hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【應對屯馬線】慈雲山/11K/21路線重組 ...
開啟左側

【應對屯馬線】慈雲山/11K/21路線重組

天空之神 發表於 2020-9-21 22:22 | 顯示全部樓層

其實應該 3B 11 合併,由紅磡道經紅磡繞道,九龍公園徑往九龍站
來回取消黃大仙總站及鑽石山站
* 但 5 仔當年加左價,就唔好縮短減價鳥

另外 5P 併入 5X 改為鳳凰快車出尖沙咀
並抽 5C 車,新 5X 全日 15-20 分鐘一班

203E 直接改為 203X
詳見小弟 F1 版相關文章http://www17.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1168290-1-1.html

.
 樓主| xdxd 發表於 2020-9-21 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-21 22:22
其實應該 3B 11 合併,由紅磡道經紅磡繞道,九龍公園徑往九龍站
* 但 5 仔當 ...

3B 同11差太遠 即使都係鑽石山紅土但係一上一下 如果師兄係想用11嘔車出嚟嘅 我會反建議駁5P去中港碼頭算 但係11條數唔太差 佐敦道keep住嘔到客出嚟 有啲難郁

3B/5C我會傾向留5C 放啲車比3B做密啲算 始終5C又長 又有兩條副綫 cut完升是但一條全日都得 3B一cut斧山真空(好似我原本建議咁

5P/X方面都係前者 鳳凰嘈嘅兩綫掉轉走綫算 5X侷死做尖東客 非繁唔會好似P仔咁有埋上路客 甚至有機會做唔住 P仔仲可以順便同E23系爭下 同埋比想去紅土嘅人一個快嘅選擇 唔使死兜3B/等轉21

203X/3X方面 203X太過注重斧山客 對慈雲山嚟講 又唔入尖沙咀核心 又唔經蒲崗村道落山 其實冇乜吸引力 3X做到嗰兩樣所以傾向升3X

3C要再嘔啲車出嚟 我個人認同 同時傾向縮短 但係旺角循環綫好似都易脫班 可以放四美街/黃大仙/樂富(研究過3C同7仔對調走綫可唔可行但係都冇左下文)
S3BL100 發表於 2020-9-21 23:14 | 顯示全部樓層
5C 客量遠高於 3D,就算屯馬全通,流水客都唔會 100% 走晒。況且改 5C 受影響人數遠多於 3B,第時應該係以 5C 作下路流水主軸先係

呢樣野同 5P 或 5X 全日唔一定要有矛盾,問題係在於留邊條線做流水

而慈雲山/黃大仙/九龍城呢堆線互有重疊。趁鐵路通車機會,應該撫心自問,有咩野比起而家堆頹線更有用、更需要、更值得去做。例如:

特快尖咀線全日
特快旺角線全日
沙田線
荃葵線
富山來往深長荔

etc

係咪可以用而家堆頹線換返其中幾樣返來呢?

死保住堆頹線,而唔趁機爭取交換,以後都好難再有機會

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| xdxd 發表於 2020-9-21 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-9-21 23:14
5C 客量遠高於 3D,就算屯馬全通,流水客都唔會 100% 走晒。況且改 5C 受影響人數遠多於 3B,第時應該係以  ...

巴打講得幾好
慈雲山嘅服務係唔多掂 作為曾經經常利用3B/5C/E23嘅我都體會到
基本上我最早期甚至係5C 3B都唔留 谷晒啲客上21↔5P/X 算 寧願用十幾部姐砌條荃葵線算
後期慢慢砌先發現唔太可行 應該留5C 但係其他版友指出3B獨市位更多先轉取消5C
回到正題
特快尖咀綫(5P/X)
特快旺角綫(3X)
荃葵線(個人唔熟 純粹拙見荃葵版友可另提出更佳方案
荃灣站↔葵涌道↔葵芳↔龍翔↔歌和老街↔聯合道↔富美街↔鳳舞街↔蒲崗村道上山)
沙田線(等食286M資源 沙田版友可提出意見)
有3X嘅話 3C嘔車係肯定 但係203E都可以嘔咁啲
甚至最初有人話205M同15A部分重疊 都係想陰啲陰啲整死埋15A 吉返啲車出嚟
天空之神 發表於 2020-9-21 23:46 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-9-21 23:13
3B 同11差太遠 即使都係鑽石山紅土但係一上一下 如果師兄係想用11嘔車出嚟嘅 我會反建議駁5P去中港碼頭算 ...

11 盤數差到無朋友被建議取消都好正常

3B 食經尖沙咀甚至落九龍灣站其實都有好處
取代埋當年 705/705M 做唔到既野

其實 3B 可以半上半下,
學 796X 入下路就對 11 部分客無咁大影響
但佐敦客推哂比 14 ,去黃大仙比返 9 號仔,
至少輸少當贏

.
 樓主| xdxd 發表於 2020-9-22 00:02 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-21 23:46
11 盤數差到無朋友被建議取消都好正常

3B 食經尖沙咀甚至落九龍灣站其實都有好處

我對上個po用咗15去食咗14再度度先
師兄留唔留5C?唔留嘅3B去慈雲山都係要行漆咸道南 除非再好似有版友話齋郁5A/D啫

紅磡人。
kmb71k 發表於 2020-9-22 00:15 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-9-21 22:22
* 但 5 仔當 ...

唔太建議3B 11合併經紅磡繞道及九龍公園徑往返九龍站
咁同沿住條屯馬線走冇乜分別
連佐敦直接往返土瓜灣果少少優勢都冇埋

以上回應,是否可行?是否合適?
天空之神 發表於 2020-9-22 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-9-22 00:15
唔太建議3B 11合併經紅磡繞道及九龍公園徑往返九龍站
咁同沿住條屯馬線走冇乜分別
連佐敦直接往返土瓜灣 ...

其實鐵路係走上路,11 係咪都會死,唔死都陰乾
相反盡早同 3B 合併,都唔會成條線消失
.
天空之神 發表於 2020-9-22 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-9-22 00:02
我對上個po用咗15去食咗14再度度先
師兄留唔留5C?唔留嘅3B去慈雲山都係要行漆咸道南 除非再好似有版友 ...

上文概述,5C 要做鐵路以外既流水客
另拆 5X 全日做特快客, 5P 唔需要繼續存在
JX9097 發表於 2020-9-22 12:54 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2020-9-21 11:17
下路去尖沙咀,不如重推 5D 行承啟道,兼拉去尖沙咀?(即 5A、5C、5D 合併為新 5D,九龍城、上路以 5、2 ...

運吉已經講明唔會批5D入承啟道
所以,死咗條心啦