hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系定位討論
開啟左側

[問題] 290系定位討論

deep3@italk 發表於 2020-10-10 14:21 | 顯示全部樓層

應該寶達後下一站就係葵涌道荔景邨, 咁就最好

樓主| Waiyin12 發表於 2020-10-10 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 12:43
我覺得將轉全面開哂時,290B可以改行將轉然後不停站去彩虹(甚至飛左呢個站,以免下繁龍翔道天橋巴士陣)/直 ...

要全程公路,一係觀繞、偉業街天橋去龍翔道
一係觀繞、機隧、東九走廊、西九走廊、葵涌道

但兩者都係會塞
就算行觀塘道有限度停站,都唔好得去邊

290B得嗰一班仲要下繁點行都會塞到阿媽都唔認得,我就唔太care
要搞嘅應該係三條全日線
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
我講樣野啦,我住觀塘,我想去坑口或將南,我揸車都係寧願塞將軍澳隧道都唔行山。點解?將軍澳隧道其實唔長,又唔似紅隧一塞都20-30分鐘,塞都係10分鐘,但就等於我繞埋山既時間,甘點解我唔慳返d油?290B 搞全日啦
Citcalag 發表於 2020-10-10 16:11 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-10 14:37
要全程公路,一係觀繞、偉業街天橋去龍翔道
一係觀繞、機隧、東九走廊、西九走廊、葵涌道

先前我提議過,除左以上兩種走線外,另外可以將軍澳隧道口轉車站後一站不停,行觀繞 + 太子道東 + 九龍城天橋 + 亞皆老街天橋,一站直去旺角,只停旺角站後上返五號幹線直去荃灣
不過有許多版友指要塞旺角,給予差評

果陣諗呢條路線既初衷係,如果290上左將軍澳隧道公路,一係法院出口出,即係要塞燈同觀塘道,一係九龍灣宏照道出仲難搞,一係啟福道出轉入啟祥道,果幾盞燈又等好耐,所以不如一炮過去到太子道出

我覺得呢種走線未必太差,因為下繁其他走線都好差,例如宏照道入九龍灣又好,隨時唔見20分鐘

反而一站直出旺角,而且去到亞皆老街旺角站,站位幾好,應該會有唔少將軍澳客會願意搭出去食晚飯,可以以荃灣價搶到唔少98C/796C客,亦都有旺角 > 荃灣特快既功效

至於將軍澳,行乜路都慢架啦,至少咁行唔需要行山,而且站數較少,應該會有人捧場

yclam 發表於 2020-10-10 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
講到底,都係第六幹通車,先可以徹底解決290爭論。
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-10-10 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-10-10 16:11
先前我提議過,除左以上兩種走線外,另外可以將軍澳隧道口轉車站後一站不停,行觀繞 + 太子道東 + 九龍城 ...

去得旺角不如上三幹
Quanta 發表於 2020-10-10 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層

tonycheung0123 發表於 2020-10-10 15:40
我講樣野啦,我住觀塘,我想去坑口或將南,我揸車都係寧願塞將軍澳隧道都唔行山。點解?將軍澳隧道其實唔長 ...

繁時塞得勁就唔止10分鐘啦。
將隧唔止繁時塞其實好合理。將隧流量已經講緊入3全港隧道/收費橋嘅第二多,僅次於紅隧。已經跑贏晒獅隧東隧,試問點會唔塞
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:22 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-10-10 18:49
將隧唔止繁時塞其實好合理。將隧流量已經講緊入3全港隧道/收費橋嘅第二多, ...

我諗甘講啦,點解甘多人駕車既明白係google map 見到將軍澳道塞車都照行?
因為大家都經歷過行上山避塞車其實係冇so lor
去坑口,將南,真係冇so 播!
山上路最討厭果兩支燈,一支係馬游塘,另一支係翠林。
係將軍澳道塞10分鐘(好啦,比埋你15-20分鐘),我係觀塘道既話都係要行埋果D垃圾協和街上山。
計埋條數又係搵自己笨,仲要蝕油錢俾佢睇。
如果我係用將軍澳道上山既,甘點解唔行將隧?

用山路既去將軍澳既,最好只係for 去康翠同寶林,坑口將南其實真係靠行山上係好差的。
將轉全面出爐既,咪推條290B全日黎做lor,冇harm 嫁。又唔係搶左你果區資源,你甘驚佢蝕咩鬼?
個條件係一個觀塘道既站都唔好停,都夠拉到班將南客吧。事實上將南真係仲會有不少私樓,係有得再人口上升。
真係以為個個將軍澳人咁鍾意搭鐵咩? 好多搭到深水埗長沙灣已經係極限。
就算係觀塘人,話要搭鐵去深水埗都會諗一諗(因為真係搭好多個站),更何況係仲要轉車既將軍澳。
點解?因為地鐵綠線太多站但又唔直接lor,點解觀旺小巴甘多年都做得住? 都係因為佢行太子道西,都仲快過條鐵係度做公屋/私樓大環迥巡遊。
太子道西,東九龍走廊,龍翔道同大老山隧道係足以打得殘條綠線,令條線去到黃大仙站落左成半客。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 垃圾協和街上山

查看全部評分

poondriver 發表於 2020-10-10 19:29 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-10-10 18:49
將隧唔止繁時塞其實好合理。將隧流量已經講緊入3全港隧道/收費橋嘅第二多, ...

岩岩坐296C 返尚德
淨係狗屋去到轉車站 都塞左10分鐘 仲要塞多5分鐘入到隧道行左一半先叫順暢
不過觀塘渣車上 跟93A 咁上又的確唔抵 我都會選擇照行隧道chok chok 下

不過我最驚訝係 出左隧道見到九龍方向仲係塞到去機樓 即係今日係朝早11點塞到7點

poondriver 發表於 2020-10-10 19:33 | 顯示全部樓層

tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:22
我諗甘講啦,點解甘多人駕車既明白係google map 見到將軍澳道塞車都照行?
因為大家都經歷過行上山避塞車 ...

所以要行山行得抵 一定係290路線龍翔上新清過去 或者太子道東就轉上去新清