hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [越過終點] 962系早上重組建議
開啟左側

[越過終點] 962系早上重組建議

Anonymous 發表於 2020-10-8 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-10-7 15:13
唔開962X,仍然係解決唔到置樂大半車客陪塞青公既問題
同時龍門居本身總站車海,變成被逼行出去搭962G,仲 ...

你都講得有道理,不過個人認為又快又可以班班啱啱坐滿就係最理想

摺962P轉962A/962G,目的係為左可以完全分流湖景客,令962A唔會因為962P而載空,但加車嘅比例同開車嘅時間就要再討論

962S/962B/962轉962X/962/962B其實都可以分流到,置樂同三聖客唔駛企。962X夠班嘅話就可以減輕962連帶962B上座嘅壓力。但都係嗰句,增加左幾多客,班次同用車比例點變,都要再討論下
miklcct 發表於 2020-10-8 17:24 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-10-8 15:30
疫情完結,經濟正常返的時候,屯赤都通車了。
0530-0700入到機場的用車,用15分鐘即可到達龍門居總站,以 ...

咁如果到時玩962G去程,直接蝴蝶輕鐵站起載出香港,效果會唔會重好?
進智公交
tonychow 發表於 2020-10-8 17:59 | 顯示全部樓層

住碼頭想講幾句
1. 唔明點解咁堅持要特快 / 有位坐
怕貴或者要直上公路,買九巴月票仲着數,平時我買九巴月票嘅時候啱時間上 259D 會快過碌美樂龍門上公路最少 7-8 分鐘
同樣道理龍門區要快可以搭 59M/X
城巴 / 九巴本身已經係一個平衡,要快定有位坐一早揀好咗
重點係如果九巴到先,只要唔係龍門居總站一野直上公路,乘客好大機會夾硬逼上 59M/X 再轉車
特別係疫情期間屯轉上下一班 9 系好少上唔到
重點係城巴無月票
所以站位一樣嘅話城巴得返 $0.8 優勢
2. 962A 問題
唔明點解要搞,首先屯門泳池站果盞燈已經有排等
962A 直去上公路唔使塞三聖置樂堆燈已經差好遠,置樂上客仲要有排,一定慢過經湖景路咁滯
想搞早繁置樂特快唔係唔得,但揾 962A 開刀同揾悅湖笨無分別
另外湖翠路兩個站其實係有人上車嘅,呢兩個站上車 962A 唔會慢得去邊,有車嘅話甚至快過行出湖景路搭 962P
如果 962A 改經置樂,基本上慢最少 15 分鐘
(想知有幾慢,可以試下搭 0830 班 962X,基本上係無機會行巴士專線嘅)
要置樂特快,如果班次合適嘅話, 962S 青山灣開逆走都無話唔得

如果要碼頭區有位坐,962A 八半打後開多一兩班已經搞掂
之前有一排 962P 尾二車會係 flyer,我通常要行到蝶心樓先有位坐

早繁,我反建議如下
962A 邁亞美開,經悅湖、湖山路兆山苑、新屯中、龍門站上公路,金鐘總站
962P 拆兩條,一條龍門路兆山苑開,經美樂、湖景路直上公路,開 13 班
淨返 6 班改做 962Q 龍門居總站開,經新屯中、湖山路兆山苑,配合御海灣入伙,停埋泳池上公路,開 6 班
962 龍門居總站開,經屯門泳池、兆麟、置樂上公路,班次不變,用做置樂特快,亦可以搶兆麟邨巴同 961 客,對部分座數有站位優勢
到時 962S 同 962B 可以自己拆掂佢,鐘意可拆多一兩班青山灣逆走特快,otherwise 堅持置樂開亦無大問題

屯碼想快有 962P,想有位坐有 962A,加上我呢種走法,悅湖上 962A 其實停少咗一盞燈,除笨有精
龍門想快有 962A,過海後可以任轉其他路線,反正想快嘅都未必怕轉車
要站位方便有 962Q,點搭都快過 962P
蝴蝶想快就行去兆山苑上車,美樂就點行都差唔多時間,但 962P 實有位坐
唯一無咗嘅位係碼頭無直車去黃金海岸,但真係有人嘈先算
咁改法,置樂青山公路同碼頭嘅兩組重組唔使撈埋一齊,萬一碼頭重組失敗都可以直接拉條 962S 落青山灣逆走,置樂重組失敗亦可以唔搞條正線 962

樓主| castanopsis 發表於 2020-10-10 05:12 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-10-8 12:24
先講明我指的青山灣係青山公路青山灣段,搭唔到962X,又搭唔到962B的範圍,例如滿名山、海景花園、黃金海 ...

好忙,上面幾個帖要稍後再覆,對樓上咁多位講聲唔好意思

你又偷換概念/自相矛盾,你聲稱:
1. 962A改做悅湖>置樂>公路,碼頭少咗9班車,會載唔曬
2. 962A去到置樂無位,班客會繼續上962S導致青山灣無位上

呢兩樣嘢係唔會同時發生,因為——
如果碼頭/悅湖客唔肯上962A,就有空間載置樂客,青山灣維持11班車,青山灣會大把位坐
如果碼頭/悅湖客肯上962A,咁呢9班車仍然會載碼頭客,咁碼頭又點會爆鑊?

實際情況,應該會介乎兩個scenario之間
即係962A會大約載少咗30-40個湖景路客
呢班客部分會走落962G,剩低分落15班962P度
相等於962P/G每班載多16人,而呢16人主要會係唔介意企位換直出既客
假設置樂客如你所講唔肯企,呢9班962A,都會分走315個962S既置樂客
宜家我當962/962S入青山灣既時候,平均有20/60個客,respectively
11班962S,青山灣之前,平均每班只係載15人,即係會仲吉過962
嗱,我絕對唔介意962S抽一半班次青山灣開車
但我幾肯定就算唔抽+置樂唔肯企,青山灣都唔會無位坐

當然,邁亞美海灣確實係拖慢咗唔少
但佢地行過去隔離搭962P本身亦唔遠,班九龍客向來都係咁
邁亞美海灣亦唔似悅湖要打村巴,拖慢車程影響相對細
特別係9班962A會拉落銅鑼灣,唔可以話服務無進步
真係反對既,可以考慮962A悅湖開車,962P開邁亞美海灣特車

至於銅鑼灣問題
以前點解咁多線金鐘止步,原因係因為要直接跳去行629
當時629仲係車接車咁開,堆車如果拉落銅鑼灣效率會低咗好多
今時今日呢個理由已經講唔通,城巴亦逐步將930/A/X擺到落灣仔甚至銅鑼灣止步
全部車入曬銅鑼灣固然會塞死條路
但我個方案每十零分鐘多一架車入銅鑼灣,方便乘客,尚且可以接受
亦可以研究下最密既962P有無必要班班入到銅鑼灣,甚至碼頭區拆銅鑼灣特快
不過呢個係後話

962G站位問題
我打算全部人推曬去龍門居總站上車算,要方便新屯門中心既再考慮兜屯青里
總之唔會停龍門路北行俾班客叫962G/59M系雙飛

最後962E
無留意到鴻興道落唔到皇室堡
銅鑼灣避風塘個站位真係太差
如果係咁,我寧願 會展>菲林明道>切快線>皇室堡>東區

962X 龍門居>新屯門中心>屯門中央廣場>置樂花園>轉車站>金鐘 9班
962A 悅湖山莊>屯門碼頭>湖景路>轉車站>銅鑼灣 11班
962G 湖景路>美樂花園>新屯門中心>龍門居>轉車站>銅鑼灣 12班
962S 置樂花園>三聖>黃金海岸>轉車站>銅鑼灣 3班
962S特 三聖>黃金海岸>轉車站>金鐘 7班
962B 掃管笏>大欖涌>青龍頭>深井>銅鑼灣 5班
962B特 青龍頭>深井>金鐘 9班
962C 龍門居/三聖>置樂花園>東區 2班
962E 掃管笏>大欖涌>青龍頭>深井>灣仔北>銅鑼灣北>東區 2班
金鐘車 25班
總共班次 60班

唔能夠完全discredit你呢個方向
但如果你認為我個方案搵碼頭笨(which I would admit)
咁你呢個方案都唔會有乜分別

碼頭本身28班車,你962A/G得返23班車,即係載少咗375人
講到尾,都係逼龍門居/湖景路企位塞滿堆車,然後唔想企既就兜多10分鐘
而你個方案仲會面對對面馬路上車、兜唔兜龍門居/新屯門中心既問題
我條962G可以兜曬,係因為湖景路有962P直出,你唔想兜可以上962P
但你個方案入面962G係美樂唯一既過海車,人哋行湖景路會快過兜新屯門中心+龍門居
最後只係將你所講既問題,從悅湖轉移咗俾美樂,實際上無解決過

你個方案對碼頭而言,唔好得過我個方案
但因為種種原因,計埋962X碼頭要開32部車
結果962S/962E仲開得少車過我個方案
仲要重組完之後深井仍然有半個早繁無車出銅鑼灣
青山灣/黃金本來車海落銅鑼灣,cut到30分鐘一班
單係呢兩樣嘢已經好差

樓主| castanopsis 發表於 2020-10-10 05:23 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-10-8 14:13
純粹搭嘴講講:

與其話要塞滿部車,倒不如睇下城仔係咪真係有咁大決心塞滿部車先。

我個方案目標唔係為咗塞滿部車
而係唔加車之下,用唔介意企既客塞滿部車,free返空間處理四個問題:

1. 置樂朝早無快車出港島(吸屯官置樂既960/961/村巴客回流)
2. 深井朝早無車出灣銅(吸白牌同308M/96M轉鐵客)
3. 掃管笏出港島完全真空(新增人口)
4. 龍門居要兜曬全個碼頭先走得(吸引59M/X轉車客回流)

講真
如果城巴要繼續保持佢既philosophy
大可以加多幾部車落新962G/962P/962X悅湖特/962E,令所有人唔使企
但呢點就同路線重組無關
YY487 發表於 2020-10-10 11:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KW2523 發表於 2020-10-10 15:17 | 顯示全部樓層

原來以前都做過類似建議

不過睇返,新962B上繁唔可以班班入銅鑼灣
同時962/S變962D少咗太多車,冇962P時段要cut班俾建議中962X
 樓主| castanopsis 發表於 2020-10-10 22:53 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-10-8 17:04
你都講得有道理,不過個人認為又快又可以班班啱啱坐滿就係最理想

摺962P轉962A/962G,目的係為左可以完 ...

巴士車程有variation
以早繁客量,食多兩支燈就分分鐘由坐滿變頂閘,食少兩支燈就坐滿變半滿
如果要人人有位坐,結果會係加車加到over-supply
反而如果尾站唔保證有位坐,同時俾一個有位坐但慢少少既選擇班客,任君選擇,會比較理想
我呢個方案既好處就係每區都有兩條線,一快一慢
就算快車爆咗,想坐既仲有慢車包底,用盡載客率同時提供座位選擇

樓主| castanopsis 發表於 2020-10-10 23:51 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-10-8 17:59
住碼頭想講幾句
1. 唔明點解咁堅持要特快 / 有位坐
怕貴或者要直上公路,買九巴月票仲着數,平時我買九巴月 ...

962S最後一班既班次間距已經去到23分鐘
單靠置樂客,班次分分鐘要再跌
用962A改,用悅湖塞滿窗口位,置樂班次可以維持7-15分鐘一班
有新客既話,甚至可以進一步加密

而唔知你慢15分鐘條數點計出來
悅湖跟K52直插置樂,唔會慢過行湖景路+泳池超過5分鐘
如果可以同時飛走屯轉,就甚至有機會快過宜家
同時962A改完之後,悅湖有直車出灣仔銅鑼灣
點睇都有進步

反而湖景路班次就真係少咗
但任何抽962P去做龍門居特快既方案,包括你個方案,同樣要面對呢個問題
而詳細班次我都係大概寫出來,如果湖景路真係太爆可以再加返962P班次

早繁,我反建議如下
962A 邁亞美開,經悅湖、湖山路兆山苑、新屯中、龍門站上公路,金鐘總站
962P 拆兩條,一條龍門路兆山苑開,經美樂、湖景路直上公路,開 13 班
淨返 6 班改做 962Q 龍門居總站開,經新屯中、湖山路兆山苑,配合御海灣入伙,停埋泳池上公路,開 6 班
962 龍門居總站開,經屯門泳池、兆麟、置樂上公路,班次不變,用做置樂特快,亦可以搶兆麟邨巴同 961 客,對部分座數有站位優勢
到時 962S 同 962B 可以自己拆掂佢,鐘意可拆多一兩班青山灣逆走特快,otherwise 堅持置樂開亦無大問題

唔係好知你962Q想做乜
似乎想做龍門居特快,但又唔夠你條962A/我條962G快,定位模糊
至於屯門泳池,本身962A/P朝早大把車經過,但咁多年都無停過站
似乎係因為九巴或者其他持份者反對,你開條962Q怕且都係停唔到站

而962A做龍門路特快,會有2076上面講既站位問題
但你兜埋入新屯門中心/龍門居總站,悅湖觀感就仲差過兜置樂

2076 發表於 2020-10-12 11:36 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-10-10 05:12
好忙,上面幾個帖要稍後再覆,對樓上咁多位講聲唔好意思

你又偷換概念/自相矛盾,你聲稱:

962A飛走湖景路,本身佢地都係倒落去962P,所以我係憂慮962P爆煲。當然我唔熟962A客量分佈,唔清楚停完悅湖+邁亞美海灣,到底可以留到幾多座位比置樂客,但基本上肯定會少過用962X湖山路方案。
一直以來我重申的一個point係,城巴置樂直出一定吸到好多新客,本身估計有50%置樂客因為962S慢而去左華都花園/屯門官立中學上九巴,剩低50%就要求有位坐,一定會坐962S,就算青山灣塞車都係寧願用962S。
962A入置樂,假設湖景路一向係得企位,962A入置樂都係得企位,係吸引唔到962S班客轉投。當然,11班962S其實有位留比青山灣的機會都大,但保守起見,都係抽一半開特車,以免招人話柄,因為青山灣果邊本身都唔鐘意用962S,寧願坐962。反正置樂本身都係得6班962S,唔明維持番6班的問題係乜。

成個重組反而最大問題係邁亞美海灣。行去搭962P唔係問題,但問題係明明本身有962A樓下經泳池有位坐直出,變左要行去湖碧樓上962P,962P仲要唔包有位坐,服務大倒退。但如果962P整邁亞美海灣特車,其實咁樣同保留962A原線冇分別,都係要面對湖景路上唔滿上公路問題,更嚴重係962P特車係冇悅湖客幫手填滿架車......

銅鑼灣問題個人認為都係保守少少好啲,始終我地手上冇962系字軌表,唔清楚金鐘做總站的意義。

962G唔入屯青里就真係吸唔到新屯中客,佢地要行咁遠,最後唔行咪又係上返962P/59MX轉車......

962E如果在962B沒有銅鑼灣班次的情況下,入皇室堡有佢的價值,但如果放962B入銅鑼灣,個人認為真係冇必要拖慢962E做銅鑼灣。搭過962E去太古,頭班有時都趕唔到0900到......再拖慢就真係趕番班客去上環轉鐵了。

睇番你呢4個問題:
1. 置樂朝早無快車出港島(吸屯官置樂既960/961/村巴客回流)
2. 深井朝早無車出灣銅(吸白牌同308M/96M轉鐵客)
3. 掃管笏出港島完全真空(新增人口)
4. 龍門居要兜曬全個碼頭先走得(吸引59M/X轉車客回流)

其實係有方法做到晒,我有新諗法。

重點係如果962A悅湖山莊直出置樂花園,兼不停轉車站的話,係同962A現時走線一樣速度。
我會有一個假設,就係962X龍門居經湖山路去置樂花園,兼不停轉車站的話,係同962P一樣速度。
假如我的假設成立,以下重組就會成立:

962X 龍門居>新屯門中心>屯門中央廣場>置樂花園>銅鑼灣 4班 (不停轉車站)
962P 龍門居>新屯門中心>美樂花園>湖景路>轉車站>銅鑼灣 10班
962P特 龍門路兆山苑>美樂花園>湖景路>轉車站>銅鑼灣 4班
962A 悅湖山莊>屯門碼頭>湖景路>轉車站>金鐘 9班
962G 湖景路湖畔樓>新屯門中心(屯青里)>龍門居總站>轉車站>金鐘 6班

962S 置樂花園>三聖>黃金海岸>轉車站>銅鑼灣 4班 (不停大欖涌)
962S特 屯門中央廣場>三聖>黃金海岸>轉車站>銅鑼灣 4班 (不停大欖涌)
962B 掃管笏>大欖涌>青龍頭>深井>銅鑼灣 5班 (不停轉車站)
962B特 青龍頭>深井>金鐘 10班 (不停轉車站)

962C 龍門居/三聖>置樂花園>東區 2班 (不停轉車站)
962E 掃管笏>大欖涌>青龍頭>深井>灣仔北>銅鑼灣北>東區 2班 (不停轉車站)

金鐘車 25班,總共班次 60班,維持不變。

重組重點係962解體,2班車改做962S,4班車改做962X,改善載客率。呢個拆法亦都方便962B未來減豪景特班加落正線。962P抽5班車去開962G,加埋962B借機減走的1班車,就做到6班962G去金鐘,亦都有借口將6班962P的銅鑼灣quota,轉移比深井青龍頭。
呢個拆法亦都唔會令任何一個分站有明顯的服務倒退而沒有進步。

深井青龍頭: 15班962B,減少1班車,換5班車入去銅鑼灣。[Point 2]
掃管笏: 5班962B去銅鑼灣,由冇變有。[Point 3]
青山灣: 8班962S,其中4班係特車包有位坐,兼到站時間穩定,安撫由12班962+962S(962B本身對青山灣係冇意義),減到8班962S。
置樂花園: 4班962S加4班962X,班次比之前6班962S為多(962B本身對置樂花園係冇意義),亦都多左直出的選擇。[Point 1]
中央廣場: 4班962S加4班962X,班次比之前6班962為多,亦都多左直出的選擇。
湖景路: 14班962P加9班962A加6班962G,合共29班車,班次比之前28班車為多,亦都多左962G呢一個有位坐選擇,962G仲要係相同站位。
悅湖山莊: 服務完全不變。
美樂花園: 14班962P,其中4班特車包有位坐,安撫962P由19班減到14班。
龍門居: 10班962P加4班962X加6班962G,合共20班車,班次比之前19班962P為多。必定有位坐班次由19班減到14班(962本身對龍門居係冇意義),但多左6班直出962G班次。[Point 4]

實際運作上,龍門居的962X會係同962P夾班次開出,而呢4班962X食左962P班次的同時,兆山苑會跟番962P空檔開特車。

抗議962B重組
還我962全日服務