hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 工聯會新巴分會主任回應新巴響咹被捕事件 ...
開啟左側

[報刊新聞] 工聯會新巴分會主任回應新巴響咹被捕事件

RH7685 發表於 2020-9-10 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層

AdagioEG 發表於 2020-9-10 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2020-9-10 14:54 | 顯示全部樓層
1314 發表於 2020-9-10 13:30
我只係由另一角度去睇件事,
人一黃就只會從單一角度去睇件事,唔識得換位思考
...

嗰個唔係「角度」,只係你自己腦海入面既平衡時空。請你唔好侮辱多角度思考呢個概念。因為你所講既嗰個情境,根本就無發生過:未試過有巴士以時速30公里接近示威者,更沒有巴士司機被圍毆。
你自己要ff可以係匿係你屋企個廁所慢慢ff飽佢,唔需要走上黎擾亂討論。如果呢個係你所謂既角度,咁我可以將公安、解放軍、美軍、英軍、ISIS無限個可能放入去呢個情境再無限加以幻想。

MCMoore 發表於 2020-9-10 15:49 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-9-10 13:23
A字頭同古生到而家仲唔入嚟護航

真係好失望

你咪話,A字頭同估生正常過呢啲好多,點都叫做對交通有自己嘅觀點。呢啲真係淨識見到政治話題就出來吠
PoohPoohJoe 發表於 2020-9-10 17:41 | 顯示全部樓層
巴士司機響HORN提示
行30KM/H都叫太接近人群
之後要告危險駕駛

我地換個角度思考

個的士司機一早見到成條路都係人
仲故意係人堆中間駛入
巴士司機唔係駛入警察堆中間都危駕
咁的士司機點解有得撤控既?

我地又再換個角度思考
假設個堆係「黃屍」
請問司機會有咩後果?
俾人講粗口?俾盡你,俾人圍毆啦
請問係咪大條道理可以報警搵人出黎告傷害他人身體?
而家換番個角度去睇
就算司機無做錯
警察亂拉完人放番有無後果?
有無警察會俾人告?

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +10 收起 理由
ATENU135 + 2 + 10 真正多角度思考
cwsj2003 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

TR1614 發表於 2020-9-10 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層
1314 發表於 2020-9-10 13:56
係呀, 我同肥仔黎一樣都收左美國$

咦?有人親口承認勾結外國勢力喎~你已觸犯国安法   :lol
Btw工賊會唔譴責個車長係暴徒已經偷笑啦
kmb71k 發表於 2020-9-10 20:50 | 顯示全部樓層

1314 發表於 2020-9-10 13:50
如果呢次個司機,向住果班駛近同響咹的人係你們手足, 你們又會對個司機有咩感覺?
...

原來手足有POPO既職能
手足可以拘捕車長

真係長知識了

以上回應,是否可行?是否合適?
cwsj2003 發表於 2020-9-10 21:01 | 顯示全部樓層
呢啲工會分會主任仲有冇揸巴士?
三十公里好危險會撞死人的話咁佢唔好揸過三十公里,我一定投訴佢
Mueller 發表於 2020-9-10 23:47 | 顯示全部樓層
唔好討論架巴士當時時速係幾多先, 著眼點應該係當時時速喺路面情況嚟講安唔安全.

如果個司機真係好似警方所講好危險駕駛, 新巴官方應該會交代返話個司機駕駛態度有問題停佢職之類.

但係依家新巴官方應該已經睇哂車cam同黑盒紀錄, 新巴官方並冇提及個司機當時駕駛態度有問題, 而且有報導話新巴官方會等待車長心情平復後安排佢復工, 睇嚟個司機當時應該並唔係好似警方所講危險駕駛.

不過黨衛隊都唔係第一日亂咁拉人架啦, 喺共產黨治下ge香港, 同共產黨作對, 佢就要搞你, 話之你合法定唔合法. 我愛中華文化我係中國人但我喺街度同人講共產黨出賣中國人都會俾人拉架啦係咪?

講真, 咩維護國家安全呀? 共產黨江澤民上世紀90年代同俄佬簽邊界條約, 唔再向俄國追討外東北同其他百幾年前沙俄從大清搶走ge土地, 唔算係分裂國家咩? 點解特區官員唔鬧呢啲人分裂國家?

1929年中共發起 "武裝保衛蘇聯", 支持外國勢力蘇聯打我地中國人, 點解特區政府唔就住呢件事出下聲?

咁強調國家安全重要性, 又話啲年青人唔熟國家歷史, 就要講多啲歷史事件俾佢地知ma.
eternalflame 發表於 2020-9-10 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2020-9-10 23:47
唔好討論架巴士當時時速係幾多先, 著眼點應該係當時時速喺路面情況嚟講安唔安全.

如果個司機真係好似警方 ...

危駕入唔到
士把拿入唔到
宜家搵條老不入佢