hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃灣往港島東路線建議方向
開啟左側

荃灣往港島東路線建議方向

Anonymous 發表於 2020-9-16 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2020-9-15 15:56
問題係 B2 板而家就係講緊 930X 非繁客量唔夠客,
唔夠客嘅時候就要諗辦法幫佢增客 … ...

如果你話唔做西隧轉車客嘅話,fine

但係沿途啲流水有咁多替代品,點解仲要抽資源做多條?
kay 發表於 2020-9-16 11:05 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-9-16 10:38

但係沿途啲流水有咁多替代品,點解仲要抽資源做多條? ...

樓主對客量有保留
不過,930X同934問題
的確係亂局
合返做一條
理論上都夠客

但到時灣景要坐半個鐘車上公路
依家係爽但非繁無客

愉景亦唔見得好多人行去搭934過海

其實依家新巴係咁谷18X
930X去上環都係30分鐘內既事
龍德街上車隨時15分鐘就到
埋單計都係1個鐘行程
如果連轉乘18X都谷唔起
的確呢個TOPIC唔會有爭議性

798開得成,本身都係好多人出觀塘轉車
九巴根本唔會想開直車,因為無賺多到

930X轉18X收你25.4
如果投到條線係17-20蚊
巴士公司其實倒蝕左

962C本身都22.7,但962C服務時間以外,兩程收28.4

正正就係呢5-6蚊,新城應該唔會比自己堆C線全日
除非九巴首先提出開全日線
世界很簡單 人類很複雜
Anonymous 發表於 2020-9-16 12:18 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-16 11:05
樓主對客量有保留
的確係亂局

錢只要唔貴過原價都會照轉,問題唔大

問題只係想來回都唔經中上環灣北直去北角/西隧口。
qunow 發表於 2020-9-16 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-9-15 16:18
不如咁講,如果未來荃灣東區線淨係做柴小嘅話,
經埋城隧入沙市再行大隧東隧過海會即時食多好多潛在客源,
...

當條線做緊柴灣,經觀塘同龍翔道可以做埋往返成個九龍東
冇錯沙田+大老山隧道係做到成個新界東,但客量而言明顯九龍東>新界東
至於經城隧做埋新界西?新界西北吸引力不及西隧線,講荃葵青區嘅話,290做唔到兼且城隧快過930/930X/東涌線嘅區域有幾多?
qunow 發表於 2020-9-16 15:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-9-16 10:38

但係沿途啲流水有咁多替代品,點解仲要抽資源做多條? ...

東區東部冇去黃大仙區替代品
觀塘道往東區東部只有606並不足夠
Ricky403 發表於 2020-9-16 23:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-15 22:23
少少好奇
樓主係荃灣友

搵九巴做東北葵長沙灣西隧港島東,會抹殺將來102P拆/改902可能
如果唔要任何聯營線/招標線,呢個可以係solution之一
不過九巴未必咁配合,西站港島東都招標,證明佢想踩番入930/X地頭
再重申,九巴做大936只係因為銅鑼灣,實際上做葵涌顯然係用A30或935走線最理想
.
Ricky403 發表於 2020-9-16 23:18 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-9-16 11:05
樓主對客量有保留
的確係亂局

轉18X兩程$25.4同直達$17-20.2,爭太遠,冇參考價值
況且荃葵青出發咁樣搭同鐵路一樣轉一次車,但貴過人地ex-M站上車六成
新城想廢物利用18X所以咁改,呢個係最縮骨做法
咁樣做就預咗放棄相當部分客源,顯然冇得代表荃葵來往港島東有幾多客
.
Anonymous 發表於 2020-9-17 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-9-16 15:04
東區東部冇去黃大仙區替代品
觀塘道往東區東部只有606並不足夠

咁不如開條黃大仙去東區線就算,反而宜家東隧車去到觀塘仲轉到荃葵車。貪快嘅會保鐵/直接坐788去中環
qunow 發表於 2020-9-17 02:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-9-17 00:55
咁不如開條黃大仙去東區線就算,反而宜家東隧車去到觀塘仲轉到荃葵車。貪快嘅會保鐵/直接坐788去中環 ...

問題在於黃大仙至東區東部冇乜新發展,在運輸署和巴士公司政策下開唔到新線
而且成個東區得671 606入到觀塘市中心,又慢又少班次,點用嚟轉車?
kay 發表於 2020-9-17 08:37 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-16 23:14
搵九巴做東北葵長沙灣西隧港島東,會抹殺將來102P拆/改902可能
如果唔要任何聯營線/招標線,呢個可以係sol ...

936一線做晒好處係唔駛為某D孤島額外開新線
不過唔駛去石圍角,梨木樹都OK

點解咁堅持936行法
因為新界出港島基本上係居民意願
兜齊所有住宅區亦係天經地義

港島人本身對過海線無強烈意願就真
好似373A,當年北區自己獨唱戲
港島人一句聲都無出過
咪搞咁多年
948都係,只有青衣獨唱

最後開全日線,港島人表面睇一部車都無貢獻過
世界很簡單 人類很複雜