧道全死, 山路死得嚟點都郁到下, 呢個係不爭事實我都認同嘅

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ViviTse 發表於 2020-8-23 20:24 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-8-23 17:48
我明你講乜, 其實情況同102/106/112/116英皇道東行燈陣一模一樣, 好起上嚟好似你話齋, 停一陣咁多

但我 ...

啱,坐 290X 果陣,由山路轉落寶康路果枝燈成日都等好耐,安秀道果枝燈又係,
康盛花園果枝就 通常唔停茅湖仔 就要停果枝燈,停咗茅湖仔 時間夾啱就可以直接埋下一個站,
但當然山路嘅燈都唔及將南個「燈陣」啦,如果講埋290,茵怡同怡心園之間果枝燈都成日停

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆