hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 其實洪水橋/元朗南,政府係咪揀定咗現代化電車系統? ...
開啟左側

其實洪水橋/元朗南,政府係咪揀定咗現代化電車系統?

Twinings 發表於 2020-9-7 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層

只要系統可相容,有兩邊車門嘅列車都可以行現有網絡。高地台嘅問題,只要月台設計得好就唔成問題。既然新區係仲未發展,要起輕鐵專用通道分隔車流並唔係冇可能喎。
charlesli0104 發表於 2020-9-7 19:03 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-9-7 11:03
大雨的情況下﹐雨水連垃圾沖晒落下凹的路軌。

垃圾會唔會擋住去水位﹐減慢排水﹐令到路軌大量積水﹐影響 ...

電車路軌都係凹落去,但係冇因為咁嘅設計而經常影響服務
kei_hk 發表於 2020-9-7 19:37 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-9-7 19:03
電車路軌都係凹落去,但係冇因為咁嘅設計而經常影響服務

上面一位講,將路軌做低一點,令到現時的高地台輕鐵可以直接於行人路水平上落車。

即係現時的月台,就係正常馬路/行人路水平,你話路軌要下降幾多才做到?

試想一下,一個輕鐵站的路軌2邊出入口起牆,成個泳池一樣,你話可以藏幾多水?  而這個泳池又低過路面,水往低流,唔知會積幾多水+被水沖的垃圾了。
港島的電車軌同路面係同一水平,情況根本不同。

JC3987 發表於 2020-9-8 03:35 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-9-7 09:05
高低地台根本係偽命題,個月台唔高上去其實可以改做條路軌凹落去,只要軌道排水做得足,都唔會有問題。 ...

如果輕鐵路軌凹咗落去,咁行人、汽車如何橫過輕鐵路口呢?
唔通個個路口都升返起條軌!?

其實洪水橋新區係一塊白紙,只要輕鐵月台整合到商場、行人天橋系統入面,用高月台系統都唔係問題喎。
最好就用返兩邊有車門嘅列車,咁就可以因應情況盡量用返島式月台,節省空間之餘,只要起一對扶手電梯一部升降機就足以接駁行人天橋啦。

評分

參與人數 2aPower +5 收起 理由
barking + 3 英雄所見略同
leochill + 2 精闢見解

查看全部評分

DIH 發表於 2020-9-8 10:31 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2020-9-8 03:35

最慳錢係用路面過路設施,斜路上月台搞掂。

既然輕鐵多年來為人詬病(成日放風話唔想做),我估可能整BRT(即所謂「環保巴士系統」)就算,至於容量問題,BRT都可以拖卡。

BRT有以下好處:
-專用車道及車站,行車時間穩定
-無須鋪設大量鐵軌、供電網絡及信號系統,節省維修成本
-進可攻退可守,必要時可採取混合模式,將車輛駛至普通道路,擴大版圖

參考返報告本身(https://www.hskefts.hk/tc/greentrans-eval.php),BRT放中間用綠色,除了行車時間稍長之外,車站可達性同視覺影響都中等(另兩款係各有高低),造價低而靈活度高,我覺得佢目標係BRT。現代化電車無論是否與輕鐵整合,都係等於複製輕鐵的問題,想做亦可以拗到份報告支持融入輕鐵,睇落唔似係佢心水。
kei_hk 發表於 2020-9-8 10:56 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2020-9-8 10:31

既然輕鐵多年來為人詬病(成日放風話唔想做),我估可能整BRT ...

在減排的大氣候下﹐除非電動巴士短期內有突破性的大改進 (電力供應 及 續航力)﹐否則要 "谷" 電動化的鐵路﹐真係易如反掌。

leochill 發表於 2020-9-8 14:40 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-9-8 10:31

既然輕鐵多年來為人詬病(成日放風話唔想做),我估可能整BRT ...

你講嘅BRT 好處都成立嘅, 但以香港嘅運輸政策往績, 好難相信佢會將一條BRT 經營好, 好易就被巴士公司或居民嘅要求搞到四不像, 例如:
要求深入區內本來無規劃專用車道嘅地方, 導致主線班次減少
使用非電動甚至非混動巴士, 例如將區外路線都引入巴士專用車道內行駛

再者, BRT 系統係可能會向外伸延, 進入甚至取代現有輕鐵系統, 例如將現有輕鐵專用道改為巴士/ 輕鐵混行車道 (BRT巴士都可以做高地台), 甚至係巴士專用道 (以現有輕鐵路闊加導向輪或者可以解決巴士闊度問題), 呢件事是好是壞我保持中性先, 但我意思係唔可以睇少BRT 嘅威力

JC3987 發表於 2020-9-8 19:27 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-9-8 10:56
在減排的大氣候下﹐除非電動巴士短期內有突破性的大改進 (電力供應 及 續航力)﹐否則要 "谷" 電動化的鐵 ...

BRT系統可以喺車站月台設充電設施,用電容巴士埋站期間充電,已經完滿解決續航力問題啦。

就算用現代化電車一樣可以用電容車(埋站充電),不用沿路設架空供電線。
高雄輕軌就係咁。
kmb_680 發表於 2020-9-9 22:01 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2020-9-6 22:48
唔贊成新界再有任何逼出市區返工既睡城發展,起乜交通都無用,都係得個爆字。
洪水橋商業區註定失敗。即使 ...

其實石門, 科學園都唔少寫字樓, 雖然冇市區咁多但都唔少人返工

barking 發表於 2020-9-9 22:34 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2020-9-8 03:35

好多人特登揀頌富站、杯渡、屯門站上落車,高架站連帶高架社區設施有吸引力。屯市站已衰落。
現今社區路面擠逼,社區hub行人路全天橋化大勢所趨。