hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【應對屯馬線】慈雲山/11K/21路線重組 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

【應對屯馬線】慈雲山/11K/21路線重組

JX9097 發表於 2020-9-22 12:57 | 顯示全部樓層

竹園都好難過到關...
基本本馬仔坑,竹園北同鵬程苑係直接cut走咗
真係想拉11K過鑽石山的話
最低限度都要跟N26走線
 樓主| xdxd 發表於 2020-9-22 13:08 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-9-22 12:57
竹園都好難過到關...
基本本馬仔坑,竹園北同鵬程苑係直接cut走咗
真係想拉11K過鑽石山的話

如果竹園唔肯放手大可唔郁11K 淨係11轉21優惠
紅磡人。
天空之神 發表於 2020-9-22 23:03 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-9-22 13:08

都唔使諗一定唔會放手
唯一一條線落紅土都攪
.
Ohm 發表於 2020-9-24 12:16 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-9-22 13:08

轉乘優惠就諗都唔好諗,邊有人九龍來往九龍會想轉車架,仲要紅磡土瓜灣本身巴士網絡去得到哂九龍絕大部分地方,轉乘優惠係去新界就得
 樓主| xdxd 發表於 2020-9-24 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2020-9-24 12:16
轉乘優惠就諗都唔好諗,邊有人九龍來往九龍會想轉車架,仲要紅磡土瓜灣本身巴士網絡去得到哂九龍絕大部分 ...

咁都要補下嘅
富山/鑽石山如同上面版友講 空咗
我諗有補償好過無
有幾多人用 又係另一會事啦
Quanta 發表於 2020-9-26 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-9-24 21:04
咁都要補下嘅
富山/鑽石山如同上面版友講 空咗
我諗有補償好過無

無人用 = 將原本嘅客趕走
都唔係唔知九巴市區流水線幾疏
20分鐘一班轉20分鐘一班
成粒鐘行路都行到
Quanta 發表於 2020-9-26 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層

你成個plan好似淨係諗全程客,完全無諗過流水線中途客嘅重要性咁。改快咗搶返少少客,但就令到比例唔細嘅中途客由有車搭變咗無車搭。慈雲山落山有鳳凰 蒲崗村道 斧山 三條路㗎
 樓主| xdxd 發表於 2020-9-26 13:54 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-9-26 12:43
你成個plan好似淨係諗全程客,完全無諗過流水線中途客嘅重要性咁。改快咗搶返少少客,但就令到比例唔細嘅中 ...

我諗個重組其實只有斧山+鑽石山失去去下路嘅車 其他都無乜變動
本身要抽走3B就係想谷返5C+21做流水 慈雲山點對點客大可上5P/3X直出 騰返啲位出嚟比流水

紅磡人。
 樓主| xdxd 發表於 2020-9-26 13:59 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-9-26 12:40
無人用 = 將原本嘅客趕走
都唔係唔知九巴市區流水線幾疏
20分鐘一班轉20分鐘一班

唔一定要轉21 宋皇臺道站大把下路車揀(5C/D 11K 12A 15 21 85X) 我諗點都唔洗等四個字 極其量一個字都得
只需要5/11 加停 轉以上所有線就OK
紅磡人。
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-15 21:53 | 顯示全部樓層

15/11修訂
因應近期就著沙中線通車後巴士服務影響的討論,現就此計劃提出大幅修改。
取消3B,大幅削減5號服務,並提升5P至全日服務,同時大幅修改5C及5P走線。
5號線於非繁忙時間大幅削減至20分鐘一班車,繁忙時間為10-12分鐘,減6車。(-6)

3B線取消,受影響乘客可改乘5P/5C。(-8)

5C改經鳳德道,斧山道一帶,以彌補3B取消後下路來往鳳德,富山空缺。
往慈雲山中走線:(原線),蒲崗村道,鳳德道,斧山道,蒲崗村道,(原線)
取消富祐大廈至蒲蘅里各站,加停鳳德商場,志蓮淨苑,真鐸學校,宏景花園,蒲崗村道學校村站。
往尖沙咀碼頭走線:(原線),蒲崗村道,斧山道,鳳德道,蒲崗村道,(原線)
取消貫華里至美德樓各站,加停保良局第一張永慶中學至龍蟠苑各站。
班次統一至8-10分鐘一班,抽1車予5P。(-1)

5P提升至全日服務,並加經毓華街,浙江街,紅磡道及紅磡繞道,不途經浙江街至香港科學館一帶之漆咸道。
往尖沙咀碼頭走線:(原線),毓華街,雲華街,崇華街,雙鳳街,鳳德道,(原線),浙江街,紅磡道,紅磡繞道,暢運路,漆咸道南,(原線)
加停貫華里至美德樓各站,紅磡邨,紅磡站(5C站位),取消浙江街遊樂場至香港理工大學各站。
往慈雲山中走線:(原線),暢運道,安運道,暢運道,都會道,紅荔道,紅磡南道,紅磡道,庇利街,新柳街,(原線)。
加停紅磡站,民泰街,紅磡邨,鶴園東街站,取消山谷道,北拱街站。
繁時班次8分鐘一班,非繁忙時間12分鐘一班。
用車16輛,並加設5/5C轉乘優惠,以彌補富山來往上路之服務空缺。(+16)

5X進行加班,服務時間拓闊至0650-0820,共開6班下行,回程增至4班,加開1850及1905。
並增設假日服務,0900-1000開20分鐘一班共4班下行。
用車分別取自5C及5P。

另,8A及8P進行合併,改為黃埔-海逸-尖東-尖碼-尖東-海逸-黃埔循環線,繁忙時間班次為12分鐘,非繁忙時間為15分鐘,用車為5輛。(-1)
紅磡人。