hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 解決大陸巴士車齡過短既方法
開啟左側

[中國大陸] 解決大陸巴士車齡過短既方法

吳宗錡 發表於 2020-9-3 20:14 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2020-9-3 19:38
岩岩醒起,大陸係叫國6

歐盟標準同大陸標準係唔係完全對等?
 樓主| E500facelift 發表於 2020-9-4 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-9-3 20:14
歐盟標準同大陸標準係唔係完全對等?

睇落好似一樣,不過應該會有少少唔同。。。
Ohm 發表於 2020-9-4 11:15 | 顯示全部樓層

大陸、台灣、澳門三地通病(印象中好似係),三地都追求低車齡
香港巴士就截然不同,之前一向17年退,後來普遍續一年18年,到而家連19年車都有
如果比小粉紅知道,肯定笑我地日日要坐殘舊巴士

但其實香港好多巴士到退嗰日都唔會覺得佢舊,只係因為時限到,而唔係架車真係舊到唔適合載客,例如我都無諗過原來K牌金車都已經有17-18年
反而幾年或十年內就要退,會增加好多廢物污染就真,就算唔講環保,如果巴士公司買架車10年就強制退伇,咁都無可避免為咗控制成本會買架垃圾質素嘅車,求其操幾年就退,之後就換新車,繼續吹噓自己車隊低車齡

不過我都好好奇如果大陸人、台灣人知道香港嘅巴士係會行足18年,唔知佢地會有咩反應
 樓主| E500facelift 發表於 2020-9-4 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2020-9-4 11:15
香港巴士就截然不同,之前一向17年退,後來普 ...

澳門以前都用好耐,行20幾年既巴士都有,只不過後來轉模式,大部份巴士不符合要求被逼退役,部份仲要5-10年都冇,並且設立左超低既平均車齡限制,令巴士車齡越黎越短,只有少數行10年以上(如D車、R車),轉模式後幾年亦有一d唔夠10年既巴士退役

至於台灣就唔清楚,不過好似有d已經服役10年以上。。。

Ohm 發表於 2020-9-4 11:35 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-9-4 11:28
澳門以前都用好耐,行20幾年既巴士都有,只不過後來轉模式,大部份巴士不符合要求被逼退役,部份仲要5-10 ...

上網google 台灣 公車 車齡 之類嘅關鍵詞,會搵到相關新聞同資料
同埋台灣記者都好鍾意將車齡同環保、安全拉埋一齊
係咁換車係咪環保暫且不講,但我唔明白車齡低同安全有咩關係,只要保養得宜同車長駕駛態度正確,我唔覺得坐ASV/ATS會危險過坐ATSE/E6M

(oh 原來ATSE平均都已經7年以上車齡,係時候要退伇了 )
 樓主| E500facelift 發表於 2020-9-4 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層
至於澳門,唔應該設平均車齡限制,而係設20年退役期限,另外當初轉新模式既要求太高,又話平均車齡不能超過唔知幾多年,又話只能用低地台(唔知係咪,因為唔少大陸非低地台中/大巴都可留低),又要求歐3以上,單層巴士要分大巴、中巴,結果唔少行得走得既巴士要逼退役,當時部份仲只有4-6年,如果唔係甘多要求,舊D車、 M車、首批雙門R車、短日野、歐二金龍等實有得留低,亦唔需要買甘多車代替
cz9328 發表於 2020-9-4 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2020-9-3 13:00
仲有我認為大陸巴士都要同歐洲接軌,例如改用密封式車窗、改用舒服既座位,當然其實部份大陸製造商係生產 ...

密封式車窗??

大陸有些案例係巴士車廂爆發疫症...
VA73@2A 發表於 2020-9-10 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-9-4 13:13
至於澳門,唔應該設平均車齡限制,而係設20年退役期限,另外當初轉新模式既要求太高,又話平均車齡不能超過 ...

就算澳門轉用退役期限去計數,巴士公司都只會繼續宇通、金龍

唔係國情嘅問題,係由2011年轉新模式開始,澳門政府係用幾年就會換一份新合約,好似今年續約咁只係得6年,兩間公司又唔知6年之後會唔會又有一間好似維澳咁嘅公司走去投標挽,到時又會有路線cut咗俾新公司做,唔需要咁多巴士去行,如果做包車又食唔落咁多車

如果用宜家澳門嘅合約方式用歐洲車 同 日本車,係好難回本
 樓主| E500facelift 發表於 2020-9-10 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2020-9-10 09:27
就算澳門轉用退役期限去計數,巴士公司都只會繼續宇通、金龍

唔係國情嘅問題,係由2011年轉新模式開始,澳門 ...

甘改由膠局買巴士,或轉讓巴士比新公司,不過而家甘既情況,或者唔會再出現新公司,好似已經轉返舊模式
TR1614 發表於 2020-9-10 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2020-9-4 11:15
香港巴士就截然不同,之前一向17年退,後來普 ...

咪喺度話「小漁村沒落了」同「港燦真可悲,要坐殘舊巴士」啲言論囉,跟住成地精
坐殘舊巴士又點?3ASV仲好坐過你地啲爆炸品。