hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員爭取936A於四小龍加站
開啟左側

[其他] 深水埗區議員爭取936A於四小龍加站

巴士的膠 發表於 2020-10-24 09:14 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2020-10-23 23:18
係上葵入面跟40P去程咁行基本上係偏離哂d大位

最簡單係跟32/36B,但安蔭唔見得會放行棄線

梨木樹邨同梨木樹總站只係差一條馬路,入一入唔見咗3分鐘。安蔭邨口停站又慳返3-5分鐘,班客唔見得唔會搭。惟獨大隴街石英徑值唔值得兜可以商榷,因為40P有38/42C頂,936無。

套返落四小果邊,碧海藍天個站一樣唔就腳。
samuelho668 發表於 2020-10-24 11:28 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2020-10-23 23:18
係上葵入面跟40P去程咁行基本上係偏離哂d大位

最簡單係跟32/36B,但安蔭唔見得會放行棄線

但 40P 咁行又的確係多客果下吹漲
其實我都唔明大家都係石圍角出青山公路, 唔通純粹客量原因就可以令走線咁唔同

Ricky403 發表於 2020-10-24 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
歷史問題
936本身梨木樹開,正路要兜入巴總
40P本身石圍角開,無包袱
梨木樹邨西半邊其實行過去巴總都遠,更加唔好講和宜合道南行個分站

同埋條936都係志在插旗,梗係有咁多度地方兜勻哂咁多度地方
Ricky403 發表於 2020-10-24 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2020-10-22 03:39
安蔭仲更加無位過石籬阿
上葵亦唔應該再細拆,夠唔夠客係一個問題
石籬去程雖然936/A較有優勢,但回程因道路 ...

石籬上936A其實好過935,如果有頭站就更加
上繁935全部安蔭開,就唔會10班畀哂安蔭,頂多7班,7分班,順手解決石蔭葵涌道拖卡後車半吉嘅問題
減出黎3班,連同936A本身3班石圍角開2班梨木樹開,可以拆做3班梨木樹開經石圍角大窩口荃富街,同埋5班石籬開經青山上路四小龍 (頂多維持番梨木樹開,但唔入石蔭路)

下繁回程改動空間細好多
頂多936A提早開車時間,改經昌榮路直入梨木樹,拉長到石圍角
GW4866 發表於 2020-10-25 00:31 | 顯示全部樓層
samuelho668 發表於 2020-10-24 11:28
但 40P 咁行又的確係多客果下吹漲
其實我都唔明大家都係石圍角出青山公路, 唔通純粹客量原因就可以令走線 ...

早繁40P咁行無問題,因為屋邨屋苑實嘔到成班返工客出黎
但同時下面私樓同和宜合道工商貿做唔到
非繁淨做上面屋邨嘔唔到幾多,做埋和宜合道果堆就客路穩定好多
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2020-10-25 00:34 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2020-10-24 09:14
梨木樹邨同梨木樹總站只係差一條馬路,入一入唔見咗3分鐘。安蔭邨口停站又慳返3-5分鐘,班客唔見得唔會搭 ...

梨木樹就出於原先做總站問題
安蔭就因為要駁落返石籬/石蔭而入埋去當調頭
10598C 發表於 2020-10-25 02:18 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-10-23 20:27
淨係唔入幾個巴總已經慳到好多時間,同樣由石圍角開到青山公路,40P個站位已經可以照抄。 ...

40P如果加時,應該兜埋北葵涌街市、石籬商場同石英徑,做多少少和宜合道

正等於936其實回程上葵走線唔算差
係唔知點解去程去完安蔭要落返石宜路咁多舊魚啫
不過936兜極其實都係冇客
GW4866 發表於 2020-10-25 02:19 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-10-24 14:52
石籬上936A其實好過935,如果有頭站就更加
上繁935全部安蔭開,就唔會10班畀哂安蔭,頂多7班,7分班,順 ...

但936A淨係做石籬恐怕唔夠客
等於早幾年有人爭取35A開石籬起載特班...

而935我留底咁多班考慮到減石籬車會令到石蔭同時少咗班次
同埋基於石籬本身係有頭站車既935,變哂做936A會無位座/少咗位座
如果跟你936A縮哂去石籬開直出,又擔心客源窄
直接減石籬935一兩班車比936A(梨木樹開)又無可能,因石籬無受益

仲有一個問題,假設cut哂935石籬班次,下面雍雅軒/寶星會真空咗

一係咁,石籬935留底兩班,另外兩班改做936A雍雅軒特車
雍雅軒>大隴街>石俊樓>上路>碧海
早繁全盤變成:
935A=安蔭6班935
935B=石籬2班935
936A=梨木樹3班,另加2班雍雅軒特
936X=原石圍角2班936A,改做梨木樹開逆走

做到石蔭唔會少太多班,石籬保留到頭站,石俊留到5班,雍雅軒/寶星又唔會真空

下繁回程方面我傾向補返上路先多
GW4866 發表於 2020-10-25 02:34 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-10-25 02:18
40P如果加時,應該兜埋北葵涌街市、石籬商場同石英徑,做多少少和宜合道

正等於936其實回程上葵走線唔算 ...

假設石蔭(街市)>安蔭>石籬(商場)咁去
會做唔到中間果段和宜合道

所以佢先直上安蔭(順手停咗石蔭東先),再屈返落石蔭路,出和宜合道停葵涌花園,然後上石籬

比著我照跟935回程咁行,中間再係石籬社會會堂擺站算
果榨和宜合道客過去唔算唔方便,只係葵涌花園後面,只要係原站加d宣傳品/指示ok
同時唔使行哂全段石蔭路減少擠擁被卡死機會
Yiu.L.W 發表於 2020-10-29 00:36 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-10-18 23:20
唔關936A事,
本身用936去做西九四小龍生意,
已經係條屎忽數。

其實905兜西環真係有啲趕客
其實不如改下條905A好過
出港島跟905去到欽州街轉右出跑道
返九龍就唔再行西環
914方面
不如將其中一條(914P/X)改為富昌邨之後就直接出市區好過