hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大長塞年代,巴士如何應對
開啟左側

[其他] 大長塞年代,巴士如何應對

okt05120 發表於 2020-10-16 19:53 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-10-16 18:52
美國經驗顯示加建道路減低密度無助解決交通擠塞

香港個情況又係咪一樣呢
m_rd08 發表於 2020-10-16 19:54 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-16 19:20
大欖幾乎朝朝都塞車

肯定冇吐公咁誇張掛...

同埋只要唔埋轉車站就唔洗點塞
JC8385 發表於 2020-10-16 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-16 19:50
我都反對開 又唔係新資源
有新嘅巴士車隊 都搶司機
況且嗰班友鐵路點對點都唔

佢當初嘅講法好似係話新資源嘅
但現實上會係點大家心照啦

香港揸車成本overall嚟講唔平
問題係以香港嚟講都係太平
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-16 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層

okt05120 發表於 2020-10-16 19:52
又係諗住用打壓同剝奪權利解決問題

要別人犧牲嘅權利就唔係絕對應有嘅權利
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-16 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-10-16 18:41
短期嚟講,密車線開多啲短棍應該會幾有幫助。例如觀塘由碼頭塞迴旋處到APM慢過行路。不過一個障礙係無地方 ...

短棍理論上可以有幫助,但現實係好難揾地方畀啲短棍做總站或掉頭,如果掉頭或行出嚟要經好多唔同嘅路,變相又令經過嘅路多咗車。例如觀碼線要做九龍灣短棍,觀碼私去又好,九廠私出又好,或者新界嗰邊過嚟當循環線返轉頭,都要經過唔少內街先去得返九龍灣站個分站,從減少塞車角度嚟講,有機會得不償失。
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-16 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2020-10-16 19:31
唔同措施都要做,一方面減少入CBD人流,一方面起新路分流

咁路都有需要繼續起,不過對改善入CBD塞車無乜幫助
JX9097 發表於 2020-10-16 20:20 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-10-16 19:31
你咁講,307跟182X咁行咪夠客lor, 如果灣仔北乘客想塞車,咪按排20分鐘一班灣仔北起載。
記得特工兄有個po ...

中環金鐘客肯入去灣仔道塞咪ok囉
Quanta 發表於 2020-10-16 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
okt05120 發表於 2020-10-16 19:52
又係諗住用打壓同剝奪權利解決問題

而家係公務員同資助機構嘅員工,拎得太多公共資源
剝奪一般市民嘅權利
特權階級打壓市民就叻啫,幾時會被打壓?
KV8948 發表於 2020-10-16 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層

全部巴士好似鐵巴咁裝哂對講機裝哂mon,學倫敦果種模式中央控制,隨時可以叫車跳其他線 中途起載 中途清客跳線/調頭,有塞車就改路
m1210h 發表於 2020-10-16 21:21 | 顯示全部樓層

俾我呢 我就會想移走D私家車好過 香港交通咁發達 真係唔知要私家車做乜

政府可以諗下喺上下繁時間禁止冇通行證嘅私家車進出公路 而申請通行證過程就有幾複雜得幾複雜 仲要一個禮拜申請一次 等D人唔想再煩 自然私家車會少咗

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分