hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [越過終點] 962系早上重組建議
開啟左側

[越過終點] 962系早上重組建議

樓主| castanopsis 發表於 2020-10-7 17:47 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-10-7 11:03
我個人睇法係962S走線根本上不合理,我並唔係針對置樂。
明明置樂已經係公路入口,口口聲聲話國際學校擠塞 ...

繼續論清晨

你講既嘢,自相矛盾

置樂清晨乜都無,得962B
但按你講法,962B開14-18分鐘一班,出到青山灣,係“肯定有位坐”
重組後置樂繼續開15分鐘一班962S,仲多咗條962X清客,你青山灣又點會無位坐?
根本清晨置樂客數量無可能坐得滿962S
就算962X全部打爆曬清唔到置樂客,青山灣都仍然會有位揀

青山灣角度
重組後清晨唔使同多客既碼頭逼車
有15分鐘一班962S吉車清客,分分鐘好過宜家
黃金打後有962B就更加唔使擔心

我個方案962X/962S/962B清晨6:4:4
爆煲無位坐既,會係962X,唔會係962S/962B
962X如果無新客,按現時客量比例,應該勉強夠載
當然,置樂快咗咁多,屯官無變有,我估會吸到唔少新客,到時係會頂閘
但養到新客,就自然有條件加車,而呢班貪快既新客亦唔會無啦啦流咗落962S身上
所以你青山灣真係唔使擔心

如果962/962X/962S(三聖開)/962B(掃管笏開)的拆法,4:4:2:4的比例,962B維持4班車會唔會較為合理? 清晨時段問題係客多,但煲蓋唔夠。
另一可以考慮的方案係
962/962X/962B/962B特(清晨繞經掃管笏特班),5:5:3:1的比例。

962/962S唔同總站之下,夾唔到班次
好容易導致962頂閘/962S空載
善用資源角度,最好唔好青山灣開車

樓主| castanopsis 發表於 2020-10-7 18:01 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-10-7 15:56
問題係如果班客取態唔係你咁諗既話

依家個問題反而係置樂唱獨腳戲

除咗置樂問題之外,仲要解決——
1. 掃管笏有東區線,但反而無車出中上環,遲早要處理
2. 深井非繁有車去銅鑼灣,但早繁連灣仔都要轉車
3. 龍門居貪快客不斷流失俾九巴,962P塞碼頭對比59系其實係慢好多

你自己都識講
962A/962P本身都唔滿,甚至越做越少客
單係呢度已經有誘因要執位

2076 發表於 2020-10-7 18:57 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-10-7 17:47
繼續論清晨

你講既嘢,自相矛盾

其實冇自相矛盾。
一直講緊清晨唔夠煲蓋,962X搵到新客的時候,難保置樂一班本來忍唔到962B咁慢,走左去華都搭960的客,會回流坐962S,唔太慢又頭站。
在唔夠班次的情況下,又想找置樂新客,又想找掃管笏新客,冇兩全其美。
962X得番6班車,碼頭客會唔會咁易放手重組? 尤其本身湖景路好大機會由962有位坐,變成962X企門口。

清晨如果想避免962S空載,用962/962X/962B/962B特 5:5:3:1的拆法係最為合理而容易接受。

而早繁重組重點,一直都係點樣由九巴手上搶龍門路客,最理想方法就是村巴化......
抗議962B重組
還我962全日服務
kay 發表於 2020-10-7 21:48 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-10-7 18:57
其實冇自相矛盾。
一直講緊清晨唔夠煲蓋,962X搵到新客的時候,難保置樂一班本來忍唔到962B咁慢,走左去華 ...

唔只,全部去晒銅鑼灣,上繁前拆962X

但,上繁962A都係去金鐘,唔係得置樂深井有呢個問題

要全部去晒銅鑼灣,無可避免要班次減少
但減少既話,又要顧置樂直出既話
幾乎好多重組都係搵青山灣笨

所以我就提出上繁屯門人要打爆巴士

計下數
962系7-8時段
962 9班
962S 6班
962P 21班
962A 9班
962B 17班

有62班車

當全部12.8坐滿無人企
法定企位48人計
每朝有2976個企位用唔足
除返第一批63XX總載客量計,等於20班車

就當個數吹大左,打個5折,都有10班車可以透過迫人打爆巴士慳出黎

10班車比樓主慢慢FING都得

當然屯門人尊貴,無得坐唔搭你,城巴見夠載咪唔諗加班
世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2020-10-7 22:10 | 顯示全部樓層
我留意過ETA,962同962S係行緊聯合班次,平均大約7分鐘一班。

至於置樂無快車嘅問題,我一直建議962X增設早繁服務,由962P抽車,962P有服務期間962X改行中環灣仔繞道。
進智公交
 樓主| castanopsis 發表於 2020-10-7 23:31 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-10-7 18:57
其實冇自相矛盾。
一直講緊清晨唔夠煲蓋,962X搵到新客的時候,難保置樂一班本來忍唔到962B咁慢,走左去華 ...

講真,清晨堆班次出到去港島都未夠八點
私返屯門當然過曬繁時,但仍然夠時間私去港島其他地方,接788/789/70/25A之類既早繁班次
我唔認為唔夠煲蓋/搵唔到車,純粹係載客率唔達標
重組完之後962X如果搵到新客,自然會加車加到置樂坐滿/屯官企人上公路

然後係時候講下早繁

而早繁重組重點,一直都係點樣由九巴手上搶龍門路客,最理想方法就是村巴化......

村巴化既結果,就係用唔盡巴士空間
259E/962A/962P/962B豪景特有版你睇
最繁忙時段幾班坐得滿,但頭尾好多班次只係滿窗口位就要上跑道

一直同意962S唔應該再係置樂唯一過海線,但962X的車從何來又係另一個問題。
個人認為與其郁962A,倒不如郁962P。
龍門居搭962P同962X(經湖山路)的速度根本唔差得遠,用962X做龍門居有位坐的選擇,會易過大幅搞條962A。

邨巴方案
962G 龍門居直出 4班
962H 新屯門中心經龍門居總站直出 4班
(962G/962H於龍門居總站實行聯合班次)
962P 新屯門中心>蝴蝶站>屯門碼頭>湖景路 10班
962A 悅湖山莊>屯門碼頭>湖景路 10班
(962P/962A於湖景路實行聯合班次)
962X 置樂花園直出 4班
962 中央廣場>三聖>青山灣>小欖 8班
962B 掃管笏>大欖涌>深井 6班

我會覺得宜家屯碼服務過剩既主要原因
係962P同962A夾唔到聯合班次,結果任何一條線跟尾就大把位剩
你個方案解決唔到呢個問題,仲製造多兩條龍門居直出,坐唔滿既村巴出來(962G/H)
結果碼頭區用既資源,遠多過我谷曬落962P身上然後用962A/G清唔肯企既客

碼頭區減唔到車
結果962X置樂得4班車仲疏過宜家,亦遠差過我個方案既9班車
青山灣亦減到得返8班(宜家13班962/S,我個方案12班 [11班962X+青山灣中載])

講真
我唔認為搞962A會有好大阻力
佢地改完之後仍然係任揀位坐,而跟K52直插置樂上公路,時間唔會慢過宜家兜湖景路好多
同時飛走中環碼頭,入埋灣仔銅鑼灣,就算慢幾分鐘都應該袋得落
但跟我個方案,用唔介意企位換直出既客塞滿962G/P,善用資源之下置樂同青山灣都密好多

962G站位不便新屯中居民乘搭,加上尾站,吸引力成疑。拆細962P寧願湖山路、屯門泳池出好過962G走線

湖景路無咗962A,962P又略為減班
962G有必要喺湖景路開做返唔肯企既碼頭客

新屯中行去龍門居總站上車唔算遠
不過可以亦可以考慮962G入屯青里兜個圈

962E不建議入軒尼詩道,太慢,影響東區客車程,反而停灣仔碼頭及銅鑼灣避風塘總算係有所改善,影響亦較低

Good suggestion
962E做灣北銅鑼灣特快,確實唔一定要入軒尼詩道
但我會覺得灣仔碼頭/銅鑼灣避風塘個站實在太遠,至少應該停港灣道/皇室堡
行繞道避開中環塞車位,本身節省到5-10分鐘車程
港灣道/皇室堡咁停,應該唔會大幅拖慢東區客車程,算係一個合理既折衷
原文已作修訂

2076 發表於 2020-10-8 12:24 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-10-7 23:31
講真,清晨堆班次出到去港島都未夠八點
私返屯門當然過曬繁時,但仍然夠時間私去港島其他地方,接788/789/ ...

先講明我指的青山灣係青山公路青山灣段,搭唔到962X,又搭唔到962B的範圍,例如滿名山、海景花園、黃金海岸一期、帝御金灣等屋苑。
呢一區係所有方案入面的明顯受害者......全城巴範圍就係得呢一區得單飛非頭站車......
1) 清晨時段,由14班車,減到得番4班962S (冇左962B呢個一定有位坐的選擇)
2) 早繁時段,由18班車,減到得番11班962S (雖然有962的情況下,962B係空氣)
之前都有提及過962S到達三聖邨已經得番少量座位,相反,早繁時段962到達三聖邨仍然有大量座位。在未能確保呢一區服務水平唔會大幅下降的前提,難以支持重組。
當然,解決問題的方法都簡單,11班962S入面抽6班三聖起載即可,反正置樂又有9班962A,又有5班962S總站車,已經贏晒。

唔認同清晨載客率唔達標一說。
基本上我未見過962清晨時段唔駛企人上公路,962B更加係海韻花園未必上到車。
到現時都未有加過任何班,不夠車的推論完全合理。所以拆走962X仲要得6班真係等企車頂......

早繁村巴化當然不理想,但要搶九巴客未必唔係一個選擇,我的諗法係唔介意企的客,一早用左九巴月票......換言之城巴根本就係賣緊舒適村巴式服務。
基本上我又未見過轉車站上962A/962P唔駛企......早繁頭尾時段坐唔滿應該要做的係拉疏,然後用慳左的車開新路線。
所以如果962B豪景特坐唔滿,你建議減班都合理,抽番資源去其他地區。
屯碼服務過剩又唔太覺得,起碼人地真係坐得滿。
早繁通勤模式係差唔多日日同一時間出門口搭同一班車返工,如果我係熟客,明知962P/962A拖卡,一定搭後車。在黃金海岸坐熟的客,見962S都唔會上車,死等962。
962A阻力在於,悅湖山莊真係冇左頭站,因為頭站變左做邁亞美海灣......變相邁亞美海灣一定拖慢最多,明明本身有位坐,變左頭站又唔會快左。
屯門碼頭同湖景路硬生生冇左9班車,仲要962G/962P相反站位,都會有阻力。留意一下其實現時城巴屯門區係冇相反站位的問題。
所以你個方案就係碼頭都係輸家......

企位換直出的客,會唔會死等城巴係一個大問號。講真,唔介意企的客一早用左九巴月票,每日慳12蚊,或者銅鑼灣客都仲會諗城巴......不過基本盤咁細。
所以我對於962A分走置樂本身搭開962S的置樂客感覺非常不樂觀,當然962A一定執到置樂客,但佢地一定係960/960S客,而唔會係962S客,結果就係962S壓力根本冇減輕過。

仲有一個問題就係多左6班車入銅鑼灣的問題,城巴堆車去到金鐘即刻私走多,如果入銅鑼灣唔係問題,一早早繁962A/962B拉埋入銅鑼灣,所以要考慮番呢一個25班金鐘止步限制。
另外962E行鴻興道就入唔到皇室堡 (道路限制),所以真係建議灣仔碼頭+銅鑼灣避風塘兩個站即可,本身962C走線快太多,962E要行炮台山已經慢左10分鐘,唔想再特意繞路。

962X 龍門居>新屯門中心>屯門中央廣場>置樂花園>轉車站>金鐘 9班
962A 悅湖山莊>屯門碼頭>湖景路>轉車站>銅鑼灣 11班
962G 湖景路>美樂花園>新屯門中心>龍門居>轉車站>銅鑼灣 12班
962S 置樂花園>三聖>黃金海岸>轉車站>銅鑼灣 3班
962S特 三聖>黃金海岸>轉車站>金鐘 7班
962B 掃管笏>大欖涌>青龍頭>深井>銅鑼灣 5班
962B特 青龍頭>深井>金鐘 9班
962C 龍門居/三聖>置樂花園>東區 2班
962E 掃管笏>大欖涌>青龍頭>深井>灣仔北>銅鑼灣北>東區 2班
金鐘車 25班
總共班次 60班

會唔會更加面面俱圓?
抗議962B重組
還我962全日服務
neoplan720p 發表於 2020-10-8 14:13 | 顯示全部樓層
純粹搭嘴講講:

與其話要塞滿部車,倒不如睇下城仔係咪真係有咁大決心塞滿部車先。
962、967同969系咁多年,繁時都係坐滿或者最多企少少人,
好少話要做到頂哂閘甚至上唔到車。

相反,老九既心態就好唔同,唔塞爆架車,都好似蝕錢咁,
所以960、968企到貼玻璃就係咁解。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
053h4 發表於 2020-10-8 14:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
2076 發表於 2020-10-8 15:30 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-10-8 14:22
關咩心態事, 係正常經濟情況下, 機場及港珠澳南行係9點前少客, 所以有資源多, 所以由屯門起載做出去市 ...

疫情完結,經濟正常返的時候,屯赤都通車了。
0530-0700入到機場的用車,用15分鐘即可到達龍門居總站,以往要大約35分鐘,所以962系早繁班次未來應該會提供更多座位,有足夠資源玩1邨1線,用座位同九巴月票正面對決。
抗議962B重組
還我962全日服務