hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [屯埔特快]建議263C線全日服務,並重組263A/43P/73X線 ...
開啟左側

[屯埔特快]建議263C線全日服務,並重組263A/43P/73X線

271_N271 發表於 2020-10-17 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層

如果想拆多條大埔城隧線,
正正經經做下葵芳,甚至青衣,
都好過收屯門價當做咗荃灣。

另外大埔區內走線都頗多瑕疵,
我估263X去到火車站先開始有人上車,
朝早富亨、大中躝過去太和都搭到同一班車。
GU9338 發表於 2020-10-18 09:05 | 顯示全部樓層
273P 同 73X 自拆全日搵條入白石角算啦
74D $14.8 已經好唔合理 , 而家仲要整多條 $18.4 , 趁火打劫都唔好去到咁盡
請用文明來說服我。
天空之神 發表於 2020-10-18 10:42 | 顯示全部樓層
263C 繁時都係運凳
憑咩開全日?
.
 樓主| 2076 發表於 2020-10-19 11:59 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-10-17 21:15
富亨富蝶嗰啲自己搵條荃葵城隧線/沙田線搞掂佢算啦,無謂搵屯門線搞。

至於宜家263A同263C分工清晰,而263 ...

就係263C客量唔高,263C做科學園+大埔一組,263A做石門+大學站(+火炭)一組,客量會平均少少。
繁忙時間263A/263B/263X的拆法相信能夠滿足各區需求。

至於263C唔經安友而經荃灣,作為乘客,如果在城隧轉車站見到263A埋站,目的地係屯門市中心/屯門站的話,其實都會有誘因上車而唔等263。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2020-10-19 12:06 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-10-17 23:44
如果想拆多條大埔城隧線,
正正經經做下葵芳,甚至青衣,
都好過收屯門價當做咗荃灣。

263X大埔區內走線諗左都好耐,到底點劃先可以吸引全個大埔的住宅區居民。

73X加車1拆2當然皆大歡喜,但在九巴立場,73X收咁平,佢真係冇誘因去拆,拆完大中大埔墟又一定要減班,難度很高。

以263C的價錢牌,加埋一車做幾水客,回水門檻低,九巴會更樂意加資源去做。當然,如果大埔區完全唔需要263C落荃灣,其實263C往屯門方向都可以唔駛落荃灣,專心幫263清城隧轉車客亦都未免不可,只係落荃灣可以因利成便,願者上釣幾個大埔/白石角/大學站->荃灣的客,又可以做一做荃灣廣場直入屯轉的客,令佢地唔駛行返去青山公路搭車。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2020-10-19 12:14 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-10-18 09:05
273P 同 73X 自拆全日搵條入白石角算啦
74D $14.8 已經好唔合理 , 而家仲要整多條 $18.4 , 趁火打劫都唔好 ...

其實九巴肯,273P/73X一早拆左線,我思考的係,九巴唔肯做273P/73X的情況下,會有甚麼可能性可以做到富蝶/大埔墟站<->荃灣,而又符合九巴近年定線口味。263C全日化的前提都係73X唔拆線,73X拆左線,263C就冇開辦的意義。

當年263A線開線的時候,如果屯門DC反對收$18.4,而收番263+43P的$15.8,我就會建議263C由白石角開始設$15.8分段。只可以話九巴一直都收貴左屯門區,263 $14.8本身已經貴,263A如是,258X/259X亦都如是,反而大埔區本身堆線係收得偏平。

另外係263C其實經過大量大專院校,大學站其實係同時服務中大及教大,屯門區亦有IVE、嶺大(需轉67M/X或使用263X),263C亦都設有學生即日回程半價優惠,例如荃葵青學生要來往教大,現時73X轉乘74K不算方便亦不算快速,每程更需$10.1+$4.9=$15.0,12時後更慢。263C到大學站轉乘校巴,速度更快,亦有回程半價,去程$11.1+$5.0=$16.1,回程$18.4*0.5+$5.0=$14.2,平均$15.2。
抗議962B重組
還我962全日服務
Anonymous 發表於 2020-10-19 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-10-19 11:59
就係263C客量唔高,263C做科學園+大埔一組,263A做石門+大學站(+火炭)一組,客量會平均少少。
繁忙時間26 ...

行荃灣所謂特快嘅263C,非繁開30邊個咁得閒會等? 就算喺沙咀道,行出到搭58M/68A兩飛車海都得啦(啱嘅甚至67M都得)。

至於落荃灣都會塞,荃錦交滙處同大涌道迴旋處都係塞。雖然有屯赤呢個變數,時間係有慳到,但以呢條線嘅班次係做唔起。

同埋263C呢條線嘅基本盤根本唔夠,因為有44(A)+東鐵競爭,改慢會更趕客。
cky 發表於 2020-10-19 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層
只要睇下連轉車站客寧願等 263 都唔上 263C, 就可見屯門大埔客跟本唔會多,仲話要搶 263 轉鐵客。
lsc04d11 發表於 2020-10-22 09:04 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-10-17 10:53
現時非繁忙時間,由科學園去荃灣需乘坐27小巴至沙田市中心轉乘48X等線,合共車資 $7.9+$8.1 = $16.0
乘坐 ...

未計交通補貼及信用卡回贈(呢幾個月仲有50個口罩既錢)  
每程都已經低至2.6添。。。。(又冇計每日兩程B車在內)

你覺得個個有需要搭就要買月票?
271_N271 發表於 2020-10-22 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-10-19 12:14
其實九巴肯,273P/73X一早拆左線,我思考的係,九巴唔肯做273P/73X的情況下,會有甚麼可能性可以做到富蝶/ ...

我懷疑教大嘅需求高估咗,
以我所知佢哋hall位好多,仲可以一住住幾年,
兩繁74K同26咁爆都係因為學生同教職員都堆晒大埔轉車。