hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 純討論, 關於東鐵批 SP1900
開啟左側

純討論, 關於東鐵批 SP1900

I20091157 發表於 2020-9-6 23:04 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2020-9-6 22:41
wiki好多都係吹水

我都估唔到連呢度仲有人用Wikipedia當source用尤其係呢幾年有「極少數人」用wiki作個人不同睇法嘅口水戰,啲編輯戰近年勁多.......

嫌自己仲未夠mature?
我諗各位做嘢/讀書做project或者assignment都知道抄Wikipedia喺一個invalid嘅來源⋯⋯連wiki自己本身都話自己唔係一個可靠嘅Source.....https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_is_not_a_reliable_source
希望日後各位做多少少research先好寫/覆post啦
Mos_Lok 發表於 2020-9-7 00:50 | 顯示全部樓層
kkwong80 發表於 2020-9-6 22:01
最弊批東鐵1900保養得差
有D車卡過渡唔到去屯馬線就要退役

12變8除唔盡咪要掉左d車頭囉
不如你認真搵下唔同來源既料了解下成個千九改編過程先
本站都唔少左料人士提供過有用資料

樓主| kkwong80 發表於 2020-9-7 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層
岩...你地太強喇, 我都係做番 CDROM 好
oman 發表於 2020-9-7 09:12 | 顯示全部樓層

ml927 發表於 2020-9-6 22:36
好似話三菱唔再生產千九個牽引系統,否則唔使分開訂千九C/H卡,再訂十幾列假九,
如果有得訂新千九P/M卡就 ...

以港鐵性格, 新車一定訂最平o既車, 車上用晒佢想要o既零件.
只有大陸夠平去幫佢「砌車」

所以SP1900 加訂同改裝, 我諗可能係九鐵張約重有D 條款要IKK幫手埋尾.

唔知重有冇機會見到香港有新o既非大陸製列車 (除左R TRAIN 之外)

搭單問埋, 呢幾抽東鐵SP1900, 會點執法? D 車頭同車廂數夾唔返8卡, 有邊個車廂/車頭會退役? 謝謝
kei_hk 發表於 2020-9-7 10:54 | 顯示全部樓層
oman 發表於 2020-9-7 09:12
以港鐵性格, 新車一定訂最平o既車, 車上用晒佢想要o既零件.
只有大陸夠平去幫佢「砌車」

之前有資料講﹐日本廠根本唔想再做全新的 "舊車"﹐但係基於舊有合約 + 需要重編 12>8 ﹐7>8 及 4>8﹐才迫於無奈下收錢接job。

不過﹐廠戶唔肯製造全抽車﹐只係肯做個別車卡。
所以﹐MTR就需要另搵車廠去買新車﹐就出現假千九列車了。

SP1900 最特別之處﹐有多種長度組合成一抽車﹐當中包括有 4, 7, 8, 9, 12。(9卡長度最終無在香港出現過)
但係每一次改車卡數目﹐都要搵原廠改列車的電腦系統﹐MTR/KCR 自己都係無得攪的。
可能因為這個原因﹐原廠自己留左伏線﹐令到自己一定要接MTR/KCR 的改編列車的order﹐無奈要重新製造合適的車卡。

重編的做法﹐可以睇以下網址﹐不過入面無講報廢那幾卡車箱。
之前睇過報廢做零件車﹐好似全部都係頭尾卡。

link

oman 發表於 2020-9-7 11:02 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-9-7 10:54
之前有資料講﹐日本廠根本唔想再做全新的 "舊車"﹐但係基於舊有合約 + 需要重編 12>8 ﹐7>8 及 4>8﹐才迫 ...

而家有冇馬鐵列車多出黎拼東鐵SP1900?
重組完, 我諗都好快可以落返屯馬綫行.
marcowong1011 發表於 2020-9-7 11:21 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2020-9-7 11:02
而家有冇馬鐵列車多出黎拼東鐵SP1900?
重組完, 我諗都好快可以落返屯馬綫行.
...

馬鐵加東鐵嗰5 列反而要等頭等係日本返黎
比較快行得嘅應該會係純東鐵嗰5 列
marcowong1011 發表於 2020-9-7 11:26 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-9-7 10:54
之前有資料講﹐日本廠根本唔想再做全新的 "舊車"﹐但係基於舊有合約 + 需要重編 12>8 ﹐7>8 及 4>8﹐才迫 ...

其實係收埋係footnote
退嘅係D217, D219, D227
更多資料可以睇下文
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=911817
Ricky403 發表於 2020-9-7 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
千九同E231系500番台係同一時期嘅車
E231系500番台都未退,千九都唔駛諗幾時退
況且千九重組仲out咗車況最差嗰8卡D
E231系500番台就純粹out咗卡4600同換E233嗰款VVVF
龜記應該至少會預批千九喺屯馬線再跑十年八載以上
最後,仲有門位問題,東鐵全R車就係為咗裝幕門/閘門,留意而家有一道最邊嘅門9卡同12卡係唔同位置排隊同上落車
4eyesryo 發表於 2020-9-7 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

kkwong80 發表於 2020-9-6 22:01
最弊批東鐵1900保養得差
有D車卡過渡唔到去屯馬線就要退役

8卡D卡,其中原D301,302,305,306,316已退役