hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 102P客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 102P客量

brianso198 發表於 2020-9-27 01:23 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2020-9-27 01:20
其實北行有快到咪得囉。
南行兜杏花又兜柴灣道慢過正線先係問題,而且無法解決。一係就跟788走線,搬前工 ...

北行快得五分,柴斜仲要畀人搵笨,真係ban咗先講。

至於康怡走,你說服得到班居民肯畀巴士行先算。
如果肯畀巴士行,606一早行咗。
andy1010 發表於 2020-9-27 01:39 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-9-27 01:23
北行快得五分,柴斜仲要畀人搵笨,真係ban咗先講。

至於康怡走,你說服得到班居民肯畀巴士行先算。

柴斜問題北行快十分鐘 十五分鐘都唔會解決到架
但至少可以有位坐囉

其實平時康安街早繁有村巴去科學園同大埔工業村,非繁都有唔少巴士私牌出入,又唔見佢地投訴。做一條15分巴士會有幾嘈,之前ban好似係行埋南豐同康怡迴旋處?不過都咁多架小巴係到行,又會唔投訴既?
606根本係巴士公司本身都唔想無左太古坊堆流水同過海客
brianso198 發表於 2020-9-27 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2020-9-27 01:39
柴斜問題北行快十分鐘 十五分鐘都唔會解決到架
但至少可以有位坐囉

你都識講,私牌呀嘛。
好似杏花邨咁走去投訴已經玩完。

康怡有探討過改善小巴32、33系嘅服務水平,
其中一個係引入巴士,結果?只係行康安街上山居民都唔肯。

嗱,如果102P全日係康怡出入我無乜異議,
但唔講康怡反唔反對,最大問題係條線客倉係鰂魚涌,巴士公司唔見得肯放棄。
andy1010 發表於 2020-9-27 11:02 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-9-27 09:19
你都識講,私牌呀嘛。
好似杏花邨咁走去投訴已經玩完。

有冇相關文件睇下?因為以我理解係入埋上康先反對

咁講真...經埋鰂魚涌都要慢多至少5-10分鐘
南行唔經鰂魚涌就無出口用
本身既沿線都係快過正線好多
brianso198 發表於 2020-9-27 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2020-9-27 11:02
有冇相關文件睇下?因為以我理解係入埋上康先反對

咁講真...經埋鰂魚涌都要慢多至少5-10分鐘

無相關文件,但如果班人肯嘅話,606喺開線果陣已經行緊。就算而家康怡唔反對用康安街上東廊,第一條應該用果條叫606,唔係102P。

因為102P北行鰂魚涌算係客倉,根本無得飛起佢。
唔講606,就算係佢嘅支線606A,早繁北行客量可以差到派架小巴都夠載班客,但102P唔係。
102P行多兩個字就有一車客,但606唔少班次都唔太掂。

道義上102P係應該要做埋鰂魚涌,當年110轉特快已經無佢份,再無埋102P嘅話後果不能想像。
偏偏110耀東太古城夠客做,無理由做鰂魚涌。而且110開線目的係為了北角。

Ricky403 發表於 2020-9-27 21:51 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-9-27 01:01
910 可以做埋荃葵青轉乘, 唔只新西, 同埋968X 冇客基做全日啦..
936 垃圾黎... 半個東北葵都唔討好, 仲要 ...

點解會話似973,因為910得尖沙咀覆蓋太少,你個定位又係做特快唔會經咁多地方
尖沙咀過海鐵路都係有慣性收視,尖東更加可以揀行去紅隧口叫多幾飛密車啲

936車程長,只係僅限安蔭同灣仔打後,石籬計車程係快過935,只係九巴喺長沙灣要做唔做搞到四不像
902相信要深水埗就落連翔道走,否則都幾搵笨,其實拉上去上葵涌已經同936幾乎無異
上葵涌去東區本身車程轉折,講真就算畀所謂垃圾都唔見得地區唔會接受,只要唔由本身堆線抽車就得
.
GZ4031 發表於 2020-9-28 01:04 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-27 21:51
點解會話似973,因為910得尖沙咀覆蓋太少,你個定位又係做特快唔會經咁多地方
尖沙咀過海鐵路都係有慣性 ...

尖沙咀果堆points 認同既, 所以都係想910 做尖西同佐敦為主, 再搭西隧客
至於936, 其實快過935極少, 長沙灣燈陣已經足夠935 直接到葵興, 936 上橋都只係追快左屏麗, 石籬斷估都係打和/快3分鐘, 衰既可以倒慢幾分鐘
根本上葵要既係935 cwb 版而唔係936
講真, 要做長沙灣西, 拎902 做版友你係講得岩
902 直頭可以一落西隧就維港灣701停一停, 然後海盈海麗四小龍兜一圈就出番商業區大南西街, 直接番美孚/荔枝角
leo_ku 發表於 2020-9-28 01:11 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-9-28 01:17 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-28 01:11
902係就做大D開埋回程啦, 反正東鐵兩年後就通車。

其實唔介意再慢多少少咪做埋富昌, 不過唔太順路
但東鐵中環通車, 真係需要思考係咪時候要吸番哂紅隧轉乘客去西隧, 例如102>西鐵變成902>930/X 之類既野
但902 呢種走線做東區旺角就未必收貨, 話哂大角咀長塞
做四小龍荔枝角就有番d睇頭, 本身果帶去東區一係碌粒幾鐘102 一係地鐵轉車仲要都唔短途

GZ4031 發表於 2020-9-28 01:21 | 顯示全部樓層

再唔得既, 948E 大可以生多個仔叫948C 行維港灣海盈再上八幹做青南同西路, 哈哈
應該話, 東區西隧線真係好多幻想空間, 尖沙咀910 又好, 美孚902 又好, 荃灣930C 又好, 目的都差唔遠
只係902 同910 行車會短同收費會好d