hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區巴士發展計劃進展
開啟左側

[路線消息] 葵青區巴士發展計劃進展

kei_hk 發表於 2020-10-17 11:01 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-10-17 10:53
最壞情況就係改43B

改41M 好過改 43B。

kei_hk 發表於 2020-10-17 11:03 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-10-17 10:59
長安更加唔肯啦,冇左44M總站,仲要冇埋279X長安分站,俾你係議員,就算自己ok,班街坊都嘈啦。 ...

你引我的回帖﹐只針對青宏站有邊條線停站的安排﹐唔係講44M應該點改動。

kei_hk 發表於 2020-10-17 11:05 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-10-17 11:00
青宏苑加站就一天都光晒,TD 死都唔加站好可恥

根本係行車危險問題﹐唔係刻意唔想加站問題。

ATENU364TC196 發表於 2020-10-17 11:06 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-10-17 10:53
最壞情況就係改43B

不如改44 好過,總站改去青衣碼頭,走線改碼頭<>綠悠<>青邨<>青衣站<>長安,咁青衣邨,大王下村同埋碼頭都有車去青衣站,落雨就唔使行,去程喺青衣站加返個落車拍卡機
ATENU364TC196 發表於 2020-10-17 11:07 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-10-17 11:05
根本係行車危險問題﹐唔係刻意唔想加站問題。

一個鐘頭得幾班車,其實唔係好大影響,比較大影響嘅我諗係下午繁忙時間

但根據方案如果淨係上午繁忙時間實行其實應該唔係太大問題
ATENU364TC196 發表於 2020-10-17 11:10 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-10-17 11:01
改41M 好過改 43B。

但遲早所有青衣來往荃灣嘅巴士線都要做返個重組,咁改法會打亂晒步署,所牽涉嘅範圍更加大,阻力亦自然大

個人認為改44更為適合,一嚟班次更頻密,二嚟條線本身都係兜
kei_hk 發表於 2020-10-17 11:12 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-10-17 11:06
不如改44 好過,總站改去青衣碼頭,走線改碼頭綠悠青邨青衣站長安,咁青衣邨,大王下村同埋碼頭都有車去 ...

同一路線﹐攪41M 會好一些。

44 本身載客量高﹐收費又較高(出九龍方向)﹐影響比較大。

41M 在受影響一段路客量少得多﹐加埋係區內線收費﹐比較適合。

但最大問題﹐青衣衣肯放條線出來先好講。

kei_hk 發表於 2020-10-17 11:15 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-10-17 11:07
一個鐘頭得幾班車,其實唔係好大影響,比較大影響嘅我諗係下午繁忙時間

但根據方案如果淨係上午繁忙時間 ...

你唔好睇少早繁這個路口的交通流量。
而家淨係279X 都可以有人出聲話有危險﹐你仲想加多條線?

仲有﹐你真係覺得最終44M淨係早繁才兜青衣站?

ATENU364TC196 發表於 2020-10-17 11:37 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-10-17 11:15
你唔好睇少早繁這個路口的交通流量。
而家淨係279X 都可以有人出聲話有危險﹐你仲想加多條線?

之前運輸署建議過重新劃線同埋改善道路設計去加巴士站,但最後又不了了之,其實如果44M 俾人反對,41M/44 呢類途經長安嘅路線其實都一樣好大機會地俾人反對,但運輸署就算最後淨係準停灝景灣,應該點都做咗44M 上繁兜去青衣站先,做個試辦期試吓乘客反應如何

一嚟嗰個時段原有去長安嘅客好多都係去返學,其實灝景灣落都冇乜所謂,長安居民唔會喺嗰個時間搭車返長安,二嚟灝景灣停站就冇所謂嘅安全問題

至於下一步係點樣,睇吓效果點樣先再算啦
kei_hk 發表於 2020-10-17 11:43 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-10-17 11:37
之前運輸署建議過重新劃線同埋改善道路設計去加巴士站,但最後又不了了之,其實如果44M 俾人反對,41M/44 ...

上次想將44M 搬去青衣站﹐讓出位置給948。

本來係行得通﹐只係衰在44M來回都唔入長安﹐才比人反枱。

如果上次肯來回都入長安﹐根本已經可以成事。

真係要為楓樹窩路一帶的人﹐提供一條巴士線往返青衣站﹐44M絕對係好選擇。
直接拉長去青衣站﹐所有車站不改變(包括需要進入長安總站)﹐亦唔需要額外加分站﹐這就係最簡單最易成事的安排。

ps. 我係當區居民。