hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何屯門獨市線多集中在屯門市中心/屯門站做總站? ...
開啟左側

為何屯門獨市線多集中在屯門市中心/屯門站做總站?

樓主| ricky 發表於 2020-8-29 19:57 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2020-8-29 19:27
屯門有輕鐵係唔同啲

一直用輕鐵做屯元天區內主要(甚至唯一)交通,近來先接受現實,加巴士線的區內分段。
前荃葵青區居民
miklcct 發表於 2020-8-29 19:58 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-8-29 18:54
263前身263R由屯市開直上公路,停荃景圍天橋-眾安街分站再上城隧,後來轉全日先改為經安友,不停荃灣分站。 ...

263轉每日嗰陣係真特快直達,全線只有一個中途站,後來被繞經VIP區,聽聞理由係屯門碼頭要方便轉車唔想兜路。可惜當年未有屯轉,如果當年已經有嘅話,63M肯定唔會死,然後頂到2008年變成B3X接駁線,263亦都可以保持全程的士式直達。

希望條線將來有機會可以還原返市中心直出,變返真正特快直達啦。

我認為VIP區至少要有以下跨區路線:60M、60X、61X、961、E33

我唔認為VIP區有絕對需要全日去觀塘嘅巴士路線,主因係有61X,只要喺黃大仙加BBI已經可以駁車海落觀塘,而去將軍澳、秀茂坪亦都唔需要一定去觀塘轉,因為而家已經有214同290可以黃大仙直接上山。而點解我堅持要61X服務VIP區係因為61X九龍有獨市位(例如大窩坪去新蒲崗),唔可能摺線,所以可以繼續當係VIP區嘅東九線咁用。
進智公交
Anonymous 發表於 2020-8-29 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-29 19:58
263轉每日嗰陣係真特快直達,全線只有一個中途站,後來被繞經VIP區,聽聞理由係屯門碼頭要方便轉車唔想兜 ...

都係嗰句,屯門站同屯市上唔到60-70個客,就唔好講咩市中心直出。屯市又唔夠沙市多人

仲有市中心又唔係冇車直出,要遠要近都有得揀

同埋又忽視獨市線去咩區非繁都唔夠人,仲有頭輕尾重嘅問題
Ricky403 發表於 2020-8-29 20:27 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-8-29 20:06
都係嗰句,屯門站同屯市上唔到60-70個客,就唔好講咩市中心直出。屯市又唔夠沙市多人

仲有市中心又唔係 ...

沙市除咗49P都冇一站直出
最貼近嗰條48X都有做禾輋瀝源
但48X出到荃葵就要停梨木樹昌榮路

準巨不嬲都活喺自己世界淨係見到啱佢心水嘅野
一站直出唔係無先例
259X開辦初期屯轉一站直出
A47X開辦初期大埔墟一站直出
結果通通仆直
就連B3X都要停新墟街市同紅橋維持一定客量
.
Anonymous 發表於 2020-8-29 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-29 20:27

多謝你理解。我明白齋計市中心同屯門站,上客人數係多,但客量比多數都只係同安友區五五波,同埋多數上皇珠路嘅時候都未坐滿。

同埋我贊成市中心直出嘅條件係: 繁時要坐滿,非要繁大半滿。而263因為有太多同路車,夠人直出幾乎唔可能,淨係一條58M都夠密,更加唔使講其他線。

我亦都贊成良田開甚至洪水橋開,因為可以幫助上座率,避免頭重尾輕嘅問題

仲有我想講,作為附近居民同使用者,讓線可以,但唔好浪費。
arfung 發表於 2020-8-29 20:46 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-8-29 11:42
經市中心好正常, 要問嘅問題係點解咁多線都經 VIP 區

屯市開出要兜VIP區係歷史問題,在既得利益之下,個人覺得非常難大改。
當960開辦爆棚,再開961都不是比碼頭/兆康富泰而係主要服務VIP區 (走線與半個山景/半個新墟與960重覆都係咁...無言)
263改全日又係被加經VIP區。

係得260X脫離到呢個「既有/約定俗成」外區大線的安排。亦證明市中心直出,再加多1-2個大區 (例如紅橋及良建) 呢種做法係work...
反而市中心頭站加兜VIP區,係屯轉前係相對無咁多客。

我反而覺得可從屯市開出要兜VIP區線的班次著手,調整資源。

樓主| ricky 發表於 2020-8-29 20:58 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-8-29 19:58
263轉每日嗰陣係真特快直達,全線只有一個中途站,後來被繞經VIP區,聽聞理由係屯門碼頭要方便轉車唔想兜 ...

61X係輔助62X,在放工時間返屯門一樣頂閘
前荃葵青區居民
Anonymous 發表於 2020-8-29 21:00 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-8-29 20:46
屯市開出要兜VIP區係歷史問題,在既得利益之下,個人覺得非常難大改。
當960開辦爆棚,再開961都不是比碼 ...

都話一係就讓263同61x行良田/碼頭,一係就陰乾60系同提供聯合班次 (宜家好多時都冇)

但如果碼頭要經番市中心,效果會唔明顯
miklcct 發表於 2020-8-29 21:09 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-8-29 21:00
都話一係就讓263同61x行良田/碼頭,一係就陰乾60系同提供聯合班次 (宜家好多時都冇)

但如果碼頭要經番市 ...

我建議係263改市中心直出,61X唔改,259D全日飛安友市中心。然後將260X 17:00以後至尾班車往屯門方向約1/3班次改為開259B回程(經旺角),呢個係將資源使用最大化嘅安排。
263改直出嘅原因係加快回車速度,因為絕大部分乘客都係轉車站上落。
259D飛市中心同開259B回程原因係想分流59M/59X返屯門碼頭嘅乘客。
VIP區有60M、60X、61X已經足夠應付轉車需求。
進智公交
Waiyin12 發表於 2020-8-29 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-29 20:27

681同980x應該夠客分別開馬市同烏溪沙一站直出特班
兩繁263開屯市直出特班亦未嘗不可