hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港島綫延至小西灣新建議
開啟左側

港島綫延至小西灣新建議

nwfb1001 發表於 2020-9-15 10:25 | 顯示全部樓層

小西灣仲有咩地俾地產公司發展「順便」起路軌?
塊地仲要夠大可以支持數以百億計嘅鐵路建築成本,就算拆咗小西灣運動場都未必夠
nwfb1001 發表於 2020-9-15 10:31 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-9-14 23:37
怡盛里臨時休憩處可作大型物業發展。港島綫西延情況仲差,冇任何新物業發展補貼,人口亦唔多,其中一站更 ...

上環站本身就係地底,柴灣站係高架站點樣高架完再落返地底都唔係問題?

仲有,當年小西灣喺英治政府年代已經發展,連有遠見嘅政府評估過都唔起就知難度有幾大
Quanta 發表於 2020-9-15 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
完全唔合成本效益。起完鐵cut你堆8P 8X 788 789仲大鑊
EvilKo 發表於 2020-9-15 11:44 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-9-14 23:45
如真係要預留將來可能延至將軍澳137區,小西灣站需改設喺富怡道地底 (列車穿過小西灣邨瑞強與瑞富樓之間 ...

以香港鐵路嘅起法,多數只會由康城拉到去佛堂澳做總站就算,唔會再過海
終將軍澳區、港島東商業區同柴小人流比較單向,駁成環狀效益唔大

比著係深圳,就分分鐘同你爆埋落去小西灣、石澳甚至赤柱然後港島線東延小西灣
人地唔講效益只求GDP

E500facelift 發表於 2020-9-15 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-9-15 11:09
完全唔合成本效益。起完鐵cut你堆8P 8X 788 789仲大鑊

小西灣有巴士就夠la,當然個別路線既服務質素要改善下,但鐵路就唔需要了
1005 發表於 2020-9-15 13:22 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2020-9-15 10:25
小西灣仲有咩地俾地產公司發展「順便」起路軌?
塊地仲要夠大可以支持數以百億計嘅鐵路建築成本,就算拆咗小 ...

其實有架
福建中學同培僑小學中間有塊好細嘅地

應該可以起一個出口嘅
起樓嘅真係唔駛諗

作為小西灣住嘅我
要再同各位外區嘅人
與及當區區議員講

我唔需要小西灣有地鐵
單單係車錢已經係跟巴士無得比
我假設小西灣收費基準跟柴灣站
坐788出中環跟坐地鐵嘅價錢已有一定差距
仲要無位坐,真係你坐埋我嗰份

除非係直接過海去康城
咁樣反而有得諗
如是者我唔介意你取消694
快樂有時,唯有Timely
 樓主| newlife 發表於 2020-9-15 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層

1005 發表於 2020-9-15 13:22
其實有架
福建中學同培僑小學中間有塊好細嘅地

巴士有多種無法解決嘅嚴重缺陷!容易受路面突發情況或工程影響引致大塞車,除行程受阻外,如上班時經常因塞車而遲到,有被公司解僱風險!除此之外,亦有撞車導致自身嚴重受傷甚至死亡危險!2003年屯門公路九巴墮橋21死20傷、2018年大埔公路九巴翻車19死65傷、1973年羌山道嶼巴墮崖17死23傷均已證明搭巴士的確存在一定程度致命威脅,即使港島區亦曾發生多宗巴士嚴重車禍:1984年跑馬地中巴撞人群6死8傷、1998年灣仔城巴翻車5死58傷、1979年北角中巴撞人群5死46傷、2012年筲箕灣新巴撞的士3死57傷等!真的不希望再有任何人不幸地成為巴士亡魂。再者,巴士繁忙時間未必有位坐,一旦拍咗咭先發現要企足全程方知恨已晚 (因巴士扶手唔多,而且會突然煞車及行車時好明顯較重鐵顛簸,對站立乘客而言非常不利)!

相反,單憑港鐵 (計埋九鐵英段) 自1931年馬料水火車出軌引致12死後,再冇發生鐵路失事導致乘客死亡事件 (跳軌自殺不計) 嘅絕佳良好記錄 (甚至超越香港航空紀錄,因1940至60年代,本港境內曾屢次發生引致幾十人喪生嘅嚴重空難!),就足以解釋點解要盡量搭港鐵、少啲搭巴士!起咗港鐵站,你可選擇搭定唔搭,但唔係未起就盲目反對,一旦路面大塞車而你又趕時間方知港鐵重要!港鐵唔係儍,如果通車後發現因貴過巴士而客量不足,佢唔會考慮減價或提供多啲優惠搶客?
charlesli0104 發表於 2020-9-15 17:54 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-9-15 17:39
巴士有多種無法解決嘅嚴重缺陷!容易受路面突發情況或工程影響引致大塞車,除行程受阻外,如上班時經常因 ...

哇如果巴士咁危險,全港起碼成百萬人,住係咩小西灣、土瓜灣、大浪灣冇地鐵cover嘅地方咁咪唔使出街添啦
學某人話齋:『驚就唔好出街啦』
btw用同樣邏輯,地鐵都有好多缺陷,地鐵一樣冇位坐,信號故障一樣會行車受阻,出軌隨時都會有受傷個案,咁地鐵安唔安全?

樓主| newlife 發表於 2020-9-15 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2020-9-15 10:31
上環站本身就係地底,柴灣站係高架站點樣高架完再落返地底都唔係問題?

仲有,當年小西灣喺英治政府年代 ...

柴灣站雖然係高架,但都要經過砵甸乍山先去到小西灣,有足夠空間走落地底,情況如九龍灣入山後落地底去彩虹一樣。柴灣站通車時小西灣尚未發展,英治結束時小西灣仲發展緊 (藍灣半島未起,部份居屋才剛入伙或準備入伙,當時未有強烈交通訴求),馬鞍山同將軍澳都唔係一開發就有港鐵。
 樓主| newlife 發表於 2020-9-15 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層

charlesli0104 發表於 2020-9-15 17:54
哇如果巴士咁危險,全港起碼成百萬人,住係咩小西灣、土瓜灣、大浪灣冇地鐵cover嘅地方咁咪唔使出街添啦
...

搭鐵起碼可以基本排除乘客死亡風險,亦肯定較巴士等交通安全得多,同埋鐵路信號故障肯定較路面塞車出現次數少!