hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員爭取936A於四小龍加站
開啟左側

[其他] 深水埗區議員爭取936A於四小龍加站

10598C 發表於 2020-10-19 12:50 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-10-19 11:04
地區人士唔係咁睇

好似方國珊,手上贏左兩條98同797

唔同講法
叫98 797入坑口/將南,行車時間上有明顯差別,行車路線都有所改變

而家936A都係行通州街、興華街西,只係唔停站
而家個Case極其量只可以相比A29當日西行加停觀塘
kay 發表於 2020-10-19 12:53 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2020-10-19 11:24
我唔認為要求936A順路加站同你引嘅例子係類比,
如果本身936A完全唔經西九,區佬夾硬要求條線改路經西九 ...

你咁講,當年就唔會爆290問題

當年將軍澳嘈資源服務他區
觀塘就好聽D,用不認同過門而不入理由去停站

最尾一人讓一步

呢壇野東北葵都嘈緊,話人地搶線
世界很簡單 人類很複雜
GZ9464 發表於 2020-10-19 14:57 | 顯示全部樓層
北葵居民其實對呢條線都半放棄狀態
如果936服務時間內可以有埋935,然後加返個936甚至968銅鑼灣轉乘
話知你每班車拉曬去長沙灣道/四小龍姐

同埋想講有人話936A唔夠936多人
係因為936A同935服務時間完全重置
935 可以係50分鐘內開10班都咁好客
已經見到跟本唔存在咩東北葵好多人M線轉鐵而唔坐巴士
只係九巴為咗貪心四小龍而倒曬啲客走

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
GW4866 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

Ricky403 發表於 2020-10-19 15:00 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-10-19 12:53
你咁講,當年就唔會爆290問題

當年將軍澳嘈資源服務他區

最初將荃係提議行秀茂坪道同利安道,沿途停站
觀塘唔滿意,要求將荃行入秀明道內街
西貢本身因為條將荃仲交咗692,條線本身唔行將隧已經有人嘈,要入埋內街梗係反對

上葵涌要夾埋哂石圍角、梨木樹、石蔭、安蔭、石籬做,本身就只係可以好似而家咁行
一係好似天空之神之前提議咁大逆走,但石籬冇位放線之餘一定反對

用將荃黎比較936A去程加站,個人認為唔合理
.
Ricky403 發表於 2020-10-19 15:08 | 顯示全部樓層
GZ9464 發表於 2020-10-19 14:57
北葵居民其實對呢條線都半放棄狀態
如果936服務時間內可以有埋935,然後加返個936甚至968銅鑼灣轉乘
話知你 ...

936A無耐之前都唔係行四小龍,又唔做安蔭石蔭,大部分地區唔會有935 vs 936A呢個問題
如果936A唔多客,問題只係石圍角梨木樹和宜合道石俊樓青山上路呢個組合唔多客
假設出在梨木樹都嫌936A慢,應該做嘅係上繁將兩班石圍角車改做梨木樹開經石圍角荃富街走

936A選擇改行四小龍而唔係改行高鐵站出面,相信唔駛地區出聲,九巴都諗緊加站

評分

參與人數 1HugeC +4 收起 理由
西九小確幸 + 4 當日改道冇揀銘基帝柏已經知道會有今日.

查看全部評分

.
Snoopy@FB8617 發表於 2020-10-19 15:12 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2020-10-19 07:01
其實個位區議員係咪應該爭取
914P/X其中一條改為
經四小龍後直上跑道呢

一個小區直上公路唔常見
936A自己又唔多夠客
建議順路加站都算合理
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GZ9464 發表於 2020-10-19 15:50 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-10-19 15:08
936A無耐之前都唔係行四小龍,又唔做安蔭石蔭,大部分地區唔會有935 vs 936A呢個問題
如果936A唔多客,問 ...

如果假設咗冇935 vs 936A呢個比較
咁成件事就顯得仲無稽
石俊樓+青公上路有幾多人會上車呢個數字,九巴冇可能會冇資料
有心做象石梨木樹,就更應該和宜合道運動場後直落昌榮路葵涌道
因為不厭其煩再講,蝴蝶谷日日塞+碧海藍天支燈真係1000%倒客
都仲未計連翔道奧運出面其實都幾塞

無論正線936定936A都係乜都想做乜都想貪,
銅鑼灣又想攬,東北葵又想做曬,長沙灣四小龍又想玩
結果咪咩都兩頭唔到岸

我諗下繁荃葵西隧線除咗930A,應該冇一條少人得過936/936A
930 930X 934 934A 935 948全部盤滿砵滿既時候
窗口都坐唔爆真係好肉酸,仲要回車最慢係佢

Ricky403 發表於 2020-10-19 16:41 | 顯示全部樓層
GZ9464 發表於 2020-10-19 15:50
如果假設咗冇935 vs 936A呢個比較
咁成件事就顯得仲無稽
石俊樓+青公上路有幾多人會上車呢個數字,九巴冇 ...

隔離帖有講,出港島計930上座率分分鐘仲低過936
936非繁時四小龍都上十個以上,做起咗無得唔兜
最大問題係回程棉花路開甩班,兜貿易廣場又行番葵涌道,但同本篇討論無關係

上繁去程,安蔭石蔭已經有得揀935,936A亦已經飛起安蔭石蔭
就石俊樓青山上路黎講,936A喺四小龍加站問題不大,巴士點都只係可以行呢邊走
石圍角梨木樹真係要快車,先至再拆,不過感覺地區比較接受梨木樹開逆走
.
kay 發表於 2020-10-19 17:05 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-10-19 15:00
最初將荃係提議行秀茂坪道同利安道,沿途停站
觀塘唔滿意,要求將荃行入秀明道內街
西貢本身因為條將荃仲 ...

持份者角度,一樣

行過唔停都可以將來改走佢
但呢個CASE加左站就肯定無得返轉頭

936呢條怪獸本身已經超級多持份者
不妨留條A仔將來東北葵想點就點

非繁一條線做晒唔係壞事
但既然入到銅鑼灣,不如延長服務時間
搭得936都唔MIND 30分一班,自己夾時間等
世界很簡單 人類很複雜
OMGitisME 發表於 2020-10-19 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-10-18 23:20
唔關936A事,
本身用936去做西九四小龍生意,
已經係條屎忽數。

成個深水埗連條似樣少少嘅繁時過海線都冇,905P叫做近年想開拓新客源但兜埋柏景灣感觀唔太好
914P算快但太遲開唔多掂
914X同正線一樣咁行慢到死
仲要係以上三條線都係行海皮,長沙灣道啲客繼續慢碌