hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議87D不經濱景第一城及281A/81C重組
開啟左側

建議87D不經濱景第一城及281A/81C重組

樓主| 2076 發表於 2020-9-14 10:52 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-9-11 22:59
樓主沙田區拆法同我幾似,我心目中做法都係由 281A 拆一條城河東青沙尖咀特快

但問題係 87D 飛起亞公角濱 ...

城河東青沙線個人認為240X冇乜可能全日,所以用城河東<->尖沙咀線做係合理至於城河東上青沙個人認為一定係顯田入做到最多客又唔慢,上沙瀝落紅梅谷唔見得快過直行大涌橋路 (見240X),過河行大埔公路就更不可取,塞車問題嚴重

至於81C在大圍的價值方面,到底287X+282X的組合,有冇可能取代到成條81C在大圍的存在? 可以的話就寧願倒車加密282X/87C/87D都唔想開由富安開車的81C。
如果不可以的話,都係偏向81C搬去駿洋邨搵新客,照收$8.9,反正火炭宜家一條油旺線都冇,唔太想佢擺返喺富安花園。

班次果度計下數,282X我諗住同280X開相同班次,87D減少少班,87C就加到大約281A班次水平,剩返的車數有剩就倒返落87C/D算數,或者順便比九巴收一兩架車。

尖沙咀青沙特快行法方面,現時260X/280X/287D的行法同樣不理想。
260X塞上海街,280X被改道,287D塞亞皆老街左轉。

如果想尖沙咀客快,站位又方便,彌敦道南行轉去九龍公園徑走係不二之選。
280X+282X兩條青沙尖沙咀線一樣站位,更加可以吸引到乘客去等,所以280X同282X往沙田方向一定要同站位。

另外係想知道281A線會唔會有啲重組的空間,廣源出太子與其兜一城,直出大老山落太子道東會快過281A唔少,諗緊會唔會廣源村巴化281A,順手食埋82X佢。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2020-9-14 11:04 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-9-12 02:44
講尖咀特快,
最尾又係去返「彌敦道 vs 九龍公園徑」問題。

尖咀特快,其實彌敦道同九龍公園徑係可以兼得,參考我建議280X同282X的走線,尖東康宏開車,經佐敦道轉左去彌敦道南行。

青沙尖沙咀沙田特快,個人認為唔應該做尖東一帶,大大條屯馬線喺度搶客,並不適宜硬碰硬,反而做彌敦道南行,轉去九龍公園徑,避開尖東站會更可取。

既然漆咸道都要乘客南行等車,點解唔叫乘客去彌敦道南行等車? 加上九龍公園徑出,中間道、九龍公園徑,以及中港城一帶返沙田係有車程上的絕對優勢。
食盡廣東道客其實唔會太差,聖安德烈堂同金馬倫道站位又就腳,對比叫乘客行去漆咸道南,分分鐘佢地行到去,都落左去搭屯馬線了。
215X的情況同280X/282X係差好遠,至少屯馬線不能直達九龍東商業區,但屯馬線返沙田競爭力大好多。

計過下時間,280X走線 VS 彌敦道南行+九龍公園徑 走線,大約喺柯士甸道打和,所以最旺的金馬倫道/中間道站,向南走一定快過向北走。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2020-9-14 11:13 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-9-12 14:45
老問題
如果小瀝源係碌到大圍先上青沙既
邊個會搭佢上青沙轉車?

問題係城河東上青沙,基本上直行大涌橋路係最唔受交通情況影響,240X都係顯田/文化博物館出。如果城河東青沙線唔係去尖沙咀而要碌晒成條大涌橋路,當然不能接受,因為行沙田路上獅隧好多時會快,變相冇快過,但尖沙咀的情況係唔同。
一來青沙落尖沙咀本身係快,公路段夠長,二來282X唔係想主打小瀝源上青沙,而係主打富豪/沙田圍上青沙+尖沙咀上青沙。

281A本身要入太子旺角,車程唔穩陣,相反,282X係青沙直落尖沙咀,飛公路其實觀感唔差。小瀝源其實基本上比乜野佢地都係焗搭,第一城就本身281A碌落尖沙咀都係慢過屯馬線,倒不如用282X搵新客好過,又唔見得282X會慢過281A到尖沙咀。

其實重點係282X會唔會慢過281A到尖沙咀,如果282X做到至少一樣速度到尖沙咀,一定唔會差過281A的尖沙咀客量。
更何況282X好大機會快過281A 10分鐘到尖沙咀。

抗議962B重組
還我962全日服務
mopdat 發表於 2020-9-20 19:56 | 顯示全部樓層

280X回程可以加士居道左轉彌敦道?同埋係彌敦道停5個站咁多?
在你走的那個晚上
流星☆雨 發表於 2020-9-20 22:06 | 顯示全部樓層
繁時專攻尖西返放工客其實無壞,理應夠客行九公徑走人

但係過左放工時間都係行返彌敦道中郵走啦

反而第日中九龍幹線完工之後,271X 280X呢啲路線好應該改行新填地街轉出窩打老道走,避左甘肅街燈陣
趕客路上 理_得你
 樓主| 2076 發表於 2020-9-21 10:39 | 顯示全部樓層
mopdat 發表於 2020-9-20 19:56
280X回程可以加士居道左轉彌敦道?同埋係彌敦道停5個站咁多?

北海街

競爭大建議多啲站位吸番堆彌敦道客,尖沙咀來說,站位就腳好重要
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2020-9-21 10:40 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-9-20 22:06
繁時專攻尖西返放工客其實無壞,理應夠客行九公徑走人

但係過左放工時間都係行返彌敦道中郵走啦

就係唔想行甘肅街燈陣,係超唔順燈,加上週六日的日間果欄塞車,所以先建議彌敦道逆走接九龍公園徑

新填地街日間萬萬行不得

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
流星☆雨 + 10 就係唔想行甘肅街燈陣

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
流星☆雨 發表於 2020-9-21 12:24 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-21 10:40
就係唔想行甘肅街燈陣,係超唔順燈,加上週六日的日間果欄塞車,所以先建議彌敦道逆走接九龍公園徑

新填 ...

不過做循環線會脫班問題點都大過甘肅街燈陣+中九龍幹線改道

286X咁短都成日甩

與其搞到又逆走又無定向班次,倒不如乖乖地行返彌敦道北行

趕客路上 理_得你
 樓主| 2076 發表於 2020-9-21 12:28 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-9-21 12:24
不過做循環線會脫班問題點都大過甘肅街燈陣+中九龍幹線改道

286X咁短都成日甩

282X其實可以唔循環,簡單地同280X一樣放尖沙咀東,回程按建議的280X走線即可。(尖沙咀東->加士居道->彌敦道南行->九龍公園徑)
當然,這樣做就需要多一部用車。

論脫班,286X,287X都一直係咁,佢地行走的路段 (深水埗、佐敦道),其實只係同282X的柯士甸道 同一水平。
抗議962B重組
還我962全日服務
Waiyin12 發表於 2020-9-21 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-9-14 10:52
城河東青沙線個人認為240X冇乜可能全日,所以用城河東尖沙咀線做係合理至於城河東上青沙個人認為一定係顯 ...

個人唔睇死240X全日唔到

- 唔似得尖沙咀線,屯馬線全通對沙田葵涌線近乎零影響
- 只要240X全日同72拉去美孚(上過RPP)同步進行,86可以縮去深水埗,順手upgrade 86班客去72 / 240X
- 東北葵未有全日沙田線,240X可以拉上去
- 249X淨做青衣都全日到,240X做到更多全日位(葵興、葵芳、美孚荔枝角刷邊),開全日30應該唔難