hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [7系特快] 建議720/722改經中環灣仔繞道,增設722A線 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[7系特快] 建議720/722改經中環灣仔繞道,增設722A線

樓主| 2076 發表於 2020-9-4 11:06 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-9-3 18:51
如果講資源
我睇唔到你條720/720B,點可以用6-7部車做10/12分鐘一班
你自己都話全程行車時間分別要60/75 ...

假設用Plan B: (720/720B/722/722A)
當722行車時間80分鐘,新巴都係派8部車開12分鐘一班,我新720行車時間60分鐘,10分鐘一班派7部車都唔會有大問題,到時落地做唔到,12分鐘一班都好好睇了
720B我預75分鐘跑,如果唔夠時間跑,縮去林士街開又得,縮去交易廣場又得

至於循環線脫班班次問題,
1) 720B由12分鐘一班脫到6-18分鐘一班我都覺得問題不大,反正回程係愛東/鯉景灣直出,佢地搭720B優勢極大,筲總又有720幫手
2) 新722中環碼頭後直入繞道,比現時722東行要先入中環碼頭+交易廣場會好好多,係反而改善到脫班情況
3) 新720行車時間優勢大,車程穩定過宜家720,對乘客來說一定除笨有精

至於拉722A上半山問題,其實都係幫佢搵下新客,當然係要趁722A客量唔好,再同12M合併上半山
記住我呢個重組計劃只係First Step,唔先拆722A出來,就會令議員死攬2A,就幫唔到2A客加價 (呢個做法係似當年8H重組)
半山線都好同意值得做,只係點樣做先係問題,而我堆建議都係留條尾喺金鐘止步,比佢地有潛質去同12M合併做埋半山

18X問題係新巴唔會郁佢,北角中環特快有去冇回的問題,其實廢物利用,搵18P重組食左佢就OK,唔駛特登開新線做。
主要係我個方案要借2A/77/99過橋確保車源 (如果唔係,耀東冇可能拆到線,條722做太多位,班次又疏)
所以會係東行4條東廊特快,西行3條東廊特快的框架下重組

同埋想知道你個計劃入面,西筲係咪全部都係西灣河<->電車路<->筲總<->愛東<->嘉亨灣行法,因為考慮到722回程上耀東,必定繞經鯉景灣,所以有可能有減少冗長走線的空間,呢度我Plan B就係咁樣做,慳到好多行車時間出來 (720筲箕灣止步,因為有722補鯉景灣,而720B行一次愛東鯉景灣就得)

P.S. 你建議的721係行唔到,太古城上東廊東行係出唔到去鯉景灣,另外係冇做太古城中心<->西筲的流水客......呢個係好大的漏洞,上次唔記得講

如果連埋半山的話,我個方案會係Plan A入面的720A同12M合併成為723,乘客亦都唔會無所適從,走線亦都對稱
723 嘉亨灣<->柏道 (循環線) $7.2
舊720A延長版,海富中心後跟12M上半山,海富中心比$4.6分段,順便幫柏道/羅便臣道落山客加價,東區方向加番$6.8分段
東行:柏道>羅便臣道>金鐘>金星>灣碼>太古城中心>電車路>筲總>愛東>嘉亨灣
西行:嘉亨灣>愛東>筲總>電車路>太古城中心>灣北>金鐘>中環>擺花街>堅道>般含道>柏道
720 筲箕灣<->中環 (循環線) $6.8
來回經中環灣仔繞道
東行:中環>上環>太古城中心>電車路>愛東>筲總
西行:筲總>電車路>太古城中心>中環>上環
722 耀東邨<->中環碼頭 (循環線) $6.8
東行經中環灣仔繞道直達鰂魚涌
東行:中環>上環>中環碼頭>鰂魚涌>康怡>鯉景灣>耀東
西行:耀東>康怡>鰂魚涌>灣北>金鐘>中環>上環
722A 耀東邨<->金鐘(西) $6.8
西行同2A同路,東行做金鐘灣仔去鰂魚涌
東行:金鐘>金星>灣碼>鰂魚涌>康怡>鯉景灣>耀東
12M 取消

Plan A Plan B 用車數少之餘,又冇明顯大的已知漏洞 (對比現有720/722組合),新客未必做到好多,但效率提升唔少,加上中環灣仔繞道行車時間穩定,中環客會有誘因回流
現時720/722主要問題係
1) 722東行好慢,脫班,又做唔到上環客......反而西行問題不大
2) 720西行入金鐘之後倒走左好多好多太古城<->中環客
3) 西筲客嫌720唔夠快
呢三個問題都可以完美解決到,722東行改入繞道,西行原封不動,解決晒(1)的問題,720改中環特快,拆723,可以解決(2)同(3)的問題,同時723比起舊720A其實多左好多客路,一來係720飛走左灣北直去中環,灣北變相畀晒723,二來係你所講的半山新客

仲有一個好處,就係可以分3階段重組,降低重組難度
1) 722/2A/99重組722A
2) 720重組720A
3) 720A/12M重組
抗議962B重組
還我962全日服務
boco1211 發表於 2020-9-4 17:52 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-2 19:10
越搞越複雜,慢慢理解

我無睇錯既722早繁東行唔開,班碼頭/大西北轉車客全部俾你倒走曬?

你建議 720/722/18X 三拆五會唔會大諗頭咗啲呢?呢三條線老實講又未去到需要各自一拆二,個客源未有咁穩陣同咁大去拆

無睇錯嘅,你建議18X雙向行繞道,我當去筲箕灣停埋港澳碼頭先落繞道,咁西行都飛中環?西環有冇咁大舊客去support 到全日特快線?未有地鐵時都唔係特別標青,最多放工時間開到15分鐘一架,咁有信心玩到咁大?唔見得西環support到全日北角以東特快。依家18X好靠去中環特快客,大半車客係果度

big picture講先,720/722二拆四,有啲位無咗,太古城流水冇咗已經講唔通,唔好話康怡行落去或者上戲院到上車。2A更加爆煲,冇咗722幫手,朝早做到死都做唔切。最後用車,有無咁多部車?

720,有少少質疑非繁單靠西筲撐唔撐到,做唔做反依家咁密(朝早就故然無事),720都靠太古城,依家兩區串埋先相對地好睇。但放長線理睇做埋沙中線轉車客,應該唔係大問題

721,回程兜入太古城一圈之後上東廊係落唔返鯉景灣,要兜愛東,或者跟返720出電車路,結果會好兜路,觀感好差,仲慢過鰂魚涌落橋

722,因為建基於你要改快18X,其實條線唔係太大問題,當然班次唔會做到好密,但如果18X無可能咁改就好大問題。本身722都唔係好密,真係做到,鰂魚涌真係可以做到灣仔一線中環一線西環一線?

723,呢part先係最大問題,723可以收幾錢?$6.8?定$7.2?定再貴啲?依家23收緊$7.2,722收緊$6.8,收$7.2就唔存在比23平呢個問題,但就有個問題係東區去灣仔仲貴過去中環。收$6.8就變相收平過23,顯得無可能。原本23北角以東特快呢個concept唔係唔好,獨立咁做可以收8蚊甚至更多,因為都係繁忙時間特別車,但只要連咗落去720/722到,價錢牌呢個問題即刻浮現。再講,拉上半山用車唔少,條線其實唔短。同埋本身半山班客要轉車都會23轉車,第一程程其實都算係袋袋平安,比架冇貴到嘅直車可能仲收少咗錢。如果720好似788/789咁拆,做好金鐘轉車客嘅,比唔比BBI都已經流落去巴士到

冇錯,金鐘/金星/灣仔碼頭得而且確係難攪同埋要改改,但係用繁忙時間線去改會唔會好過720/722二拆四?車都冇咁多啦?(當然你可以話東鐵過海後可能加車)呢度都唔少版友有建議,好似720X回程,經愛東直插鯉景灣、耀東,甚至中環逆走落繞道等等。都未去到玩720/722二拆四,本身兩線未有本錢去咁樣發咁大嚟做

而 25/26X 果度,我自己係隔離post都講過唔少次,費事重覆
 樓主| 2076 發表於 2020-9-4 18:52 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-9-4 17:52
你建議 720/722/18X 三拆五會唔會大諗頭咗啲呢?呢三條線老實講又未去到需要各自一拆二,個客源未有咁 ...

我反而想知道我2拆3.5的方案你有冇意見?
利用中灣繞回程Cut行車時間,減車來拆番金鐘灣仔線有冇得考慮?

東鐵過海後要睇下會展站出口駁7系線會唔會有時間優勢,如果有的話,金鐘灣仔線係有機會有新客源
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2020-9-4 18:52 | 顯示全部樓層

我唔太明點解係都要搞到咁複雜...
 樓主| 2076 發表於 2020-9-4 18:55 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-9-4 18:52
我唔太明點解係都要搞到咁複雜...

720拆返720A做灣仔金鐘,但720改來回中灣繞慳車
722東行拆722A做灣仔金鐘,722東行入中灣繞慳車,唔夠的車由2A東行度抽,SOGO少左的班次用99補

應該唔算難明,對乘客都會user friendly?
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2020-9-4 19:03 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-4 18:55
720拆返720A做灣仔金鐘,但720改來回中灣繞慳車
722東行拆722A做灣仔金鐘,722東行入中灣繞慳車,唔夠的 ...

係咪一定要條條線全日落繞道先?
唔講上下繁, 其實告士打道唔係塞到行車時間大幅增加,
A12呢D就應該全條行繞道只係因為條線就算行告士打道唔塞車, 行車時間都係好長...

仲有,
極度唔明點解722A總站同第一個分站價錢差咁遠,
耀東總站係2A其中一個客倉, 而家你個Plan係玩緊呢堆客...
只係呢點區議會係唔可能通過...

樓主| 2076 發表於 2020-9-14 11:32 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-9-4 19:03
係咪一定要條條線全日落繞道先?
唔講上下繁, 其實告士打道唔係塞到行車時間大幅增加,
A12呢D就應該全條行 ...

中環入繞道直飛東廊,係快過東行經灣仔碼頭,同埋觀感好好多,亦都係借用中灣繞的理由來改線
722A第一個站收全費,第二個站收分段,運作上類同九巴5號線,富山總站收全費,第一個分站收分段,因為要就返回程的全程收費$6.8
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2020-9-14 15:45 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-14 11:32
中環入繞道直飛東廊,係快過東行經灣仔碼頭,同埋觀感好好多,亦都係借用中灣繞的理由來改線
722A第一個 ...

即係咁,
2A總站亦係客倉之一,
5號總站既使用人數同2A總站使用人數係兩碼子既事...

根本就唔可能直接apply落去...