hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何屯門獨市線多集中在屯門市中心/屯門站做總站? ...
開啟左側

為何屯門獨市線多集中在屯門市中心/屯門站做總站?

arfung 發表於 2020-8-29 21:13 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-8-29 20:38
多謝你理解。我明白齋計市中心同屯門站,上客人數係多,但客量比多數都只係同安友區五五波,同埋多數上皇 ...

屯市經安友的路線,歷史問題既有組合,不期望大執,反而善用資源,睇睇D班次仲好。
61X/259D/263呢D,轉車站有大量上落,善用到中後段獨市位的主要功能,問題不大。

60X很多時非常密,目測每車上載率不高,反而其他同路X線就爆棚上唔到/企位。
很多版友都提過,在此不詳述。其實大家下繁在荔枝角/美孚站北行看看,睇半個鐘左右已有感覺。

反而前幾日(平日)搭過60M,感覺頗大。
我在愉景新城過對面馬路上車想去愛定商場,搭中SB6XXX(應該荃鐵開大約七點半或早DD),上屯公時得18個客,屯轉打尖入站(爬了60X和263,搶在它們前上客),結果落1上3。
正常時間到屯門,司機頗積極駕駛;大部份客安友落車(包括我)。睇番班次,前後車間距正常,開10分鐘一班。

同期北行的屯轉其他M線,睇apps見都唔太密,(可能疫情略有收車減班),客量如下:
58M,開緊10分,屯轉前已見到企人,
59M,開緊8-10分,屯轉上到企人,
67M,開緊15分,屯轉前已見到企人,
68A,開緊15-20分,屯轉上到頂閘(睇唔到有無留後)
客量較低/班次疏的57M/66M見不到,亦不在比較/討論之列。

明顯60M上載率真係差,但同期同場班次中,數一數二地密。其他線真的載得滿好多,以資源角度來看。
明白疫情或會令路線客量受影響,但明顯60M係特別少人(我若唔係咁岩係坐上客都無留意得咁仔細),但開得係接近最密咁款,似有空間減班。
屯轉轉去VIP區的客亦的確很少…

P.S 60M短短路程間,已經超前了兩班60X,愛定商場落車時見到前方再有一部,亦間接再引證60X都係「好密」。

arfung 發表於 2020-8-29 21:21 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-8-29 20:58
61X係輔助62X,在放工時間返屯門一樣頂閘

黃大仙/永光下繁返大西北係難上車,不過屯門已經比天水圍/元朗好一點。
61X最便宜,亦最易上到車,但稍有甩班,都會頂閘飛站。
近年多了258P好D,肯比貴D和企位,通常相對大機會上到。
肯比屈最貴比$18.4,258X/259X都上到車。

全部觀塘車去到黃大仙不設任何分段,仍收貴61X1-2級而沒有睇齊,又係歷史問題,都預左將來會繼續上浮,願者上釣。
現時61X非繁班次(15-20分)已被陰乾到和全盛時期全日班次(8-12分)相差近1倍,就係想幫258/9D拉多D客。
Anonymous 發表於 2020-8-29 21:31 | 顯示全部樓層
[/quote]
[quote]我建議係263改市中心直出

已解釋,請睇上文
263改直出嘅原因係加快回車速度,因為絕大部分乘客都係轉車站上落。

加快回車根本唔成理由,一來263收得貴,實唔會蝕。二來快回車不如用屯轉做總站,慳得仲多車
61X唔改259D全日飛安友市中心

反對但未至於不能接受,條件係要免費轉38,40同埋61x要有12-15嘅班次。而兩繁一定要一班不減地保留62x

然後將260X 17:00以後至尾班車往屯門方向約1/3班次改為開259B回程(經旺角),呢個係將資源使用最大化嘅安排。

碼頭鐘意嘅話60x都可以抽一兩班開,但個人認為加密63x同跟足特班跟足260x比較好,始終嫌中郵上車慢可以去炮台街上車
259D飛市中心同開259B回程原因係想分流59M/59X返屯門碼頭嘅乘客。

呢個理解,但改259d走線會唔會更好 (行龍門先),同埋可以抽正線車開263屯碼特車
VIP區有60M、60X、61X已經足夠應付轉車需求

呢個都理解,但宜家唔係講緊需求足夠應付嘅問題。亂改線但幫唔到獨市線喺屯門區嘅上座率先係最嬲同最接受唔到

樂仔〞 發表於 2020-8-29 21:39 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2020-8-29 18:54
263前身263R由屯市開直上公路,停荃景圍天橋-眾安街分站再上城隧,後來轉全日先改為經安友,不停荃灣分站。 ...

263 全日其實都唔係即刻經安友 ... 全日咗一陣先經 ...
miklcct 發表於 2020-8-29 21:42 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-8-29 21:31
已解釋,請睇上文

加快回車根本唔成理由,一來263收得貴,實唔會蝕。二來快回車不如用屯轉做總站,慳得 ...

因為而家263要兜VIP區,所以市中心出發嘅乘客會盡量搭58M、63X同68A接駁,導致263喺屯門市中心上座率偏低。而另外,263用來做屯門接駁屯轉嘅客又多唔多?
進智公交
Anonymous 發表於 2020-8-29 22:07 | 顯示全部樓層
[/quote][quote]因為而家263要兜VIP區,所以市中心出發嘅乘客會盡量搭58M、63X同68A接駁,導致263喺屯門市中心上座率偏低

就算俾你市中心直出又點?你要明白非繁成區去沙田嘅人根本好多時都未夠令12.8坐大半滿 (假日週末除外),姐係話行邊區都係唔夠客,更加唔駛講真正由屯市要去沙田嘅客源。咁點解一直要搶人地條線而改善唔到上座率呢?當然,改上良田/逆走安友係歡迎嘅。

263用來做屯門接駁屯轉嘅客又多唔多?

同路大把替代品,而且屯門方向幾乎同良田藍地車同位,真正死番等263嘅唔多。至於市區方向,就算263真係直出,華都咁密嘅聯合班次都令班客唔會喺總站死等263出去

arfung 發表於 2020-8-29 22:24 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-8-29 22:07
就算俾你市中心直出又點?你要明白非繁成區去沙田嘅人根本好多時都未夠令12.8坐大半滿 (假日週末除外), ...

我也認為現時討論抽走259D/263/961...於VIP區的服務,難度很高。
簡單點說,如之前提及,反而檢討一下60M/60X實際使用率,編排「合理」的班次,善用資源更理想。

Anonymous 發表於 2020-8-29 23:30 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-8-29 22:24
我也認為現時討論抽走259D/263/961...於VIP區的服務,難度很高。
簡單點說,如之前提及,反而檢討一下60M ...

其實呢個point唔係講得幾好,其實我係想講人地根本冇要求263經源禾路/河東,但安友區唔同,所以沙田可以直出而屯門唔得。

仲有我真喺想知道263直出嘅年代嘅客量到底如何?
WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-29 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-8-29 21:21
黃大仙/永光下繁返大西北係難上車,不過屯門已經比天水圍/元朗好一點。
61X最便宜,亦最易上到車,但稍有 ...

61x平得嚟但係永光通常都上唔到車,258p呢反而通常都係有位企
leefung 發表於 2020-8-30 00:05 | 顯示全部樓層

其實最好既解決方案係將263改去屯碼一帶,可以減輕59x/m既負荷,其次令VIP居民善用轉車站....
263改左屯碼後,59x/m可以減返一兩架車去其他線...因為屯碼線係屯轉前係好爆,但過左屯轉,基本上得返4-6成客,效率好差