hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大長塞年代,巴士如何應對
開啟左側

[其他] 大長塞年代,巴士如何應對

053h4 發表於 2020-10-16 16:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
KV8948 發表於 2020-10-16 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-16 15:13
新東嗰邊實際上好難整巴士專線
白石角 大老山 沙田路 新城市 啲出口
太密,屯公東行設繁時巴士專線都講明

巴士線整係快線咪得,馬料水一直去到新城市,要落高速咪預早cut返左線
AV296 發表於 2020-10-16 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層
1. 以短期嚟計,開多啲12.8米嘅巴士,開多啲巴士專線都有效
外國有啲公路,係喺繁忙時間,將唔繁忙嘅方向嘅其中一兩條,改為繁忙嗰個嘅方向。(即係非通勸方向撥一條線去通勤方向) 我覺得屯公、吐公可以試下,雖然危險。
西隧同欖隧各收百幾蚊錢,其實唔多,如果改西隧/欖隧可以帶嚟多一百蚊嘅生意 (例如吸引到10個乘客由地鐵轉投,每位十蚊),巴士公司唔會唔做。甚至補貼都唔使,百幾蚊啫,堂堂新鴻基新世界比唔到? (btw3幹都係新鴻基)

2. 中期嚟計,如果起鐵路唔掂,就要起多啲公路
例如大隧咁,有無機會鑿多一條隧道? 吐公/觀繞,有無機會起雙層嘅橋?
當然,咁樣就要好好咁計下個成本

3. 長期嚟計,一係減少人口,一係增加流動性。
減少人口,即係停止新移民,或者將一啲愛國嘅人 (本壇都唔少),扔番上佢地偉大嘅祖國。不過你咁同香港政府講,第二日你就係港獨廢青暴徒佔中違法外國勢力甲由,第三日我地就唔能夠喺italk見到你。

另一個方法,即係喺新界增加一啲職位,減少對交通嘅依賴。
或者可以鼓勵彈性返工時間,十點至七點,令集中喺一個時間嘅車分散。
甚或至過咗今年,發現有好多工作原來可以喺屋企做,咁又少咗一批人揸車啦。

總之解決塞車,有千百萬種方法,不過都係嗰句,有心做嘅,話之你欖隧西隧收一千蚊,都要鼓勵行西隧解決塞車;無心做嘅,話之你全香港塞車,都照坐喺office歎冷氣。
053h4 發表於 2020-10-16 16:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
AV296 發表於 2020-10-16 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-16 16:16
其實, 如果可以屋企就做到的工作, 長遠而言係OUTSOURCE去左其他地區, 例如而家銀行後勤去左印度
另外, 香 ...

前面嗰part,以長期嚟講,同意

後面嗰part,我係話長遠嚟講減少人口,或者減少人口增長速度
武肺短期影響,就適直用短期措施解決
YY487 發表於 2020-10-16 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-16 16:39 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-10-16 16:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AV296 發表於 2020-10-16 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-16 16:40
但事實係疫情因為限制人口跨地區的商務流動, 而導致上下繁的通勤需求重大左呢

而長遠減少人口, 減少人口 ...

所以咪話短期問題 短期解決囉,武肺帶嚟嘅通勤需求增加,可以用我講嘅幾個方法去處理

至於長遠嚟講,香港非繁分分鐘都會塞車 (其實已經係,你睇獅隧同紅隧),減少人口令到整體出行需求減少,即係揸少啲車,即係無咁塞

另一個角度睇,減少人口,即係香港嘅市場就會細咗。商人投資更少,令職位減少。所以交通需求都少咗,即係無咁塞

利申 經濟攞U
qunow 發表於 2020-10-16 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-10-16 15:13
新東嗰邊實際上好難整巴士專線
白石角 大老山 沙田路 新城市 啲出口
太密,屯公東行設繁時巴士專線都講明

就算唔係連續都好過冇