hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 載通半年業績九巴蝕 2490 萬
開啟左側

[其他] 載通半年業績九巴蝕 2490 萬

hoho900 發表於 2020-8-21 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-8-20 23:35
我就唔係住元朗嘅
不過搭巴士平過0066之餘
又唔使經過元朗站無啦啦俾人打

到今時今日仲死撐?好心你啦????????????
nwfb1001 發表於 2020-8-21 12:46 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-21 11:51
問題係2019年初歐洲污水樣本驗到有呢, 如果你解決到源頭問題, 應該可以拎NOBEL

另外, 好似有D專家講唔應 ...

呀,咁點解唔係歐洲爆先嘅? 歐美實驗室都有keep伊波拉/炭疽病毒樣本又唔見歐美會爆發相關疫情?

ctb234 發表於 2020-8-21 12:53 | 顯示全部樓層
好呀!
抵死呀!
蝕得好!
嫌蝕得未夠多!
明明由年頭開始已經有機會吸客又唔做.
武肺俾多次機會你,你就CUT班CUT到30分鐘,1個鍾一班.
趕晒班客搭鐵.
cong 發表於 2020-8-21 12:54 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-8-21 11:34
今波咁慘唔係多得政府放生海員,然後除罩慶回歸群組發揚光大咩?
連貨櫃碼頭群組追返轉頭,都同慶回歸有 ...

認同你政府放生海員, 即係今波又係海外輸入架啦, 除罩慶回歸群組發揚光大都岩

但點解冇人話歐美有問題, 今次疫情表面上係武漢開始, 如果唔係歐美冇能, 唔做好檢疫,唔做好風控, 點解全球爆到咁大鑊? 佢地好多源頭係回國居民, 佢地唔係好自律架咩? 既然你覺得發揚光大果D都應該鬧,咁係幫病毒全球發揚光大既歐美?見唔到?
3ASV174 發表於 2020-8-21 13:58 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2020-8-21 12:54
認同你政府放生海員, 即係今波又係海外輸入架啦, 除罩慶回歸群組發揚光大都岩

但點解冇人話歐美有問題,  ...

歐美的確控制得唔好
但問題根源始終係源頭隱瞞一開始左一段唔短既時間,令病毒傳播到一發不可收拾,圍堵措施已經無用
同埋好早期既流行病學追蹤
都已經發現大部分國家既源頭病人都指向同一個地方,咁到底係邊個控制得唔好,將病毒擴散晒出去?

一開始小爆發速度唔會咁快,佢係隱瞞疫情爆開先咁大件事
某強國一早就知有跡象係人傳人,但佢否認到幾時先肯認你知架,你仲覺得佢係 well done?

如果一開始處理妥當,後面問題已經唔會出現
唔係你發大個問題推埋俾人,再處理自己既問題,有好轉就話人地搞得唔好,某國惹人討厭唔係無原因

公道自在人心
巴士版講返巴士啦
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2020-8-21 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2020-8-21 12:54

但點解冇人話歐美有問題,  ...

咁如果當時嗰個“歐美國家曾經信賴”嘅衛生組織(aka WHO cares about your health)早啲公佈話有武漢肺炎爆發,而且叫人戴口罩、減少外出旅遊同聚集,歐美會傳得咁緊要?

明明呢個唔care about your health嘅組織一直死撐冇事,仲叫人唔好ban入境,唔使戴口罩

講返巴士,根本係武漢肺炎加上持續嘅社會抗爭運動影響下,經濟蕭條,市民亦減少外出,巴士公司都預咗蝕錢

如果唔係念著巴士係公共服務,睇怕九巴會度究竟唔開車齋養員工蝕少啲,定係開啲車賺返幾毫會好啲
JC8385 發表於 2020-8-21 15:05 | 顯示全部樓層

hoho900 發表於 2020-8-21 12:40
到今時今日仲死撐?好心你啦????????????

我討厭政治,但我係諗唔明點解我又唔係住元朗
點解要蒙受俾班so called保家衞族嘅人無差別攻擊嘅風險姐
係本土恐怖主義嘅陰霾之下我就唔敢搭0066啦

不過話說回來,雖然九巴係武漢肺炎期間減班動作係難睇
但政府作為regulatory body唔係無責任,說好的社交距離呢?
反而新加坡果邊係有限制晒巴士上客人數

KV8948 發表於 2020-8-21 15:26 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好唔記得九記有筆間接政府津貼……兩蚊客長途線當區內線坐,冇左呢筆蝕得仲甘
roquelcm 發表於 2020-8-21 15:47 | 顯示全部樓層
hoho900 發表於 2020-8-20 23:31
多謝暴徒,乘客會找數。

係囉,藍屍暴徒

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
JC8385 + 1 + 10 (見哂樣13個月先拉到
mrm23 + 1 + 10 精闢見解
oldenglish + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
cong 發表於 2020-8-21 16:37 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-8-21 14:30
咁如果當時嗰個“歐美國家曾經信賴”嘅衛生組織(aka WHO cares about your health)早啲公佈話有武漢肺炎 ...

當歐美大爆發時當地專家仲爭論緊要唔要戴口罩啊,又見唔到? 定係外國既月亮係圓D,連屎都係香?