hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港島綫延至小西灣新建議
開啟左側

港島綫延至小西灣新建議

樓主| newlife 發表於 2020-9-15 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層

BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-9-15 08:14
現實話咗畀你聽:唔做

就算黨鐵個心真係服務市民(明顯唔係),畀多十萬個好心都唔會搞得到地面轉地底再 ...

而家唔做唔等如永不再考慮,正如六、七十年代已有建議港島綫西延同沙中綫,雖然當時冇被採納,但最後都係起咗出嚟。我都鍾意民主自由,但我覺得鐵路同政治應該分開,因交通的確關乎所有人 (無論藍、黃絲) 嘅出行福祉!如果路面大塞車,而黃絲又趕時間會唔會仍然拒搭鐵?社區完全發展先起鐵都有大量先例,觀塘綫、港島綫、馬鞍山綫、將軍澳綫等……
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-9-15 18:42 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-9-15 17:39
巴士有多種無法解決嘅嚴重缺陷!容易受路面突發情況或工程影響引致大塞車,除行程受阻外,如上班時經常因 ...

圖片來源:《巴士的報》《經濟日報》《新假期》《香港01》《852郵報》《AM730》

----------------------------------------------------------------------------------------

以上都係近呢兩年嘅新聞圖片,原本想加埋沙中線紅磡站,不過算啦上面果D望返都仲係咁歷歷在目
師兄你連1973年都攞埋出嚟講,又做咩唔提下早兩日架九巴畀洗街車攔腰撞?
喺香港,講埋D煽情說話係無用嘅,「下一位巴士亡魂」都畀你講埋,都唔會改變到個事實,明白未?

先唔講黨鐵,如果如你所講巴士係咁唔安全,點解而家通街都係巴士?
你引咗幾大單意外,係呀係死傷好多人,但係意外嘅嘢大家都無辦法,要做嘅係點樣預防意外發生,而唔係將意外放大然後強加一D無謂誇大煽情嘅解說落去,見到呢類字眼已經無必要再討論落去,right?
另外,你話巴士幾危險幾危險,咁上面嘅黨鐵呢?
路面有突發情況,咁黨鐵就唔會故障?
巴士有撞車,咁黨鐵就唔會出軌?
有無諗過某日黨鐵一單意外,出嚟嘅死傷係遠超過你啱啱統計嘅數字?

----------------------------------------------------------------------------------------

好,講完D無用嘅說話
唔知點解呢排多咗咁多奇怪嘅理論,搞到自己又要借用返呢D奇怪理論去回應
其實呢D圖同巴士危險論一樣都係對個主題無作用

最後我想講,樓主討論前可唔可以認真諗諗,自己要講果D理由係咪合理
而家唔係考Oral,D「理論」唔洗即刻彈出嚟,當自己喺學校寫議論文咁,諗清諗楚先講,如果唔係真係討論唔到落去
原本呢個主題係一個技術討論,最後變咗hard sell黨鐵,咁點傾?

套用返你嘅話調轉個立場去講
//一旦黨鐵壞車而你又趕時間方知巴士重要// <<<我相信呢句說話多人講過你果句

BTW,回返主題,其實之前講咗,不過可能唔啱聽,我再講多次

所謂小西灣延線,或者任何接駁方案,廿年前已經討論過,黨鐵已經放埋上檯面就係唔會做,咁點解唔接受個現實?又有無諗過點解當初建議完最後都係唔搞?
aaron 發表於 2020-9-15 18:43 | 顯示全部樓層
如果係咁有效益,運房局2014年出RDS2014就唔會Turndown小西灣鐵路線呢個Option。
該區未來仲有無新發展去Justify起鐵路需要?
結論:此Post已完。

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +25 收起 理由
trident322 + 1 + 10 有圖有真相
siupy + 1 + 5 英雄所見略同
BUSMAN伯輋雯 + 1 + 10 此Post已完

查看全部評分

火車遲遲未到站
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-9-15 18:55 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-9-15 18:22
而家唔做唔等如永不再考慮,正如六、七十年代已有建議港島綫西延同沙中綫,雖然當時冇被採納,但最後都係 ...

無人可以保證未來20年、50年後,果一區重新發展而再討論延線嘅可能但現實係,直至2020年嘅情況,甚至預期去到2030年嘅香港發展藍圖,都無再打算延伸到小西灣

無錯,馬鞍山係已發展區,但馬鐵起好之後馬鞍山仲出現好多新發展區出現,同理東九龍、將軍澳都係一直有新發展區,鐵路亦都帶動咗當區發展,呢樣係大家都知嘅事

咁小西灣呢?有邊度仲可以畀佢發展?

*提多次,西港島線係黨鐵履行返港島線未完成嘅部份,唔應該當佢係新線咁看待
cx838 發表於 2020-9-15 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2020-9-15 11:44
以香港鐵路嘅起法,多數只會由康城拉到去佛堂澳做總站就算,唔會再過海
終將軍澳區、港島東商業區同柴小人 ...

康城站係冇可能拉到去137區的,條線終點就係海邊,除非出咗海再繞圈,以車費計根本不附合成本效益。反而過海去杏花邨就有得唸
1005 發表於 2020-9-15 20:50 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-9-15 17:39
巴士有多種無法解決嘅嚴重缺陷!容易受路面突發情況或工程影響引致大塞車,除行程受阻外,如上班時經常因 ...

你對腳生嚟做乜?
無車/塞車咪行路囉

要返工
唔係只得一個方法
我諗我唔係你所想唔識變通嘅人

交通受阻
呢兩年試唔少啦
2018年9月17日,山竹來襲之後第一日
早上嘅小西灣只有82M
返新蒲崗嘅我咪坐出地鐵站落黃大仙囉

2019年11月13日,巴士地鐵全停
紅隧封四日,又係返新蒲崗
結果?嗰朝坐19出北角
轉頭班船落九龍城碼頭
行半個鐘返寫字樓囉

你要返工嘅
即使游水你都會死返去
現今嘅香港人只懂坐地鐵
無Plan B真係好失敗

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +5 收起 理由
nwfb1001 + 5 + 5 現今嘅香港人只懂坐地鐵 無Plan B真係好失.

查看全部評分

快樂有時,唯有Timely
eternalflame 發表於 2020-9-15 20:53 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-9-15 18:22
而家唔做唔等如永不再考慮,正如六、七十年代已有建議港島綫西延同沙中綫,雖然當時冇被採納,但最後都係 ...

可唔可以睇清楚歷史先? 早期系統邊度無被採納?

樓主| newlife 發表於 2020-9-15 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-9-15 18:42
圖片來源:《巴士的報》《經濟日報》《新假期》《香港01》《852郵報》《AM730》

--------------- ...

唔好太激動,冷靜啲,知你好鍾意巴士,連用戶名都同巴士有關。我只係議事論事,如實將相關數據列出來,冇提九巴被洗街車撞擊,係因為嶼巴墮崖明顯嚴重得多,有17死,而前者則零死亡,傷者亦輕傷為主。「下一位亡魂」可能表述商榷,因此已改為「真的不希望再有任何人不幸地成為巴士亡魂」。無疑巴士係所有社會交通嘅重要一環,尤其係仲未有地鐵嘅地方,但並唔係所有地區嘅巴士都好似香港較為惡劣嘅傷亡紀錄,雖然有啲會較本港更嚴重,如南美、印度及巴基斯坦等,但亦有不少地方幾乎冇任何致死個案,包括澳門、台灣、新加坡、北歐及加拿大等。如果香港某巴士機構配合政權打壓示威者,黃絲會唔會話佢「黨巴」?無需硬銷港鐵,只將鐵路同路面交通所有好處與壞處羅列去客觀公正比較,然後就可得出究竟係邊樣較優勝,由用者平衡利弊後自行決定用邊樣多啲。港鐵除有機會故障及出軌 (因有列車自動煞車系統,所以基本排除重鐵撞車可能) 外,壞處仲包括經常要轉綫、部份地底車站離地面較遠致上落不便、除機場快綫及輕鐵外只有對頭位,陌生人互望尷尬或唔係自己鍾意嘅性別望自己時感到討厭等。巴士亦並非一無是處,除下層後排座位外,其餘均唔係對頭位,保障乘客私隱;巴士大多能做到點到點,轉車較少;上層座椅可調較冷氣大細及角度;巴士有免費Wi-fi甚至部份新車有USB手機叉電等優點。因此,社會有「五大訴求、缺一不可」嘅要求,交通亦存在「兩大交通 、缺一不可」嘅實際需要!早前我已提及建議物業發展設喺柴灣怡盛里臨時休憩處,要發展小西灣除非填海,而政府早前建議發展將軍澳137區,亦提供誘因興建小西灣延綫以便進一步伸延過海。起西鐵時同樣冇規劃過要延長至屯門碼頭,現時因決定16區設站兼發展上蓋,才落實南延綫計劃!
marcowong1011 發表於 2020-9-15 22:15 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-9-15 21:53
唔好太激動,冷靜啲。我只係議事論事,如實將相關數據列出來,冇提九巴被洗街車撞擊,係因為嶼巴墮崖明顯 ...
起西鐵時同樣冇規劃過要延長至屯門碼頭 (最初版本更只建議總站設喺兆康!),現時因決定16區設站兼發展上蓋,才落實南延綫計劃!
西鐵當初係元朗天水圍, TMS 唔係因為A16 先落實, 基本fact check 都冇做過
 樓主| newlife 發表於 2020-9-15 22:24 | 顯示全部樓層

marcowong1011 發表於 2020-9-15 22:15
西鐵當初係元朗天水圍, TMS 唔係因為A16 先落實, 基本fact check 都冇做過
...

最早建議 (1970年代) 的確包括屯門,維基都有寫,到1996年方案先至建議由天水圍去深水埗。屯碼冇位起私樓,南延綫冇16區物業發展補貼成本起嚟做乜!