hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何A29會咁特別重視雙向行環保大道出入坑口? ...
開啟左側

[問題] 為何A29會咁特別重視雙向行環保大道出入坑口?

JX9097 發表於 2020-10-8 12:23 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-10-8 09:35
798系拆定坑口內外圈各一條都得。
其實來緊田下灣村果邊都有新公屋,
唔係有跟過98S既話直頭唔知:

田下灣村冇記錯只係單棟樓(or兩棟?)人口唔會新增太多,相信巴士公司唔會特別兜堆線去serve
所以即使分拆798
坑口唔會,亦唔需要兩條入哂去
反而睇下點樣走線平衡到客量之餘又唔會太兜仲好
dcyw 發表於 2020-10-8 13:47 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-10-8 12:23
田下灣村冇記錯只係單棟樓(or兩棟?)人口唔會新增太多,相信巴士公司唔會特別兜堆線去serve
所以即使分 ...

昭信路公營房屋項目為單幢式,約600伙。

另港鐵百勝角通風樓項目則擬議興建兩幢住宅,約400多伙。
ViviTse 發表於 2020-10-9 03:02 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-10-8 09:35
798系拆定坑口內外圈各一條都得。
其實來緊田下灣村果邊都有新公屋,
唔係有跟過98S既話直頭唔知:

如果內外圈都要行晒,不如開條坑口版296A或者296C好過啦,去沙田嘅需求點睇都不及去旺角/觀塘......
而昭信路果邊其實起緊一段時間啦,我反而concern果邊會有咩過路設施/商場配套,好似暫時規劃得棟樓......
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-10-9 06:10 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-10-9 03:02
如果內外圈都要行晒,不如開條坑口版296A或者296C好過啦,去沙田嘅需求點睇都不及去旺角/觀塘......
而昭 ...

九巴就整條坑口外圈順時針直出專線?
據講98B咁樣兜埋寶琳外圈唔係未試過塞夠個幾兩個鐘:
https://www.youtube.com/watch?v=I8IBcArp6kc
https://www.youtube.com/watch?v=JN7oRNz9VC0

既然98,797要咁樣攞彩行環保大道直出將隧,
點解富寧花園,田下灣村新公屋之類九新城卻當佢係海盈邨咁樣冷待?

否則又係倒客俾102。

區內線就改91M,296M,792M做埋田下灣村新公屋算數。
JX9097 發表於 2020-10-10 22:30 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-10-9 03:02
而昭 ...

我諗最多都只係將新寶城條隧道拆個出口過馬路?
一係就照用番煜明苑/顯明苑條天橋算數

JX9097 發表於 2020-10-10 22:36 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-10-9 06:10
九巴就整條坑口外圈順時針直出專線?
據講98B咁樣兜埋寶琳外圈唔係未試過塞夠個幾兩個鐘:
https://www.yout ...

坑口圈最大問題就係要做全圈的話,一定要由寶寧路入

假設91M落山後改經昭信路
即係放棄重華路(雞圍街市)
回程亦類似,不過輪到坑口站(即係南豐一帶)被放棄
九巴肯定唔會博,而且亦執唔到11小巴雞

792M之前有板友提過101M反對,所以唔入得坑口圈
若果改經昭信路公屋,即係一定要經環保大道(甚至乎直入將廣)
咁即係要放棄厚德邨
(明德/富寧亦半放棄,因為車站遠好多)
似乎可行性亦低
ViviTse 發表於 2020-10-12 23:19 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-10-10 22:36
坑口圈最大問題就係要做全圈的話,一定要由寶寧路入

假設91M落山後改經昭信路

但如果寶寧路診所果邊開個路口,然後巴士唔停街市(改停培成公園),相信只慳得1分鐘左右......
未計培成路同重華路交界可能因為咁要加枝燈,同埋距離雞圍入口遠咗唔少(可能會趕客)
JX9097 發表於 2020-10-13 11:44 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-10-12 23:19
但如果寶寧路診所果邊開個路口,然後巴士唔停街市(改停培成公園),相信只慳得1分鐘左右......
未計培成 ...

診所開入口主要唔係慳行車時間,主因係1. 坑口圈有多一個出入選擇
2. 富寧/ 明德唔使再由冧橋/ 街市行番去/ 兜大圈

由培成公園行番去厚德(經慕德中學)
同喺街市落車行番去差唔多
當然,慕德條路冇上蓋係事實
ViviTse 發表於 2020-10-13 15:56 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-10-13 11:44
診所開入口主要唔係慳行車時間,主因係1. 坑口圈有多一個出入選擇
2. 富寧/ 明德唔使再由冧橋/ 街市行番 ...

1. 如果怕迴旋處易有交通意外,會唔會喺寶寧路左轉常寧路/重華路果個位,
加條唔入迴旋處嘅行車線呢?一來工程規模細極多,二來亦可達至目的。
2. 但距離坑口區嘅中心地帶會遠唔少,就算起咗條路,巴士公司都未必願意改道

JX9097 發表於 2020-10-13 17:07 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-10-13 15:56
1. 如果怕迴旋處易有交通意外,會唔會喺寶寧路左轉常寧路/重華路果個位,
加條唔入迴旋處嘅行車線呢?一來 ...

1. 加咗行車線唔見得會解決到
    因為只係幫到明德入坑口圈嘅車
    其他方向係解決唔到
    要解決呢樣嘢,最方便反而係set番紅綠燈
    (行人繼續行隧道橫過馬路)

2. 同依家比係行遠咗嘅,但唔可以稱得上「遠」
    尤其是以居民角度,兩邊係差唔多