hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [另類土荃] 建議 41 改經上葵涌及九龍塘,46 改經西廊 ...
開啟左側

[另類土荃] 建議 41 改經上葵涌及九龍塘,46 改經西廊

流星☆雨 發表於 2020-9-4 14:38 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-9-4 14:09
青衣紅土,本身確實係唔值得做
你俾我自由去重組,我都會選擇抽41車,42A/43C/242X跟68X/268X咁拆
然後剩 ...

1.
34A、41(S3BL板友條41好過我條38A)、45(A)  

後兩者由九碼去到培正道都係同路,山谷道邨起仲有海逸開出34A喺何文田同佢地同路

2. 其實30X/6C/6F/39/41/45/46/42A/242X呢咁多條線,板友你係會點樣拆件/分次序做?

3. 2D+38A唔係差,但佢做既係石硤尾九龍仔九龍城,完全唔經紅土……似乎唔可以同其他建議相提並論?
趕客路上 理_得你
xdxd 發表於 2020-9-4 15:18 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-4 14:09
青衣紅土,本身確實係唔值得做
你俾我自由去重組,我都會選擇抽41車,42A/43C/242X跟68X/268X咁拆
然後剩 ...

青衣紅土
紅土係要同尖沙咀搭單
我個人就會基於S3BL100巴嘅舊po去執
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1166322-1-1.html
即係師兄嘅走線 但係我個人就唔行西廊 直接劈三幹
原因喺後段會講到

荃葵紅土
紅土人思考模式:「無直車嘅話點解我唔搭鐵?」
39如果想送人去長深荔轉車 基本上吸客能力唔太高
反觀流星雨巴同埋S3BL100師兄嘅兩個提議
34A 38A 45A 41 四條合共提供到紅土何每區最少兩個選擇
土瓜灣:34A 41 (45A)
紅磡黃埔:38A(海逸為總站) 45A
何文田:34A 38A 41
新界西方面:
葵涌道:38A 45A
大連排 青山上路:41
荃灣市:34A 38A 41(擦邊)45A(擦邊 荃灣站作總站)
荃葵/紅土大部分地區都可以叫兩飛 唔太存在疏車問題
順手cut埋30X(可以唔cut 等234X一齊重組 不過咁就開唔到45A)
反而我係擔心服務過剩
呢set重組郁嘅線係 18+38A 30X 34M 41 (45/46)

我並唔係話39唔可取 39最靚嘅位係何文田-長深荔流水 我建議呢一段要留 不過that's it
38A+2D完全唔入紅土範圍 唔係太關呢個事

荔景山
我冇補充 慳到嘅車可以用落短途39 同埋上述嘅荃葵紅土重組

紅磡人。
流星☆雨 發表於 2020-9-4 15:58 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-9-4 15:18
青衣紅土
紅土係要同尖沙咀搭單

38A同41唔會並存
用S3BL板友條41取代我條38A(同埋241X),做到既野更多
而新41做唔到既葵涌道,我只打算抽45部份逆向班次改做特別車,飛起旺角,直達荔枝角站美孚葵涌道,跟40A葵興止步
(早繁北行應該會行窩打老道太子道西荔枝角道,下繁南行就長沙灣道界限街窩打老道)
反正逆向都應該冇乜人會搭去荔景山路

我個人建議即係:

土瓜灣  34A【可能擺九碼】 41 45(A)
鶴園   34A 41 45(A)
紅磡   45(A) / (30X/230X/234X另行重組填返30X黃埔個窿)
何文田  34A 41 45(A)

葵涌道         45A
青山上路、荃灣東    41
荃灣南、荃灣市、柴灣角 34A
趕客路上 理_得你
castanopsis 發表於 2020-9-4 17:41 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-9-4 14:38
1.
34A、41(S3BL板友條41好過我條38A)、45(A)  

咁講
何文田需要去荃市/葵興芳
但更大既問題係,係無一條班次合格既接駁線
何文田<>元朗/屯門/天水圍/深井/東北葵/青衣/荃灣,需求加加埋埋唔少
呢啲位,唔要求有直車,但最低限度接駁線要做好
問題係,宜家無論係18/45/46/E21A,定紅小綠小,都通通塞曬落亞皆老街
而亞皆老街塞車問題越來越嚴重,就算小巴走位行梭椏道,都避唔到幾多
結果班客就算要萬里長征都會落何文田站搭鐵,或者搭細8落紅磡轉西鐵

我估你都意識到呢個問題
所以出建議既時候都提到何文田<>美孚<>新界轉乘
問題係,30分鐘一班,最後都係要塞返落旺角,都係一樣咁差

我建議開39,何文田<>長深荔避開旺角,再做葵興芳荃市,谷密班次
正正就係想一次過解決何文田交通問題既癥結

至於你話紅土荃灣,39實在唔會慢過34A好多
北行頂盡慢5-10分鐘,南行直程應該會快過34A,但班次明顯會吸引唔少

2. 其實30X/6C/6F/39/41/45/46/42A/242X呢咁多條線,板友你係會點樣拆件/分次序做?

第一步有兩樣嘢做
兩個option先後次序唔緊要,亦互相獨立

(1) 6C代45/46
變成6C(麗瑤<>九碼)同 39(荃灣<>何文田)
6F/6C對唔對調深水埗走線就視乎地區聲音

(2) 41自拆,微調42A/242X
變成241X(青南尖咀)同 39(美孚<>何文田)

如果做(1)先,39快過41,會慢慢食曬41班何文田客
如果做(2)先,39快過45,會慢慢食曬45班何文田客
Either way,最後結果都會係陰乾41/45,過車俾39拉到變成 荃景圍<>長深荔<>何文田<>九碼

最後39做起咗之後
30X就可以變230X,做荃景圍<>楊屋道<>油尖旺特快

3. 2D+38A唔係差,但佢做既係石硤尾九龍仔九龍城,完全唔經紅土……似乎唔可以同其他建議相提並論?

紅土<>荃葵,紅小地鐵太強勢,條路又塞車,我覺得好難做
如果你認為有得做,可唔可以計下車程,說服我條線有價值?
castanopsis 發表於 2020-9-4 17:53 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-9-4 15:18
青衣紅土
紅土係要同尖沙咀搭單

紅土<>荃葵我條39係直車,點解你會話要轉車?
我係話,39可以提供頻密既班次俾何文田客落長深荔轉新界西X線

你個願景又34A又45A又41又39,邊度來咁多車?但開完咁多條線,實際上又唔係比我條39+230X做得多嘢
當然41九龍塘可能會出到少少客
但窩打老道宜家無條線多客上落,我估巴士公司都未必會好睇重呢點
如果覺得九龍塘值得做,group埋慈雲山/橫頭磡,就真係有睇頭啦

至於k58版友個38A+2D建議,走線上貌似唔關事
但上面snoopy兄話想做石硤尾,有好幾個建議都想抽38A資源
我個人立場係38A+2D係善用38A資源同做石硤尾既最佳方案

xdxd 發表於 2020-9-4 17:56 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-9-4 15:58
38A同41唔會並存
用S3BL板友條41取代我條38A(同埋241X),做到既野更多
而新41做唔到既葵涌道,我只打算抽4 ...

我覺得 38A同41未必唔可以共存另外45A嗰度 以佢換走30X黃埔段係抵嘅 如果可以嘅我再講
紅磡人。
xdxd 發表於 2020-9-4 18:43 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-9-4 17:53
紅土荃葵我條39係直車,點解你會話要轉車?
我係話,39可以提供頻密既班次俾何文田客落長深荔轉新界西X線 ...

39都覆蓋唔晒紅磡+唔經QE 唔可以作為30X撤走嘅籌碼
anw
何文田-長深荔-美孚 同 何文田-旺角-美孚 比較
你認為前者會更快 但係唔好忘記 停美孚原意係為轉車
轉車客自然會要求一條直接走線 縮短佢車程 盡力同鐵鬥
但係39要做埋流水客 原41/45嘅客假設全部上晒39 7000幾人(睇返你個po講)
上上落落點都會拖耐咗個車程 再加長沙灣道未必長期暢順 窩打老道 界限街如是
相比之下 34A走線
冇錯 旺角係塞 南行更加塞到飛起 係有紅頂 18(當唔同38A合併)競爭
但係同時亦都表示34A並唔需要喺旺角站站停 大可只係停部分大站
轉車客要用喺等人上落嘅時間亦都少咗 同時西廊嘅穩定性一定係上述所有路段之間最高
(Ok 我發現呢套論述只適用於34A北行 南行係39贏)
班次方面我亦唔見得39會高出好多 似乎34A+41會有着數啲

另外紅土荃葵
流星巴嘅方案其實可以借啲意抽30X車
師兄你嘅230X+39 直頭真空紅磡 黃埔
230X對黃埔嘅吸引力並唔顯得會比現時30X高出多少
我見流星巴提議條45A補位 就諗住直接用來保埋紅磡-荃葵空缺 並放生30X任人砌
我嘅建議係荃灣站-葵涌道-荔枝角站-西廊-直入佐敦-QE(加士居道或者佐敦道)-紅磡-黃埔
即使最後compromise師兄嘅方案比較吸引
我認為呢條45A仍有其價值

紅磡人。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-9-5 01:03 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-4 14:20
42A飛走美孚呢啲本身係minor嘢
去美孚既照搭241X,轉車既可以241X/42A二揀一
論重組規模,點計都細過你仲 ...

留意一樣野,你 step 1 改 41 做青南尖咀特快,雖然順手做埋紅磡,但目標同前提同我都好唔同。我改 41 既目的係用最低重組幅度,做埋土瓜灣何文田往來荃葵最有價值既位,唔使等你 step 2 step 3 燒埋 6C 30X 果疊,不確定因素太大。青衣南尖咀並唔係今次既考慮範圍

如果要做青衣南尖咀,最簡單係直接 42A 43C 重組,用 43C 換 242X。我上次都建議過,規模比起你搞 41 仲細

如果你問我,有人反對用 41 換青衣南尖咀線既話,我的確認為係山頭主義。但唔好忘記 41 而家主打青衣中北,拎走佢地紅土線而無補償,碰到反對並唔係一個令人意外既結果。就算人地係山頭主義都好,有得避就避,無謂偏向虎山行

---

然後紅土荃葵線。你條 39 做到葵芳同荃灣巿,但葵芳直行葵涌道,做到既住宅好有限;荃灣更加係夾正兩個鐵路站之間,對比起屯馬線係唔會有競爭力可言。當然你最後會拉埋上荃景圍,但荃景圍客數唔見得會多過青衣加荃富街加上葵涌

相比之下,新 41 一條串起幾個遠離鐵路、價值更高既位置,呢幾個位置同時有工貿區同住宅,荃富街亦係全日位,加埋會比起你條 39 更好做

但最大問題係你條 39,喺唔可能一次過炒埋咁多條線一齊重組既規矩下,係要經過幾次重組、滿足晒幾個前提,最終先可以落實。就算你斬件分階段做都好,中間是但一步出差錯就會難產。相比下新 41 係唔需要其他前提,只需要 41 45 46 重組通過得到,就可以一步到位,做到你條 39 八成既野但實際會比起 39 更有價值

唔可以因此話大家既規模無分別,因為你既藍圖入面,係有野要經過幾個步驟、滿足幾個前設先可以做到;而我既藍圖入面,所有野係斬件斬到可以分開做、唔需要其他前設、唔需要後續重組,都可以做到

---

最後何文田深長荔問題。無錯我承認我係暫時無計劃飛起旺角去深長荔,但呢個反而係難度最高既目標

唔好忘記 45 呢類串起咁多個位既流水線,持份者、既得利益者眾。今次修訂方案我為左將新 41 加到廿分班,縮 45 落海逸豪園,已經係最盡

同時我亦認為你高估左飛起旺角既重要性。旺角基本上只係平日下晝以及假日會塞車,何文田街坊需要前往深長荔既時段,亞皆老街根本幾順,你改行太子道西界限街唔會快到幾多

但同時深長荔愈來愈塞車,九巴立場好明顯係無心機做何文田往來深長荔呢個巿場,拖住荃葵做亦會減低荃葵何文田吸引力。論前景,新 41 做緊既荃葵,會比起何文田往來深長荔更理想

佢地無心機做既事實,睇怕都好難改變

而且想做何文田轉乘新界西既話,油麻地會唔會係美孚/長沙灣道以外另一個值得考慮既選擇?根本窩打老道對比起亞皆老街同太子道界限街,先係最唔受塞車影響。甚至乎新 41 加一抽 BBI 畀人大窩口轉乘海量 M 線,都係一條出路

fb.com/scientisthk2usa/
S3V1742C 發表於 2020-9-5 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-9-6 16:14 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-9-5 01:03
留意一樣野,你 step 1 改 41 做青南尖咀特快,雖然順手做埋紅磡,但目標同前提同我都好唔同。我改 41 既 ...
最後何文田深長荔問題。無錯我承認我係暫時無計劃飛起旺角去深長荔,但呢個反而係難度最高既目標
旺角基本上只係平日下晝以及假日會塞車,何文田街坊需要前往深長荔既時段,亞皆老街根本幾順,你改行太子道西界限街唔會快到幾多

亞旨老街西街出哂名無定向塞車.. 如果改行太子道西加上橋 單程最少快10分鐘
如果雙向都飛 可能講緊同樣班次下省到一架車  我覺得可以試