hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 102P客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 102P客量

Waiyin12 發表於 2020-9-26 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-9-26 00:48
北角炮台山又嫌112 116兜銅記慢, 回程兜南洋更甚
但問題係skw 去到qb 都冇一架快既紅隧車...
事實上110 對s ...

110X 118 910嗰part無異議

但與其拉110X入渣華道補位,南行不如910灣北出繞道,電照街後上返東廊去太古城,順便做西隧口天后特快

個人建議112同116對調總站
(只要QB唔嘈無咗慈雲山直車)
102縮去QB,同112同總站
102 112南行東京街以南、北行QB至清風街聯合班次

只要康怡無投訴無咗直車去長沙灣、荔枝角,叫佢地行落太古城上110X問題不大
(經條有冷氣嘅路行遠D但可以上架尾站直出嘅車)

106就建議自體分拆,A線柴小 - QB後上東廊,B線做炮北天后
106B同116喺重疊路段提供聯合班次

另外,102P應該要拆線加班
坐過幾次荔枝角返西灣河,成3/4嘅時間都係喺九龍

建議拆一條行欽州街、深旺道、聚魚道落西隧,跟住中灣繞返東廊原線
正線就縮去旺角東站開,經洗衣街、太子道西去聯合廣場

早繁 / 北行未坐過唔清楚

brianso198 發表於 2020-9-26 20:40 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-9-26 20:33
110X 118 910嗰part無異議

但與其拉110X入渣華道補位,南行不如910灣北出繞道,電照街後上返東廊去太古 ...

康怡行去太古城既話點解唔坐鐵?
分分鐘連寶峰園近地鐵站果堆都無埋...

110X早繁需要入渣華道既惟一原因係因為南行紅隧客太多仲要有獨市位, 102/106根本唔夠做...

你架910做天后有咩意義?

而且我覺得東區開西隧車去九龍市區最應該開果條叫102開支線而唔係110開...

好簡單一樣野, 睇下973咩下場就知,
只做尖沙咀既西隧車根本唔會有市場係事實,
就算倒埋西隧堆轉車客,
只係早繁960X/968X分餅仔已經夠死...

102開支線做個Pool大好多...

仲有,

110尖沙咀果段行法一塞車, 可以紅隧去尖沙咀行兩個鐘返唔到麼地道,
102個行法衰極都係因為沿線塞車, 但有幾可會九龍段行兩個鐘返唔到總站?

紅隧行到加士居道呢段102一樣行緊但都唔會出現呢D情況...
以果邊既道路環境, 910唔見得唔會咁...

咁點解要做910? 902衰極都唔會好似910咁無事幾個字行完有事行兩個鐘都行唔完...

就算910比110少左條佐敦道同你扣一個鐘, 個幾鐘返唔到總站都死得人...
好彩你架902唔係走去跟904/905行...
brianso198 發表於 2020-9-26 20:55 | 顯示全部樓層
KR7295 發表於 2020-9-26 14:24
其實都可以坐滿,只要在五分鐘內無102的時候,如此情況經常發生,另外不是常常出現頂閘離開。
可能是炮台 ...

咁講真,

無人反對102P加班既...

不過羊毛出自羊身上,
之前102P加班果陣就係102抽車,
如果再係102度抽車既話唔知影響有幾大...

Ricky403 發表於 2020-9-26 23:53 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-9-26 13:05
新既118P 如果唔做環翠, 小西灣加兜埋富景, 之後永泰道去杏花邨, 應該點都要快過柴斜? 最少都應該快左7-1 ...

有好多條線可以做西隧港島東而好過910...
最簡單,936分支或者102分支都做到同樣嘅野而有更大覆蓋
如果淨係考慮新西同月票客,968X全日順手做B1轉乘都係可行方向
招緊標條荃灣西灣河未必夠客,但兩邊拉一拉長其實都可以

順便講埋,尖沙咀西隧線而家條973都係唔多好...
.
andy1010 發表於 2020-9-27 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-9-26 20:55
咁講真,

無人反對102P加班既...

以而家102P既客量真係好難加班,唯一好處係加快回車
但都係102/106太密車所引致
減102加102P最大阻力反而係要補償北角至銅鑼灣堆過海客,雖然佢地已有106/112/116車海,但大帝係不會滿足的
GZ4031 發表於 2020-9-27 01:01 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-9-26 23:53
有好多條線可以做西隧港島東而好過910...
最簡單,936分支或者102分支都做到同樣嘅野而有更大覆蓋
如果淨 ...

910 可以做埋荃葵青轉乘, 唔只新西, 同埋968X 冇客基做全日啦..
936 垃圾黎... 半個東北葵都唔討好, 仲要拎佢做東區, 價又要加到廿蚊以上, 又疏, 不了
102 做就值得討論
973 唔好係因為太長太多流水太塞車所以甩班, 910 點計都肯定短過973, 中灣繞到QB都唔會點塞車, 呢點好重要
加上係用黎補110位, 同埋比一個主選擇比東區去九龍西有機會避塞車 (你話如果936做, 咁轉904 905 唔通都要收佢廿幾蚊咩..)
910 基本上轉所有車都係免費/補差價既方式, 同時補番舊110尖西一帶, 而且去程基本上唔洗塞佐敦道
同時總站唔擺新界, 路線短班次會穩定易控過搵其他車做東區西隧
到時只要宣傳下, 繁時10分內一班唔係奇事
亦冇需要延長咩936呀934呀全日960X咁樣, 又尷尬又唔夠客

PS: 特別點名罵936, 一條荃葵線可以同968一樣時間, 仲拉去做東區, 你不如倒番哂D車比31M 36M 235M 迫佢地搭地鐵算....lollll

brianso198 發表於 2020-9-27 01:07 來自手機 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2020-9-27 01:00
以而家102P既客量真係好難加班,唯一好處係加快回車
但都係102/106太密車所引致
減102加102P最大阻力反而 ...

其實我有提過,將112南行部分班次改做110功能然後搏102減一部分班次畀102P加班。

其實搞得掂北炮就算,當年118無人把關搞到個局好尷尬。
唔係要推到110、118重組,但至少要想方法做返原本118嘅嘢。
拎112南行係較好嘅方法。
brianso198 發表於 2020-9-27 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-9-27 01:01
910 可以做埋荃葵青轉乘, 唔只新西, 同埋968X 冇客基做全日啦..
936 垃圾黎... 半個東北葵都唔討好, 仲要 ...

荃葵轉乘?用902做咪一樣做到。
再講973嘅問題,一樣可以複製落910身上。

而且973根本唔係甩唔甩,而係本身客源兩繁外根本無得做。
你架910唔見得唔係咁。

你行到條線似18X,條線根本唔係110行法同開新線無分別。
行到條線似110,太古城會唔會肯放哂110X同910係疑問。
仲要單邊西灣河唔見咗,做又唔係唔做又唔係。最慘110耀東變咗客倉,轉做910耀東牙力都會大過西灣河。

GZ4031 發表於 2020-9-27 01:13 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-9-27 01:09
荃葵轉乘?用902做咪一樣做到。
再講973嘅問題,一樣可以複製落910身上。

902 認同
因為一直諗法上都係要一條$9.8-$10.4 既車去做呢個角色
andy1010 發表於 2020-9-27 01:20 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-9-26 13:46
如果118P可以快到兩個字就唔洗咁頭痕囉。

其實北行有快到咪得囉。
南行兜杏花又兜柴灣道慢過正線先係問題,而且無法解決。一係就跟788走線,搬前工業城個站,等人行去ive/過對面翠灣加免費轉乘85/8優惠入杏花邨解決左佢唔兜入去。
不過既然杏花邨都嘔唔到幾多客又想做埋佢生意不如非繁時間102P杏花邨起載,經愛東、嘉亨灣出返康怡之後上跑道,一次過做哂本身無/特慢過海車既大型屋苑,同時博下流水比全費去太古既行街客。九巴亦可藉此增加流水客源,又可以方便月票客擴大九巴既港島東範圍