hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港島綫延至小西灣新建議
開啟左側

港島綫延至小西灣新建議

樓主| newlife 發表於 2020-10-3 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-10-3 10:56
政府係鐵路發展策略2014講明擱置興建小西灣支線

三個最可行既方案唔係衰噪音、景觀、填海、拆現行建築物就 ...

如果好似葵興至葵芳段全罩式,何來噪音!
 樓主| newlife 發表於 2020-10-3 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2020-10-3 12:48
怡盛里起樓只係你一商情願嘅諗法,屯門南延線即使唔包16區,服務範圍同人口比小西灣爭幾遠?

政府一向都 ...

顯徑一帶僅得3萬人口,遠低於重鐵站設站要有5萬人口要求,都俾個站佢,唔係順路就一定要俾站,可轉巴士去就近重鐵站(按另一用户所說);相反,小西灣人口高達8萬人,原來就冇資格直接享用鐵路服務!根本本末倒置,以後可以取消設站要求了。
cky 發表於 2020-10-4 00:19 | 顯示全部樓層
顯徑點都算係沿線上設站
以樓主的想法,小西灣係要起過條新線
不論延長現有的、還是起一條新支線
甚至係為咗要有鐵而提出將興華廣場同環翠邨部份樓宇拆去
為 8 萬人而犠牲附近居民又係咪講得通?
還發晦氣要求取消其他區的站?

欣澳站真正出站應該仲少過顯徑, 又唔拎佢嚟講?

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

brianso198 發表於 2020-10-4 00:22 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-10-3 13:15
如果好似葵興至葵芳段全罩式,何來噪音!

你覺得起完之後會唔會有景觀問題?

而且係現有有樓既地方起地鐵從來都有好多不同野需要克服,
以而家環境做工程條數都係返哂度,
華富夠講左好多年地鐵, 最後咪一樣要等佢重建先可能起...

政府講到明唔起就唔起...
 樓主| newlife 發表於 2020-10-4 04:08 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2020-10-4 00:19
顯徑點都算係沿線上設站
以樓主的想法,小西灣係要起過條新線
不論延長現有的、還是起一條新支線

我係建議將興華廣場東南一小部份拆去,唔係成個商場,而且從冇話需要拆環翠邨任何樓宇。我只係打個比喻,某用戶指有接駁巴士去柴灣站所以唔需要小西灣延綫,咁我咪指好多地方其實都有接駁巴士去就近重鐵站喎,但港鐵仍然決定斥巨資興建延綫,造成不公現象,以純粹講吓笑口吻問佢以佢嘅接駁巴士論,係咪代表要煞停相關延綫工程而已,絕非發晦氣,切勿上綱上線,本人係絕對反對取消任何已落實之新鐵路工程。愉景灣人口兩萬,大多利用欣澳站接駁,但欣澳未來可能填海新增大量人口,即使冇任何居民用欣澳站,亦需提供接駁迪士尼功能。如果政府真係從來唔想起小西灣延綫,就應該興建青年廣場之前拆除盡頭路軌,而唔係喺大廈留個大咕窿 (圖),非常突兀,達一定長度嘅越位路軌唔係必要,烏溪沙、寶琳及海怡半島站就係一例。
31061689 發表於 2020-10-5 02:37 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-10-4 04:08
我係建議將興華廣場東南一小部份拆去,唔係成個商場,而且從冇話需要拆環翠邨任何樓宇。我只係打個比喻, ...

留位既就一定要起新綫咩?邊個話架?嗰幾個站後面唔可以係做緩衝區咩?況且政府幾時講過落實會起小西灣站,上次只係問大家會點起,冇話"落實"兩個字
hokachung 發表於 2020-10-5 04:16 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-10-4 04:08
我係建議將興華廣場東南一小部份拆去,唔係成個商場,而且從冇話需要拆環翠邨任何樓宇。我只係打個比喻, ...

你舉嘅例子正正係證明咗你嘅論點係錯嘅
鳥溪沙站嘅越位路軌就係因為馬鞍山綫4卡車改成屯馬綫8卡車而要延長
你嗰幅相係延長之前影嘅,宜家已經唔同曬
唔信你去Google Maps比較下2011年同宜家個街景
https://goo.gl/maps/r7kfGx2pQXQqX6aR7
至於南港島綫只係行3卡車,完全無得同港島綫行8卡車比
 樓主| newlife 發表於 2020-10-5 04:19 | 顯示全部樓層
31061689 發表於 2020-10-5 02:37
留位既就一定要起新綫咩?邊個話架?嗰幾個站後面唔可以係做緩衝區咩?況且政府幾時講過落實會起小西灣站,上 ...

大廈留空位俾鐵路過唔代表一定會起延綫,但可反映政府其實並未排除將來可能有呢個可能性,否則大廈動工前早就斬釘截鐵拆去越位路軌,要知道拆商場一小部份簡單過將整幢大廈拆卸。你究竟知唔知我想講咩架?嗰幾站盡頭係有緩衝區(而且係總站必須要有,問題係長與短,不然點保障列車萬一失控高速埋站嘅安全煞停問題?,但我嘅意思係柴灣站越位軌道明顯較呢幾站長得多,如果喺確定唔起延綫嘅情況下係咪有需要繼續保留咁長,以致新建大廈留下根本永遠唔會有列車經過嘅假窿鐵路橋!政府係冇應承過會起延綫,但亦冇用上「永遠」唔會再重新考慮起嘅字眼呢!
 樓主| newlife 發表於 2020-10-5 04:25 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-10-5 04:16
你舉嘅例子正正係證明咗你嘅論點係錯嘅
鳥溪沙站嘅越位路軌就係因為馬鞍山綫4卡車改成屯馬綫8卡車而要延 ...

幅相喺網上搵,唔係我影,即使現時已延長,仍然係短,唔足以俾列車越位停泊。將軍澳綫唔係3卡車,但寶琳站緩衝路軌仍然偏短!

hokachung 發表於 2020-10-5 04:43 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-10-5 04:25
幅相喺網上搵,唔係我影,即使現時已延長,仍然係短,唔足以俾列車越位停泊。
...

越位路軌嘅設計有長有短,直接影響嘅係列車埋站速度限制,泊唔泊到車係其次
畀多個例子你,東涌站越位路軌非常短,所以東涌綫列車要收到好慢入站
只係東涌站最密都係4分鐘一班車,所以上述基建限制並未影響日常運作
純粹延長越位路軌嘅工程都唔係第一次,中環第三期填海工程就係包括延長機場鐵路越位隧道令東涌綫同機場快綫可以提高入站速度