hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴E400和嶼巴E400一問
開啟左側

[車型及機械] 新巴E400和嶼巴E400一問

天空之神 發表於 2020-10-2 10:05 來自手機 | 顯示全部樓層

TR1614 發表於 2020-10-2 00:16
汲取左都做唔到啲咩掛
梅窩要用雙層,無良柏咪焗買e400囉
如果要西瓜波特製爬山版又收貴 d, 無良柏邊肯吖 ...

有錢買雙層無錢特製

不過無得入 2 手 Man 要用特低
其實選擇唔多,買 RC2 買窮佢又比班客插死

之前試 40 入梅窩,但都唔希望佢買,根本頂唔順
MD 又會水滾
kei_hk 發表於 2020-10-2 17:32 | 顯示全部樓層
busplastic58 發表於 2020-10-1 20:38
嶼巴應該無吸取mcw上大帽山嘅後果,我估遲早啲e400有機會底盤變形提早退役
...

據說當年MCW 都同九巴講左﹐九巴所選的引擎係overpower的﹐超出底盤可承受的水平﹐只係九巴堅持使用。

或者另一說法﹐唔配這一款引擎﹐根本唔夠馬力上山。
無奈地只可以冒險去用這一款引擎。

結果就係底盤出事。

E400 引擎就無特別 overpower﹐底盤會唔會在5-10內出問題﹐真係無人知。
話唔定﹐暗地裡已經為嶼巴幾部車加強了重點位置的結構﹐減少出事的可能性。

kitarolo 發表於 2020-10-2 17:35 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-2 10:05
有錢買雙層無錢特製

不過無得入 2 手 Man 要用特低

RC2坐位少
用雙層可省車長人數
但E400太快退役就得不償失
天空之神 發表於 2020-10-2 17:39 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-10-2 17:32
據說當年MCW 都同九巴講左﹐九巴所選的引擎係overpower的﹐超出底盤可承受的水平﹐只係九巴堅持使用。

...

但 11 米版 S3M 用同款又無事?

.
kei_hk 發表於 2020-10-2 17:52 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-2 17:39
但 11 米版 S3M 用同款又無事?

S3M波箱配搭好似唔同M仔﹐同埋唔排除發現有問題後有turn 低過引擎馬力。

樓主| FBI2 發表於 2020-10-2 18:44 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-10-2 17:32

...

我唔熟機械野,但睇嶼巴批車起步和上斜,係明顯冇新巴批E400咁輕身,唔排除加固過.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
NA4179x賢 發表於 2020-10-2 20:02 | 顯示全部樓層

當初試E500失敗反而去E400係咩原因
MCMoore 發表於 2020-10-2 21:22 | 顯示全部樓層
其實上次無良柏咪試過E6M同款﹐會唔會下次就買三軸11.3
PK9394 發表於 2020-10-2 21:26 | 顯示全部樓層
大帽山嘅連續左右灣系將條陣將毛巾咁扭。東涌道相對直斜路交多。
GA6072 發表於 2020-10-2 22:52 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-10-2 17:52
S3M波箱配搭好似唔同M仔﹐同埋唔排除發現有問題後有turn 低過引擎馬力。

11米康都頭八至十年都係同M仔波箱配搭一樣
之後至換返三波波箱