hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 漆咸道北巴士路線早繁可否使用東九龍走廊 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

漆咸道北巴士路線早繁可否使用東九龍走廊

jpoon 發表於 2020-9-2 02:49 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-9-2 02:20
而且未來油麻地停車場會拆缷,似乎未來係有空間擴闊加士居道天橋

加士居道天橋擴闊計劃好似已經取消咗
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2020-9-2 02:51 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2020-9-2 02:05
可能我講得太多廢話,我只係想提議101、111、116等早繁部分以特別班次形式使用東九龍走廊,令中上游乘客 ...

上面都講咗,上繁改行東九龍走廊到紅隧唔會特別快咗,誇張起上嚟仲會塞到去煤氣鼓,行東九龍走廊未必有著數
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| Ohm 發表於 2020-9-2 03:19 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-9-2 02:51
上面都講咗,上繁改行東九龍走廊到紅隧唔會特別快咗,誇張起上嚟仲會塞到去煤氣鼓,行東九龍走廊未必有著 ...

我就係多次試過呢個行法快好多先至會出post,唔係天馬行空咁諗出呢個走線,我可以同你講係可以慳一半時間去到理工
dennis28a 發表於 2020-9-2 20:24 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2020-9-2 03:19
我就係多次試過呢個行法快好多先至會出post,唔係天馬行空咁諗出呢個走線,我可以同你講係可以慳一半時間 ...

唔係唔信你,
但我當你平治街塞 10-15 分鐘,一半時間比盡你咪係 5-10 分鐘。

我時不時搭早繁新巴班 101X 係天橋同下面部 101 比較(或倒轉),
101X 出機隧上橋,101 去到木廠街,
101X 歐化落橋,101 去到北拱街(飛緊站),
101X 去到紅隧巴士站,101 平治街(飛緊站)。

我時不時都見到有紅隧車飛橋,但當 101X 有齊晒先天優勢先快到 101 10 分鐘以上到紅隧巴士站。
然而 101X 一出紅隧直行告士打道去中環所慳既時間,快過 101 講緊起碼 15 分鐘。

以 101 大上大落又車海咁,由淘大去到木廠街停咁多個站一早慢原定時間 5 分鐘,
真係有心提速,就一早係富豪東方之後,直飛翔龍灣尾站整上橋特車搶 115 班客。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-9-2 20:29 | 顯示全部樓層
無位啦

反而而家橋面左線係落返加士居道,只係skip左下面盞燈無乜用

唔會擴闊加士居道天橋嫁啦。

惡意回復是不道德的行為。
hokachung 發表於 2020-9-4 00:06 | 顯示全部樓層
無位啦

反而而家橋面左線係落返加士居道,只係skip左下面盞燈無乜用

其實你知唔知E23/ E23A係點行?