hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃灣往港島東路線建議方向
返回列表 發新帖
開啟左側

荃灣往港島東路線建議方向

kay 發表於 2020-9-17 08:44 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-16 23:18
轉18X兩程$25.4同直達$17-20.2,爭太遠,冇參考價值
況且荃葵青出發咁樣搭同鐵路一樣轉一次車,但貴過人 ...

咁930/930X本身都貴過鐵
但都有堆人幫趁
性價比係一個學問
平靚正係好,但好野唔會平比你亦係真

點解以前紅VAN咁受歡迎,貴都有人搭
因為真係快LOR,TIME IS MONEY

新城盤數蝕,呢D錢都好難同你減

如果收貴左都有人搭,無必要減價
收貴左無人搭,咪死死氣減價
一開始比個好OFFER人,就返唔到轉頭

不過尋日睇過ETA
930X同18X班次的確有D唔夾
20分一班時段,理論上要係港澳碼頭等多過10分鐘
但當930X塞一塞,或者18X跑快左D
個差距應該無咁明顯
當然930X跑快左,18X係西區塞耐左就唔多好
世界很簡單 人類很複雜
Ricky403 發表於 2020-9-17 11:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-17 08:37
936一線做晒好處係唔駛為某D孤島額外開新線
不過唔駛去石圍角,梨木樹都OK

直到而家,葵涌都係比較支持935/A30行法
有得上三幹橋面,加上直達葵芳,觀感上快好多
如果out咗象石,覆蓋唔會差過936

得石籬會比較接受936去程行法
回程兜海盈、興華街、葵涌道都趕哂佢地走

況且,如果九巴有足夠信心投到
應該唔介意順手行埋興芳路招標搶埋930葵興芳客
.
Ricky403 發表於 2020-9-17 12:03 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-17 08:44
咁930/930X本身都貴過鐵
但都有堆人幫趁
性價比係一個學問

用18X玩轉乘,淨係自己嘅班次都輸幾廿條街
齋計行車時間,淨係落一落上環梗係都快,不過兩程車都要等就冇哂優勢
乘客角度諗,貴得黎又要人喺街等,有幾吸引?
假如乘客唔當18X轉乘係first choice,幾落力研究呢個轉乘都無意思

用紅小黎類比無意思,紅小自己本身都一程唔駛轉
而且有名氣嘅站頭,全部容乜易上滿16/19個,甚至人等車
18X轉乘唔係咁嘅模式運作,冇得畀你咁論證

城隧轉乘/屯公轉乘競爭弱,所以做得起
18X轉乘淨係自家公司都有722中環轉乘代替,更加唔好講鐵路
.
kay 發表於 2020-9-17 13:34 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-17 12:03
用18X玩轉乘,淨係自己嘅班次都輸幾廿條街
齋計行車時間,淨係落一落上環梗係都快,不過兩程車都要等就冇 ...

所以我第一篇文回樓主
認為係就係,唔需要顧慮咁多野

10個荃灣人有10個認為有需要去東區
就算無論據都會尊重
但10個有1個唔認為就另一回事

不過18X明顯係個局
爛方案都有人支持既話
支持班友就會得到佢地想要結果

依家唔係得荃葵想要線
要既話區區都想要

含淚支持定將個機會交比其他區
就睇各區造化