hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大長塞年代,巴士如何應對
開啟左側

[其他] 大長塞年代,巴士如何應對

053h4 發表於 2020-10-17 14:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tunghang 發表於 2020-10-17 22:31 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-17 08:11
越多泊位就越多人渣車。

中上環無咩塞車,塞車遠低於東九正係中上環少泊位,睇下以前版友引用過數據,中 ...

東九做埋貨倉物流,中上環有幾可見重型車出出入入?
tunghang 發表於 2020-10-17 22:34 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-17 00:39
起動九龍東後,近一年港島北以至西九龍反而塞少咗。

港島北應該同灣繞有關,西九其實內街塞到傻
win350 發表於 2020-10-17 22:56 | 顯示全部樓層

一係學大嶼山的東涌道咁,將部份繁忙既路列為封閉道路,車輪進入封閉道路必須申請許可證,重要唔係老奉批果隻,巴士、專線小巴盡量途經封閉道路前往目的地,其他冇申請許可證既車輛要改道行走。
053h4 發表於 2020-10-17 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-10-17 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-17 12:59
巴士, 一般生意而已, 唔搵錢的話, 真係做來托咩, 而點樣取之有道, 走線點合理, 就係要市場去証明好似88R用 ...

賺錢都唔代表做得好好,
968/968X充分體現九巴營運係幾冇效率,
已經喺唔止一個平台見人投訴。
Citcalag 發表於 2020-10-17 23:29 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-10-17 23:05
同重型車無關,職業司機唔係傻,明知塞就會混路行。

點會唔關,九龍灣道路設計咁差,基本上西行幾乎全部靠偉業街天橋或者啟隧出,兩邊都係塞到死哂;東行啟福道天橋、觀塘道、觀繞去將軍澳又係塞

揾路行?唔好意思,東九龍係無一條路唔塞既,人又多車又多,山上叫做略為好少少啫,不過都係塞既
jpoon 發表於 2020-10-18 02:31 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-17 08:09
包括條數咪又係係番到,所以差餉物業估價處申報差餉,係問埋差餉管理費冷氣費雜費係邊個交。

而家開征稅 ...

你而家唔係懲罰緊水貨客,係懲罰緊所有香港人,有冇諗過平時收開現金嘅小商戶、街市檔販點樣交銷售稅?即係要佢哋強制安裝POS機記低所有交易

仲有就係基層市民無端端又要交多D稅,係咪你幫佢哋畀埋呀

要搞水貨客,叫海關加多D人,強制拎大行李客人同埋出入超過一次嘅人做詳細檢查仲好啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
kitarolo 發表於 2020-10-18 06:12 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-10-18 02:31
你而家唔係懲罰緊水貨客,係懲罰緊所有香港人,有冇諗過平時收開現金嘅小商戶、街市檔販點樣交銷售稅?即係要佢哋強制安裝POS機記低所有交易

仲有就係基層市民無端端又要交多D稅,係咪你幫佢哋畀埋呀

要搞水貨客,叫海關加多D人,強制拎大行李客人同埋出入超過一次嘅人做詳細檢查仲好啦

0生可能係中產或以上無諗過呢啲問題
呢排疫症鼓勵電子付款,但裝部八達通機
已因手續費等問題而令個人戶卻步

香港外出用膳(堂食/外賣)
零售(即使商舖係店主自置)
點都間接俾緊土地稅,街邊小販
除外,比例仲要唔低,要行GST等於
徵稅兩次,定放棄賣地或差餉收入呢?

水貨客問題好多時無違反
香港呢邊嘅法律,最多係搭港鐵
或巴士時行李過大或放到通道上
除咗煙草奶粉有限制數量或本身
境內都違法嘅物品,加強執法無用。
kitarolo 發表於 2020-10-18 06:34 | 顯示全部樓層

win350 發表於 2020-10-17 22:56
一係學大嶼山的東涌通咁,將部份繁忙既路列為封閉道路,車輪進入封閉道路必須申請許可證,重要唔係老奉批果 ...

沙田嘅幹道點封……
大埔公路沙田段、大老山公路、
獅隧用呢招,私家車咪晒入內街甚至
用大埔道、西沙路去目的地實際上更
災難,運吉同所謂揸得起私家車嗰班____
最好大埔或馬鞍山去東涌/機場都幫襯0066