hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大長塞年代,巴士如何應對
開啟左側

[其他] 大長塞年代,巴士如何應對

tkglobe 發表於 2020-10-16 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2020-10-16 23:32
咁低比率都可以搞到咁塞,
咪證明香港根本唔適合太多人揸車。
本來已經係奢侈品,學咩人講打壓? ...

除非發生咗交通意外, 一般來講喺香港嗰啲唔可以叫塞車, 只可以叫慢車, 每個人都有佢唔同嘅需要, 私家車亦都唔屬於奢侈品,
htpxcw 發表於 2020-10-16 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
以前都規劃過將返工人口集中新界,例如屯門元朗大埔粉嶺工業區,可惜好快工業北移又轉型唔到,做唔到產業聚集,最後都係湧去港島返工。東九龍依家做第二個商業中心,但交通負荷接近極限。依家唯有係政府帶頭搵地起第三個cbd,最好係新界。短期其實要調整政府返工時間,例如10-6,咁已經疏導好多
JX9097 發表於 2020-10-17 00:00 | 顯示全部樓層
htpxcw 發表於 2020-10-16 23:44
以前都規劃過將返工人口集中新界,例如屯門元朗大埔粉嶺工業區,可惜好快工業北移又轉型唔到,做唔到產業聚 ...

觀塘都唔係「交通負荷接近極限」
而係已經超出極限
tkglobe 發表於 2020-10-17 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層

以前都規劃過將返工人口集中新界,例如屯門元朗大埔粉嶺工業區,可惜好快工業北移又轉型唔到,做唔到產業聚 ...

香港搵地已經難, 仲要發展一個商業區根本上冇乜可能,其實就算觀塘都仲未發展完成
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-17 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層

起動九龍東後,近一年港島北以至西九龍反而塞少咗。
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-17 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2020-10-17 00:06
香港搵地已經難, 仲要發展一個商業區根本上冇乜可能,其實就算觀塘都仲未發展完成 ...

武肺大流行+WFH+香港關係法減低投資意欲
呢半年嚟甲級寫字樓需求跌得好勁同空置率好高

另外,重建完起動完九東後,下個目標應該去返九龍西,由長沙灣、葵涌、荃灣一帶,嗰邊仲有比較多嘅舊式工廈。就算屯元天,去荃灣九西返工都好過去九龍東港島東,條路少咁2/3都對改善塞車有幫助。
siupy 發表於 2020-10-17 01:21 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-16 17:58
文革式篤灰咪盞畀執法者不當利用
執法者肯執法就唔使靠市民篤灰

其實唔洗玩篤灰
又唔洗麻煩執法人員
咖啡人手唔算多,黑_又唔係得炒牌一樣野做
(雖然佢地淨係抄牌可能仲好)
不如學第一城外判保安做炒牌
包順暢

tkglobe 發表於 2020-10-17 01:55 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-17 00:47
武肺大流行+WFH+香港關係法減低投資意欲
呢半年嚟甲級寫字樓需求跌得好勁同空置率好高

九東都仲有一段時間先真正重建完成,仲有大把項目跟住,反而九西果啲未必有太大吸引力大規模重建,長沙灣就睇利豐同紗廠點處理,葵涌相對分散,荃灣就兩大區又唔近地鐵
jpoon 發表於 2020-10-17 01:55 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-16 16:54
其實香港主要財政收入來源就係地產稅, 而地產稅就係一種間接稅, 以居民居住權及境內銷費為本, 零售要交租 ...

1. 差餉唔係只係舖頭要交(仲要睇租約條款,有D係業主包埋),住宅寫字樓都要交咖
2. 唔好倒果為因,日本係因為經濟收縮先冇通脹,同消費稅冇關係
3. 好多地方遊客唔駛畀消費稅,買完嘢可以退返稅,而香港呢十幾年明顯係因為自由行而刺激零售市道,甚至令本來只做地區居民生意嘅屯門、上水、沙田商場都轉型做內地客生意,只要香港行gst,內地客有得退稅,即係搵香港人笨
4. 「其實加稅減少零售業的銷售額, 就唔會咁多人開鋪做店員, 無人炒股炒樓就少d agent, 又唔洗咁多銀行」你知唔知自己up乜,少咗人出去返工,多咗時間唔會去炒股炒樓?仲有唔該做下功課,睇下金融業佔香港GDP幾多,香港有幾多金融從業員先得咖,少咗工作機會係咪你養佢哋呀?
http://jpoon9394.blogspot.com/
ma212223 發表於 2020-10-17 03:21 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-10-16 19:50
我都反對開 又唔係新資源
有新嘅巴士車隊 都搶司機
況且嗰班友鐵路點對點都唔

豪華巴士收貴啲有得賺嘅話
無話唔可以出多啲錢請多啲車長

用龍運嚟計
你估淨係靠E線收一兩部就可以爆到A32 A33全日 A33X A36 A37 A38 A47X E32A E33P E34拆線 出嚟?
整體計好明顯請多咗人

一出RDP   要去鵝頸橋?